Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ronaldót már padra szorította, hogyan tovább a vb portugál meglepetésemberének?

Szabó Bence

Publikálva 07/12/2022 - 14:28 GMT+1

Goncalo Ramos első kezdő mérkőzésén szerzett mesterhármasával a portugál válogatott hőse lett a Svájc elleni nyolcaddöntőn. A Benfica csatárát a nagyközönség még alig ismeri, pedig évek óta ott van a játékos megfigyelők radarján, játékát sokan Thomas Mülleréhez hasonlítják. Ronaldo padra szorításával a vb legváratlanabb sztárja lehet, a torna után pedig egy topklub is lecsaphat rá.

Foci-vb: A Ronaldót helyettesítő Ramos remekelt Svájc ellen - CNN Show

Goncalo Ramos. Ennyi.

Ha a Twitter stílusában akarnánk összefoglalni a keddi Portugália-Svájc vb-nyolcaddöntőt, ennyit írnánk csak. Nem kérdés, a 6-1-es kiütéssel végződő mérkőzés hőse a portugál kezdőben Cristiano Ronaldo helyén váratlanul szerepet kapó fiatal csatár volt. Ramos mesterhármast szerzett, ami minden körülmények közt óriási teljesítmény egy világbajnokságon, pláne, hogy sokan alighanem a mérkőzés előtt azt sem tudták, kiről is van szó.
Nem csoda. Ramos kedden először kezdett világbajnoki mérkőzésen – és lett az első játékos Miroslav Klose (2002) óta, aki mesterhármassal nyitott – de a portugál válogatottban is mindössze három találkozó, összesen 33 perc jutott neki korábban. Azt persze már az ebben a rövid időben szerzett egy gólja is mutatta, hogy érdemes rá odafigyelni, annak pedig, aki követi az európai foci legnagyobb tehetségeit, egyáltalán nem ismeretlen a Benfica támadójának neve.
A most 21 éves Ramos 13 volt, amikor a portugál topcsapat akadémiájára került, ahonnan az utóbbi évtizedben pofátlan mennyiségben kerültek ki a topfutballt meghatározó tehetségek. Egy korábbi profi focista fiaként megvolt benne az ambíció, a tehetsége pedig legkésőbb akkor egyértelmű vált, amikor 2019-ben gólkirály lett az U19-es Európa-bajnokságon, ahol a portugál válogatott ezüstérmet szerzett.
A Benfica felnőtt csapatában már 2020-ban bemutatkozhatott, debütálásán csereként rögtön duplázott, de nem múlott sokon, hogy mégis elhagyja a klubot. A klubnak ugyanis megvolt a két embere a posztjára, Darwin Nunez és Roman Yaremchuk mellett pedig nem sok lehetőséget kapott.
A fordulat akkor jött, amikor Nelson Verissimo, a B csapat edzője ideiglenesen átvette a nagyok irányítását, ő pedig pontosan tudta, mire képes Ramos. Több lehetőséget kapott, 29 bajnokin pedig 8 góllal hálálta meg a bizalmat.
Goncalo Ramos
Nyáron éppen ezért a klub könnyebben engedte el Liverpoolba a felkapott Nunezt, megnyitva az utat a kezdőbe a még mindig csak épphogy 21 éves Ramosnak. A csatár az újonnan kinevezett Roger Schmidt rendszerében is remekelt ősszel, 21 meccsen 14 gólja és a Benfica remek európai szereplése pedig válogatott behívót is ért neki szeptemberben. Később pedig Nigéria ellen már az említett első gólját is megszerezte a nemzeti csapatban.
Ramos játékát sokan Thomas Mülleréhez hasonlítják. Ennek alapja a fiatal portugál intelligens helyezkedése. Az biztos, hogy a támadó a csapat építkezéséből is ki tudja venni a szerepét, és rendre veszélyes pozíciókban kap labdát, igazán viszont tizenhatoson belül él. Az összehasonlítás viszont szerinte nem állja meg teljesen a helyét.
Lövök gólokat, de a repertoáromon még dolgoznom kell. Nem voltam mindig csatár.
- ismerte el.
A történelmi párhuzamok a szerdai mesterhármas után elkezdtek sorjázni. A portugál válogatott legfiatalabb gólszerzője lett vb-n Cristiano Ronaldo (2006) mögött, egyben Albert Flórián (1962) óta a legfiatalabb játékos, aki mesterhármast szerzett a tornán.
Ha már Ronaldo. Fernando Santos szövetségi kapitány a mérkőzés után nem győzte hangsúlyozni, hogy a csapatkapitány mennyire példaértékűen állt (ült) a padoztatásához, de azt azért nehéz elképzelni, hogy utolsó világbajnokságán innentől végig jó néven venné, ha csak kispadon kapna helyet. Ramos maga mondta a meccs után, hogy nem veszi alapnak a helyét a kezdőben, de egy ilyen teljesítmény után kitenni onnan nehéz döntés lenne.
picture

Gonçalo Ramos

Fotó: Getty Images

Ami a kicsit távolabbi jövőt illeti, természetesen az átigazolási pletykák is megjelentek a vb legújabb sztárja körül. Nyáron a Brighton és a Leeds érdeklődéséről lehetett hallani, de ennél most vélhetően egy polccal magasabbra került. Fabrizio Romano transzferguru szerint a PSG kívánságlistáján is rajta van, igaz ő előszeretettel hoz hírbe játékosokat a katari tulajdonú klubbal.
Ramos szerződése egy 120 milliós kivásárlási árat tartalmaz és 2025-ig érvényes. Ne fogadjunk rá, hogy addig a Benficánál marad.
Források: BBC;Athletic;eurosport.co.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés