Valami nagyon nem stimmelt a hivatalos nézőszámokkal, és nem csak a foghíjas lelátók miatt.
A katari világbajnoksággal kapcsolatos problémák mellett szinte semmiségnek tűnik, hogy a mérkőzések alatt is bemondott nézőszámok – legalábbis látszólag – köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
Az ellentmondás ráadásul nem az itt-ott foghíjas lelátókból fakad, hanem abból, hogy a hivatalos nézőszám valamennyi mérkőzésen nagyobb volt, mint ahányan a FIFA által kiadott adatok alapján egyáltalán beférnének a stadionokba.
Foci-vb
Collina elégedett a megnövekedett játékidővel, úgy érzi magát tőle, mint egy jó koncerten
EGY ÓRÁJA
A rémunalmas nyitómérkőzésen például a lelkes műsorközlő 67372 főről számolt be, miközben az Al Bayt Stadiont a FIFA 60 ezer fő befogadására alkalmas létesítményként jelölte meg. Ugyanez volt a helyzet az Anglia-Irán mérkőzésen is, amit 45334 ember tekintett meg a helyszínen a 40 ezres Khalifa Internationalben. De az Al-Thumama Stadion 40 ezer fős lelátóin 41721-en foglaltak helyet, míg a hivatalosan szintén 40 ezres Ahmad bin Aliban 43418-an szurkoltak.
Mivel a katari világbajnoksággal kapcsolatos információáramlás finoman szólva sem volt zökkenőmentes, és a házigazdák egyéb területen is előszeretettel kozmetikáztak a számokon, többekben felmerült, hogy itt is erről lehet szó. Vagyis, hogy minden egyes találkozón igyekeztek teltházat jelenteni, csak épp a kelleténél vastagabban fogott a ceruza, így az első négy meccs alatt közel 18 ezerrel több szurkolóról számoltak be, mint ahányan ténylegesen befértek a stadionokba.
Kedden a FIFA megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba, és frissítette a torna hivatalos honlapján szereplő adatokat. Ez alapján pedig már kijön a matek, mivel az Al Bayt valós kapacitása például 68895 fő, míg a másik három stadion durván 45 ezer szurkoló befogadására alkalmas. Látva az üres helyeket, még mindig lehetnek kétségek az adatok pontosságát illetően, de arra azért máshol is van példa, hogy a hivatalos közölt nézőszám szerint teltházas meccsen vannak üres sorok a lelátókon.
A FIFA egyébként nem az eladott jegyek alapján számolja ki a létszámot, csak a stadionba bejutó embereket veszi figyelembe, ugyanakkor a hivatalos adatokba azok is belekerülnek, akiknek nem kellett fizetniük a mérkőzésekért. Vagyis a meghívott vendégekkel és a sajtó munkatársaival is számolnak, ami további különbségeket eredményezhet a meccs végén közölt szám és a benyomásaink között. Hivatalosan egyébként közel hárommillió jegyet értékesítettek a vb-re.
De mi az oka annak, hogy a FIFA csak a világbajnokság kezdete után frissítette a stadionok adatait? A FIFA meglehetősen szigorúan szabályozza, mekkora stadionokban lehet vb-meccseket rendezni. A csoportkör és a negyeddöntő között minimum 40 ezres, az elődöntőkben minimum 60 ezres, a döntőben pedig minimum 80 ezres létesítményre van szükség. A FIFA ezeket az adatokat tüntette fel a stadionok mellett, és csak utólag számolt hozzá valamennyi ülőhelyet, ez vezetett ellentmondáshoz.
Forrás: Athletic

Próbáld ki az Eurosport foci-vb tippjátékát, jósold meg, ki nyeri a világbajnokságot!
Foci-vb
A futballtól idegen döntésekkel sokkolna a FIFA a 2026-os világbajnokságon
4 ÓRÁJA
Foci-vb
Lionel Messi: "A csapat megerősödve jött ki az én hibám után"
4 ÓRÁJA