Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A vb-történelem első mesterhármasát nem adták meg, Magyarország a legjobbak között

Németh Dániel

Frissítve 07/12/2022 - 18:38 GMT+1

Gonçalo Ramost nem különösebben hatotta meg, hogy a futballtörténelem egyik legnagyobb játékosát kellett pótolnia a keddi világbajnoki nyolcaddöntőben, parádés teljesítménnyel, és három góllal hálálta meg a bizalmat. Ezzel önmagában beírta magát a vb történelemkönyvébe, ugyanis a mesterhármas (főleg manapság) ritka kincs a vb-ken, kevés játékosnak jött össze ez a bravúr.

Foci-vb: A Ronaldót helyettesítő Ramos remekelt Svájc ellen - CNN Show

2006 kivételével minden világbajnokságon volt mesterhármas, immáron a katari torna is büszkélkedhet eggyel.
Gonçalo Ramos egyetlen pillanat alatt beírta magát a vb-történelembe azzal, hogy mesterhármast szerzett a katari világbajnokságon. A 21 éves portugál teljesítményét egyébként is kiemelt figyelem övezte, miután ő került be a kispadra ültetett Cristiano Ronaldo helyére, a látottak pedig maradéktalanul igazolták Fernando Santos bevállalós döntését. Ramos illusztris társaságba került azzal, hogy vb-debütásként triplázott, ezt megelőzően ez Miroslav Klosénak sikerült 2002-ben.
A mesterhármas minden támadó pályafutásában különleges pillanat, a vb-ken lőtt triplákra pedig ez hatványozottan igaz. A logika természetesen azt diktálja, hogy akinek sikerül ez a bravúr, az örökre beírja magát a sportági történelemkönyvekbe, ám különös módon a világbajnokságok első mesterhármasát jegyző Bert Patenaude sztorija egy kicsit mást irányt vett. Ma már persze az ő nevéhez fűződik a foci-vb-k első mesterhármasa, de 2006-ig kellett várni, hogy ezt a FIFA elismerje.
De hogyan is történhetett ez meg? 1930-ban az Egyesült Államok Paraguay válogatottjával játszott a csoportkörben, Patenaude pedig negyed óra elteltével már két találatnál járt, majd a térfélcserét követően beverte a harmadikat is. Igen ám, de a FIFA ellenőrei a második gólt hivatalosan Tom Florie találataként könyvelték el, és volt egy, amit öngólnak láttak. Az ügy még Amerikában sem kapott nagy sajtóvisszhangot, mivel többnyire csak rövid tudósításokban számoltak be a meccsekről.
Patenaude mesterhármasa után két nappal az argentin Guillermo Stabile három góllal vette ki a részét Mexikó 6-3-as legyőzéséből, és mivel itt nem csúsztak be adminisztrációs hibák, hivatalosan is az övé lett a legelső mesterhármas. Az persze még a labdarúgószervek mércéjével nézve is kemény, hogy 76 évig tartott, mire egy amerikai történész közbenjárása nyomán nagy nehezen elismerte a FIFA, hogy valójában Patenaude volt a világbajnokságok első triplázója.
Colin Jose 1990-ben karolta fel az amerikai támadó esetét, és az 1930-as válogatott még életben lévő tagjaival készített beszélgetésekre támaszkodva gyűjtött bizonyítékokat Patenaude teljesítményére. Maga a játékos már nem élhette meg, hogy hivatalosan is megkapta a neki járó szeletet a vb-történelemben, mivel 65 éves korában, 1974-ben elhunyt, de José közbenjárásának és kitartásának köszönhetően legalább teljessé válhatott az öröksége.
Kocsmakvízek során kiváló kérdés lenne, hogy milyen nemzetiségű játékoshoz fűződik a vb első mesterhármasa, aligha tippelnének sokan amerikai futballistára. Patenaude-n kívül az USA-nak nem is volt más triplázója, vannak azonban olyan nemzetek, akik előkelő helyen állnak ezen a listán. Németország rendelkezik a legtöbb mesterhármassal, szám szerint héttel, őket követi Argentína és Magyarország négy-négy triplával – pedig mi például ’86 óta nem is voltunk vb-n.
A németek közül hat játékosnak sikerült három gólt szereznie egyetlen mérkőzésen, a legelsőt Edmund Conen érte el 21 perc leforgása alatt Belgium ellen a ’34-es vb-n, míg a legutóbbit Thomas Müller a 2014-es világbajnokságon Portugáliával szemben. Gerd Müller pedig egyike annak a négy játékosnak, akinek egynél több világbajnoki mesterhármas jutott, ráadásul ő ezt a történelmi bravúrt egymást követő meccseken hajtotta végre az 1970-es világbajnokságon.
Nem Müller az egyetlen játékos, akinek egymást követő mérkőzéseken sikerült elérnie a mesterhármasait: Kocsis Sándor 16 évvel korábban még túl is szárnyalta a német teljesítményét. Kocsis a dél-koreaiak 9-0-s kiütéséből három góllal vette ki a részét, három nappal később pedig négyet vágott a németeknek a 8-3-ra megnyert mérkőzésen. Az már a kevésbé vidám része a történetnek, hogy a döntőben visszavágott az NSZK, és 3-2-re legyőzte a magyar válogatottat.
Kocsist követően már a következő világbajnokságon volt olyan játékos, akinek két triplája volt a tornán, méghozzá a francia Just Fontaine, aki összesen 13 találatig jutott azon a tornán – ezzel azóta is ő tartja a rekordot. Fontaine a franciák Paraguay elleni nyitómeccsén szerezte az első tripláját, a másodikat pedig a francia válogatott utolsó mérkőzésén: négyszer volt eredményes a németekkel lejátszott bronzmeccsen.
A négy játékos közül, akinek egynél több világbajnoki mesterhármasa volt, Gabriel Batistuta az egyetlen, aki ezt két különböző világbajnokságon hozta össze. Az argentin támadó az 1994-es világbajnokságon Görögországot szomorította el a három góljával, napra pontosan négy évvel később pedig Jamaica kapuját vette be három alkalommal a Parc des Princes-ben. Azzal, hogy 10 percen belül lőtte a három gólt, a vb-történelem második leggyorsabb triplája fűződik a nevéhez.
Gonçalo Ramos 21 évesen és 169 naposan triplázott kedden a portugál válogatottban, ezzel feljött a vb-mesterhármast elérők életkor szerinti örökranglistáján a harmadik helyre Albert Flórián mögé - írta a katari világbajnokság keddi játéknapját összefoglaló anyagában a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS). (MTI)
A leggyorsabbat Kiss László hozta össze az 1982-es világbajnokságon, amelyen a magyar válogatott 10-1-re kiütötte El Salvadort. Kiss csereként állt be az 55. percben (ekkorra már öt gólnál járt a magyar csapat), a találatait pedig a 69. és a 76. perc között jegyezte. Ezzel egyébként egy másik rekord is a nevéhez fűződik: a mai napig ő az egyetlen játékos, akinek csereként beállva sikerült tripláznia egy világbajnoki mérkőzésen.
A vb-k történetében 956 meccset játszottak le, ezek közül csak háromszor fordult elő, hogy kettő mesterhármast is láthatott a közönség, ebből kettőt ráadásul az 1938-as tornán. Lengyelország világbajnoki debütálása mondhatni, hogy emlékezetesre sikeredett, az egyik oldalon Leonidas háromszor, a másik csapatban Ernest Wilimowski négyszer volt eredményes. A lengyelek számára azonban ez is kevésnek bizonyult, ugyanis a meccset a brazilok nyerték 6-5-re.
A másik ’38-as meccs kevésbé emlékezetes, a svédek 8-0-ra kitömték Kubát, a skandinávok részéről Gustav Wetterstrom és Harry Andersson jutott el három gólig. A harmadik találkozót az 1954-es vb-n láthatták, amely egyébként is egy gólgazdag torna volt, 26 találkozón 140-szer találtak be a játékosok, ami 5,4-es gólátlagnak felel meg. Ezen a vb-n nyolc mesterhármas született (ez rekord természetesen), a negyeddöntőben pedig Ausztria 7-5-re győzte le a házigazda Svájcot.

Ezen a meccsen Theodor Wagner háromszor talált be a győztes csapatban, míg a svájciaknál Josef Hügi a vb-történelem második olyan játékosa lett, aki a mesterhármasa ellenére a vesztes csapat tagja volt.

A mostani világbajnokságon négy olyan játékos indult, aki triplázott már világbajnoki mérkőzésen korábban: Harry Kane, Thomas Müller, Cristiano Ronaldo és Xherdan Shaqiri. A németek és a svájciak búcsújával csak Kane és Ronaldo maradt versenyben, illetve hozzájuk csatlakozott most Ramos, aki épp az ötszörös aranylabdás honfitársát váltotta a csapatban. Ők tehát a továbbiakban még tovább írhatják a világbajnokság triplatörténetét.
Forrás: Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés