Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Már 23 évesen vezér a pályán és azon kívül is az USA csapatkapitánya

Minich Réka

Publikálva 03/12/2022 - 20:27 GMT+1

Az USA Irán elleni mérkőzése előtti sajtótájékoztatón egy iráni riporter megpróbálta kioktatni az amerikaiak csapatkapitányát, Tyler Adamset. A 23 éves játékos végül olyan választ adott, amivel bizonyította, hogy mennyire érett és azt is, hogy miért lehet már ennyire fiatalon vezére a pályán és azon kívül is a válogatottnak.

Tyler Adams (M.) ist Kapitän der USA

Fotó: Getty Images

Az iráni riporter emberi jogokból próbálta meg kioktatni az amerikaiakat, de ennél elegánsabb választ nem nagyon kaphatott volna.

Még hétfőn, az Irán elleni mérkőzés előtt történt az eset, amikor egy iráni újságíró felháborodva közölte Tyler Adamsszel, hogy végig rosszul ejtette ki az országuk nevét, majd megkérdezte tőle, hogy milyen érzés egy olyan országot képviselni, ami folyamatosan elnyomja a fekete lakosságot. A sajtószobában egy pillanatra megfagyott a levegő, de végül Adams válasza oldotta a feszültséget.
„Először is bocsánatot kérek a rossz kiejtésért, köszönöm, hogy kijavítottál. A diszkrimináció pedig valamennyire mindenhol létezik, de mióta külföldön élek, és mindig új kultúrákat ismerek meg és próbálok beilleszkedni, azóta sokkal jobban látom, hogy az USA sokat fejlődik.
Fehér családban nőttem fel feketeként, ami miatt sokkal jobban megértem a különböző kultúrákat, gondolkodásmódokat, ez pedig manapság is sokat segít nekem, hogy az új országokhoz könnyebben alkalmazkodjak. Nem mindenki ennyire szerencsés, nekik nehezebb a beilleszkedés.
Van, akinek a megértéshez sokkal több időre van szüksége, ezért is kiemelten fontos, hogy folyamatosan tanuljunk. Most például neked köszönhetően megtanultam, hogy hogy kell az országotok nevét helyesen kiejteni.
Mások elfogadása nem megy egyik napról a másikra, de a legfontosabb, hogy mindig fejlődjünk ezen a téren is.
Tim Ream, az amerikai válogatott védője méltatta is csapattársát:
„Szerintem briliáns volt a válasza. Egy nagyon bonyolult világban élünk, ő pedig 23 évesen egy ilyen kérdést így megválaszolt. Őszinte volt és tiszteletteljes, remekül reagált.”
Tyler Adams és Harry Kane
Adams nem csak a pályán kívül vezér, de a pályán is, nem véletlen, hogy fiatal kora ellenére már ő a csapatkapitány a válogatottban. Eddig remekel a világbajnokságon is, természetesen társai is méltatják, Shaq Moore így beszélt róla:
„Tyler egy állat. Ha nálunk van a labda, ő szabja meg a tempót, ha védekeznünk kell, akkor pedig óriási intenzitással csinálja azt is. Boldog vagyok, hogy vele játszhatok, óriási szerepe van a játékunkban.”
Adams a Red Bull akadémiáján kezdett el játszani, ahol rengeteg kiváló csapatkapitány példáját követhette. Ekkor találkozott először a Leeds United jelenlegi edzőjével, Jesse Marschal is, aki egyre nagyobb szerepet bíz rá az angol csapatban is.
„15 éves volt, amikor először találkoztunk, de már akkor látszott rajta, hogy rengeteg olyan tulajdonsága van, amivel egyszer remek vezető lesz. Kölyökképe volt, de már akkor is a szemedbe nézett, és őszintén elmondta, hogy mit gondol. Ha csak csevegtünk, akkor sokat viccelődött, de ha a foci volt a téma, mindig komoly lett és érdeklődő.
Már az első perctől kezdve tudtam, hogy sokra fogja vinni, de engem is meglepett, hogy mekkora fejlődésen ment keresztül azóta.
picture

Tyler Adams

Fotó: Getty Images

Adams 18 évesen mutatkozhatott be a válogatottban, amikor az éppen a legnagyobb válságát élte. Nem sikerült a kijutás a 2018-as világbajnokságra, a csapatot átmenetileg Dave Sarachan vezette, aki lehetőséget adott Tyler Adamsnek és Weston McKennie-nek is. Sarachan jól emlékszik az első közös edzésükre is, ahol Adams már az első perctől kezdve odatette magát:
„Már az első 10 percben többet futott, mint bárki más. Sokan az elején még takaréklángon égnek, de nem Tyler. Amikor egy csapatkapitányt választunk, akkor a jelöltnek néhány kritériumnak meg kell felelnie. Legyen magabiztos, szerény, folyamatosan dolgozzon, ezek pedig nem olyan dolgok, amik már fiatal korban megvannak a játékosokban. 2018-ban viszont már láttam Tyleren, hogy benne megvan, ami kell, hogy igazi vezér legyen.”
Tyler Adams nyáron igazolt az RB Lipcsétől a Leedshez, ahol egyre inkább megmutatja, hogy mire képes. A katari világbajnokságon is egészen parádés teljesítményt nyújtott, ám az USA válogatottja végül kikapott Hollandiától a nyolcaddöntőben, így befejeződött számukra a torna.
Forrás: ESPN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés