Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A magyar válogatott korábbi edzője szerint a németek a politika játékszerei lettek

Lantos András

Frissítve 05/12/2022 - 11:31 GMT+1

Határozott, kemény és „egész pályás” kritikákat fogalmazott meg a német nemzeti csapattal kapcsolatban Andreas Möller. A 85-szörös válogatott egykori klasszis, aki Bernd Storck szövetségi kapitánysága alatt edzőként dolgozott a magyar válogatott mellett, kifogásolta a játékosok képzését, a csapat taktikáját, a mentalitást, és azt is, hogy szerinte a politika zsinóron rángatta a futballistákat.

Tiltakozással indította a foci-vb-t a német válogatott - CNN Show

A világ- és Európa-bajnok középpályás szerint nagyon nehéz időszak vár a német válogatottra.
Andreas Möller a német Kickernél vezetett foci-vb naplójában foglalta össze meglátását a megismétlődő futball-katasztrófa, az újabb csoportkörös kiesés után.
A magyar válogatott egykori edzője kijelentette, Németország már nyolc éve nem számít világklasszis csapatnak, minősítését ő 1A-ról 1C-re venné vissza.
Möller szerinte az egyik legnagyobb probléma, hogy a jelenlegi német válogatottban nincsenek vezéregyéniségek, a rendszer pedig nem specialistákat nevel.
„Gerd Müller, Uwe Seeler, Rudi Völler, Jürgen Klinsmann vagy Miro Klose, csak hogy néhány nevet említsek a klasszis csatáraink közül, akik szétszaggatták magukat a pályán” – írja Möller a Kickeren.
„Aztán a védőink, Berti Vogts, Jürgen Kohler, Karlheinz Förster, Andreas Brehme, Peter Briegel, Per Mertesacker vagy Jerome Boateng, akik igazi specialisták voltak. Sosem vettek semmit lazán, és nem könnyítették meg az ellenfelek életét sem.”
„A középpályán meg Bastian Schweinsteiger volt az utolsó igazi vezérünk. A német futballnak arra van szüksége, hogy újra specialistákat neveljünk. A nemzetközi színtér csúcsán az már nem elég, hogy valaki mindent tud egy picit. Néha egy kicsit a védelemben, néha egy kicsit a középpályán, aztán picit a jobb, majd a bal oldalon.”
Möller hozzátette, a sikeres futball alapja a jó védekezés, mert az ad biztonságot, és szerinte a német válogatott védekezése tette tönkre számukra ezt a világbajnokságot a szervezetlenségével és a súlyos egyéni hibákkal. A támadóktól pedig az elszántságot hiányolta.
picture

Egymás után második világbajnokságon hagyták csereben a németek a szurkolóikat.

Fotó: AFP

Szerinte a hadrenden is lehetett volna alakítani, hozzáigazítani azt a játékosok képességeihez. Ha nincsenek jó szélső védők, akkor megpróbálhattak volna 3-5-2-es felállásra készülni még a torna előtt.
Újabb fontos problémaként emelte kis a csapatszellemet.
„Ha mindenki nagyon kényelmesen érzi magát, és mindenki nagyon egyenlő, az nem generál energiát vagy ösztönzést, pedig arra lenne szükség. Minden csapatba kell egy jól meghatározott hierarchia, és bármilyen jóindulattal is próbálom nézni, ebből nem sokat látok ma a válogatottnál.”
A jelenleg az Eintracht Frankfurt utánpótlásképzését felügyelő egykori klasszis úgy látja, a fiatalok képzése és nevelése is nagyon rossz irányba ment el.
„Csak nyomás alatt dolgozva lehet célokat elérni és mentálisan előre lépni. Mi viszont éppen, hogy le akarjuk venni a nyomást a tehetségeinkről, a fiataljainkról, és úgy próbáljuk alakítani a bajnokságot, hogy azzal kielégítsük az egyéni kívánságokat.”
„Elég ránézni a csoportállásra, hogy lássuk, mit értünk el ezzel. A futball az eredményről szól; a játékosoktól a nézőkig mindenkit ez vezérel. Minden futballal kapcsolatos párbeszéd alapja az eredmény. Ezért gondolom, hogy még a korosztályos pályákon is a versenynek kell előtérbe kerülnie.”
picture

Möller szerint fejlődni csak nyomás alatt lehet.

Fotó: AFP

„Győzelem, vereség, öröm, csalódás, és mindenek felett a tabella legyen a figyelem középpontjában.”
Möller a válogatott mellett a szövetségnek is dobott egy lapáttal, mert szerinte a DFB hagyta, hogy politika zsinóron rángassa a csapatot egy ilyen fontos tornán.
„A DFB nem mutatott jó képet magáról, és a politikai ügyeket átirányította a csapatra. A válogatott a német politika és sajtó játékszere lett. Azokat az üzeneteket, amiket Katarban próbáltak velük átadatni, el lehetett volna mondani az elmúlt 12 évben, amióta odaítélték a rendezés jogát.”
„Ehelyett ezt a feladatot – a FIFA és a szervezők kritizálását - a játékosokra tolták át, és ez tökéletesen beleillik a katari világbajnokságon elkövetett hibák hosszú sorába.”
Az 55 éves egykori középpályás szerint nehéz időszak áll a német válogatott előtt, hiszen az Európa-bajnokságig igazán komoly tétmérkőzés nem vár rájuk, mivel ők szervezik a kontinenstornát. Márpedig fejlődni és a hibákat kijavítani – mondja Möller - csak nyomás alatt lehet.
via Kicker
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés