Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Giliszta-gólöröm: meghatóan emberi történet Grealish hétfői bolond ünneplése mögött

Nánási Antal

Frissítve 22/11/2022 - 10:35 GMT+1

Negyedórányi hosszabbítás az első félidő végén, a 100. percen túli, ám a rendes játékidőbe számító gól, karszalag-mizéria és himnuszuk alatt csöndben maradó iráni játékosok – csupán négy kiragadott jelenet, ami miatt emlékezetesre sikeredett a hétfői Anglia-Irán világbajnoki mérkőzés.

Grealish giliszta-gólöröme

Fotó: AFP

A futballt feltaláló ország minden rutinjával felvértezve oktatta Anglia Irán válogatottját a két csapat világbajnoki nyitányán. A 6-2-es végeredménnyel záruló találkozó végkimenetele egyetlen pillanatig sem lehetett kérdéses, Anglia ugyanis a játék minden elemében ellenfele fölé tudott nőni.
A hat angol gólon öt különböző játékos osztozott, a duplázó Bukayo Saka mellett Jude Bellingham, Marcus Rashford, Raheem Sterling, valamint Jack Grealish tudott betalálni. Az önbizalomnövelésre, no meg gólkülönbség javításra is kiválóan alkalmas hat rúgott gólt egyébiránt Anglia egymás után a második világbajnokságon tudja leszállítani, négy éve Oroszországban ugyanis Panamát sodorta az élet az angolok útjába, a Közép-Amerikaiak erejéből pedig akkor csupán egy szépítő gólra futotta (6-1).
A hetvenedik percben csereként pályára lépő Grealish gólja ráadásul egy gigantikus, 35 passzt számláló akció végén született a 90. percben. Ez a mutató egyébiránt rekordnak számít, amióta ugyanis világbajnoki szinten számon tartják, hogy hány passz előzte meg az aktuális torna egy-egy gólját (1966), ez a 35 számít a csúcsnak.
Van azonban egy a száraz statisztikai mutatókon, sőt, a sportiskeren is bőven túlmutató, lehengerlően emberi és megindító oldala is ennek a gólnak. A Manchester City játékosa ugyanis gólöröme során széttárt karjaival a giliszta csúszására hajazó hullámzó mozgást imitált, ennek a mozdulatsornak pedig jelentősége volt.
A Premier League címvédője néhány hete tett közzé egy videót, amelyen Jack Grealisht szembesítik egy szurkolói levéllel. A levél szerzője egy Finlay nevű 11 éves manchesteri srác, aki óriás City- és Grealish szurkoló. Ami miatt azonban a futballtudásán kívül is felnéz az angol válogatott labdarúgóra, az nem más, mint a mód, ahogyan Grealish viszonyul Little-kórban, másnéven cerebrális parézisben szenvedő kishúgához. Finlay maga is ebben a központi idegrendszert megtámadó betegségben szenved, aminek következtében jelentős mozgásszervi problémákkal küzd.
“Nagyon boldogan látom, hogy egy olyan hires futballista, mint Te, pontosan tudja, hogy mit jelent fogyatékkal élni és konkrétan ebben a betegségben szenvedni. Te vagy a hősöm, és biztos vagyok benne, hogy a húgod számára Te vagy a legjobb báty!” –
A kissrác sorai Grealisht sem hagyták hidegen, aki válaszleveléhez egy aláírt City-mezt is mellékelt. Ahogyan arról azonban a City médiarészlege is beszámolt, ezen túlmenően egy hétfő este, tudván, hogy Finlay akkortájt a klub fogyatékkal élő gyermekek számára működtetett edzésén vesz részt, személyesen felkereste fiatal rajongóját.
A csapatával épp egy kupát nyerő Finlay szava is elakadt, amikor meglátta a felé közeledő Grealisht, aki kedvesen üdvözölte, majd átölelte a kissrácot. A City játékosa elmondta, nagyon meghatották Finlay sorai, akinek a válaszlevélben küldött aláírt mezen kívül úgy is szeretne kedveskedni, hogy a kissrác választhatja meg, Grealish hogyan ünnepelje következő gólját.
Grealish ebben a szezonban egyelőre kevésbé véteti magát gólokkal észre, a bajnokságban eddig egyszer volt eredményes, még szeptember tizenhetedikén a Wolves otthonában aratott 3-0-ás győzelem alkalmával. Amióta Finlay-vel találkozott és megígérte a srácnak, hogy úgy ünnepli a következő gólját, ahogy azt a gyermek “előírja”, az Irán ellen szerzett találata volt az első, amelyen megtarthatta a szavát. Ő pedig nem volt rest, és bevállalta Finlay által “előírt” mozdulatsort.
picture

Jack Grealish

Fotó: AFP

A lefújás után minderről az érintett így nyilatkozott:
“Nagyjából egy hónapja találkoztam Finlay-vel, akivel nagyon jóban lettünk. Ugyanabban a betegségben szenved, mint az én húgom, és arra kért, hogy a giliszta csúszását imitálva ünnepeljem a következő gólomat. Szerencséjére ez a következő gól a világbajnokságon született, remélem, hogy sokat jelentett neki.
Finlay, ez a Te gólod volt!”
Mit is mondhatnánk, hatalmas kalaplengetés és gratuláció, szép volt Jack Grealish!
Forrás: eurosport.co.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés