Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Több mint százezren követelik Infantino lemondását, a FIFA egyelőre hallgat

Nánási Antal

Publikálva 04/12/2022 - 14:47 GMT+1

Miközben a Katarban zajló labdarúgó világbajnokság szombaton az egyenes kieséses szakaszába lépett, a tornát továbbra is tiltakozások, értetlenségek és komoly kritikák övezik. A világbajnokságon résztvevő országok és sportolóik változatos módját választják a tiltakozásnak, nagy horderejű demonstrációról eddig nem számolhattunk be.

Gianni Infantino

Fotó: AFP

Eközben szépen csendben egy FIFA-ellenes online petíció több mint százezer aláírásnál jár.
A világ futballszerető közvéleménye tizenkét éve próbálja megfejteni, hogy mégis milyen szakmai szempontok dönthettek a 2022-es világbajnoksági rendezési jogának odaítélésekor, amelyek végül a nulla futballmúlttal rendelkező közel-keleti olajhercegséget, Katart hozták ki a legjobb választásnak. A gondolkodás elhúzódása a leginkább közkeletű vélekedés szerint épp azzal magyarázható, hogy szakmai szempontok egyáltalán nem támasztották alá a döntést, nem úgy az ország tulajdonképpen kiapadhatatlan pénzügyi forrásai.
A rendezési jog odaítélése óta egyvalami tekinthető állandónak a katari rendzéssel kapcsolaban, mégpedig a tiltakozás. Az országban honos, minimum megkérdőjelezhető emberi jogi helyzet, az építkezéseken elhalálozó vendégmunkások tömege, valamint a fenntarthatósági szempontokat totálisan figyelmen kívül hagyó stadionépítési láz mind-mind olyan szempontok, amelyekkel fogást lehet találni Kataron, valamint az országnak a rendezést odaítélő Nemzetközi Futball Szövetségen (FIFA).
picture

Több mint százezren követelik Infantino lemondását, a FIFA egyelőre hallgat

Fotó: AFP

Ugyancsak fogást próbál találni a FIFA-n a Kick It Out elnevezésű nonprofit szervezet, amely, ahogyan az a hivatalos honlapján elérhető kik vagyunk mi? szekcióban is fel van tüntetve, a futballon belüli diszkrimináció és egyenlőtlenség minden fajtája ellen küzd.
“Mindenhol fel akarjuk számolni a diszkriminációt, legyen szó egy városi park kispályás meccséről, vagy épp a Premier League-ről.” – áll a szervezet önmeghatározásában.
A szervezek elnöke, Chris Paoruos épp ezért november 25-én indított útjára egy online petíciót, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a FIFA elnökének Gianni Infantinónak, s vele együtt a szervezet teljes evezetőségének lemondásra kényszerítését. Nem gondoljuk, hogy egy az online térben elindított kezdeményezés alapvetően akár csak elgondolkodtathatja Infantinóékat, mivel azonban az aláírók számát rögzítő számláló bő egy hét alatt átlépte a százezret, totálisan figyelmen kívül sem hagyható.
Tweet: https://twitter.com/chrispaouros/status/1599096270244630528
Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a petíció teljes szövegét:
“A FIFA egy összeomlás előtt álló szervezet, amely nem képes a világ labdarúgásának irányítására. Épp ezért itt az ideje, hogy visszavegyük a játék feletti irányítást.
Saját maga által deklarált szabályzatában a FIFA elkötelezi magát a diszkrimináció minden formájának felszámolása mellett, ugyanakkor sokszor láttuk már, hogy ez a cél mégsem teljesül. Az elmúlt évtizedekben a FIFA-t botrányok tömkelege lengte körül – többek között korrupciós ügyek, vesztegetések, etikai vétségek, jegyértékesítésekkel kapcsolatos visszaélések, eltusolt zaklatási esetek. A szervezet egy gengszterbanda módjára működik.
Chris Paouros vagyok, a Kick It Out nevű jótékonysági szervezet elnökhelyettese. Szervezetünk célja a diszkrimináció száműzése a labdarúgásból annak érdekében, hogy a futball mindenki játéka lehesenne. Született Spurs rajongó vagyok, ezen kívül pedig a Futballszurkolók Szövetségének igazgatónácsi tagjaként is tevékenykedem. Arra kérlek, hogy csatlakozz hozzánk, mondjuk ki együtt, hogy elég volt!
A katari világbajnokságon, illetve azt megelőzően is, bőven láthattunk példát arra, ami rávilágított, a FIFA mennyire nem ura a helyzetnek. A vb stadionjainak felépítése emberéletekben mérhető, a rendkívül alulfizetett munkások közül pedig sokan súlyos sérüléseket szenvedtek az építkezések során. Ezen kívül a nők jogai korlátozottak, az LMBTQ közösség tagjait pedig bűnözőként kezelik – két, számomra különösen is fontos téma. Tények sokasága bizonyítja, hogy az ország törvénykezése továbbra is zaklatásokat generál, ami szívszorító.
Futballszurkolóként nincs meg a jogunk arra, hogy rendező országot válasszunk, de abban a szervezetben, amely ezt a tornát életre hívta, elindíthatunk egy radikális változtatási hullámot.
Gianni Infantinót, ellenjelölt ellenében, hamarosan újraválasztják, így ez az antidemokratikus, és morálisan sivár szervezet mindent ugyanúgy folytathat, ahogyan azt eddig tette.
A változás igényét a nagy futballnemzetek szövetségeinek kell elsősorban a zászlajukra tűzni, és fontos, hogy amennyiben a FIFA továbbra is a bevett gyakorlatát követi, akkor közbelépjenek: hívják fel a szponzorok figyelmét, és kérjék meg a befektetőket, hogy ne támogassák őket.
Szurkolóként tudjuk, hogy a közös fellépésnek hatalmas ereje van. Csatlakozz hozzánk, kényszerítsük rá együtt a FIFA-t a változára, ellenkező esetben pedig számoljuk fel a szervezetet!”
A change.org felületén elhelyezett petíció cikkünk írásakor már túl volt a 107 000 aláírón, amennyiben pedig eléri a 150 000-es támogatottságot, a felület kezdeményezései közül a legnépszerűbb petíciói egyikévé válik.
A FIFA egyelőre nem kommentálta a társadalmi összefogást.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés