Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zseniális kapitányi húzás repítette Katarba a kanadai futballhősöket

Nánási Antal

Frissítve 25/11/2022 - 15:39 GMT+1

1986 után jutott kis ismét a labdarúgó-világbajnokságra Kanada, amely játékával a csoportkör első fordulójának lezárultát követően a torna talán leginkább kellemes meglepetését szolgáltatta. A bátor, nyíltsisakos, látványos támadófutballt felvállaló, és azt a teljes mérkőzésen ténylegesen is játszó csapat úgy is sokak szívébe lopta be magát, hogy végül vereséget szenvedett Belgium ellen.

Zseniális kapitányi húzás repítette Katarba a kanadai futballhősöket

Fotó: AFP

A csapat ereje meglehet, egy különleges, egyedi kabalaeszközben rejlik.
Kevés olyan futballcsapatot találunk szerte a világon, amelynek ne lenne meg az a szimbóluma, aminek láttán mindenkinek a klub jut eszébe. A teljesség igénye nélkül ilyen a Real Madrid hófehér meze, az 1. FC Köln kabala kecskéje, vagy a Benfica hazai mérkőzései előtt az Estadio da Luzban körbereptetett sas.
Ugyanígy a válogatottakat is könnyű valamilyen szimbólumhoz társítani, aminek eldöntésében az ország jelképe is a segítségünkre lehet. Kanadát általában juharlevelesekként szokás emlegetni, utalva az ország címerében is megtalálható emblematikus fa levelére. A jégkorongban szuperhatalomnak számító észak-amerikai ország 36 évnyi távollét után jutott ki ismét egy labdarúgó világbajnokságra, ebben pedig kiemelt szerepet játszott egy olyan eszköz, amely egy helyszín kivételével minden selejtezőre elkísérte a válogatottat, és amely Katarban is ott van Alphonso Daviesékkel.
picture

A kanadai válogatott

Fotó: AFP

Azzal, hogy Kanada Belgium elleni mérkőzésén John Herdman került be a jegyzőkönyvbe, mint az észak-ameriak szövetségi kapitánya, a szakember egyedülálló rekordot állított fel. Ő lett ugyanis az első labdarúgó edző, aki elmondhatja magáról, hogy női- és férfi világbajnokságon is szövetségi kapitányként vezette hazáját.
A teljes mérkőzést végigpörgő, láthatóan szenvedélyes edző hazájában ismert a szokványostól eltérő edzési módszereiről, a selejtezősorozat közben azonban még tőle is váratlannak számítót húzott. A CONCACAF zóna utolsó selejtezőköre előtt ugyanis bekopogtatott egy torontói fegyverkovácshoz, és megkérte, készítsen a labdarúgó-válogatottnak egy kardot. A meghökkentő kérést még tetézni is tudta, az volt ugyanis a kérése, hogy két felirat is díszítse a fegyvert. Az egyik Qatar 2022, a másik pedig egy latin nyelvű mondás – Nihil timendum est, azaz Ne félj semmitől!.
Nem kell rosszra gondolni, Herdman mester nem arra szánta az eszközt, hogy a selejtezők során rosszul teljesítőket így fegyelmezze, sokkal inkább a csapatot akarta vele összekovácsolni, az ellenfeleket pedig elrettenteni.
picture

John Herdman beszél a csapattal

Fotó: AFP

“Azt mondtam a srácoknak, hogy pajzsunk mindig volt, ami a védekezésünket szimbolizálta, de most itt van ez a kard, ez jelzi, hogy támadni akarunk. Ez a kard jelképezi az Új Kanadát. Elvisszük minden stadionba, ahol csak pályára lépünk, és megmutatjuk, hogy ez a mi területünk, itt Kanada az úr.”
Arról nem szól a fáma, hogy a kardnak mennyi szerepe volt a dologban, de Kanada valósággal szárnyalt a selejtezőben. Még a kard elkészülte előtt sikerrel vette az első két kört, a harmadikban pedig 14 mérkőzésből 8 győzelem és 4 döntetlen mellett mindössze két vereség csúszott be, így Kanada, csoportját megnyerve, megelőzve az USA-t és Mexikót is, így egyeneságon jutott ki a 2022-es világbajnokságra.
picture

Ünnepel a kanadai válogatott

Fotó: AFP

A csapat komoly kis rituálét épített a kard köré. A keret tagjai minden meccsnapot megelőző este összegyűltek abban a stadionban, amelyben másnap pályára léptek, majd a kezdőkörben kört alkotva összeálltak. A kör közepére ilyenkor rendszerint a csapat kapitánya, Atiba Hutchinson állt, aki rövid motivációs beszéddel igyekezett feltüzelni a társakat, majd a rituálé csúcspontján a kardot a gyepbe szúrva jelezte, hogy az ellenfél jobban teszi, ha másnap ki sem megy a pályára. A rituálét a csapat egy elementáris erejű Brothers! csatakiáltással is nyomatékosítja. Totális libabőr.
A stratégia hibátlanul működött, Kanada sorra aratta a győzelmeket, a csapat szépen lépdelt a világbajnoki kvalifikáció felé. Március végén azonban homokszem került a gépezetbe, a március 24-i Costa Rica elleni idegenbeli selejtező előtt ugyanis a helyi hatóságok az országba való belépésnél elkobozták a kardot, mivel veszélyes fegyverként azonosították.
Mondani sem kell, Kanada 1-0-ra kikapott, amivel megszakadt a csapat tizenhét mérkőzést számláló veretlenségi sorozata. Az nem tisztázott, hogy a keret hogyan tudta a régió többi országába bejuttatni a veszélyes kabalát, de a cél minden bizonnyal ebben az esetben is szentesítette az eszközt.
A történet végül happy enddel zárult, a csapat ugyanis Costa Rica elhagyásakor visszakapta a kardot, így nem volt akadálya annak, hogy a csapat elvégezze a kis szertartást a következő, Jamaica elleni hazai selejtező előtt. A mérkőzést a hazaiak magabiztosan, 4-0-ra nyerték, biztosítva ezzel a világbajnoki részvételt.
Nos, a kard Katarban is ott van a kanadai kerettel, a játékosok pedig a szerdai mérkőzés előtt az Ahmad Bin Ali Stadionban is felsorakoztak a kezdőkörben, hogy újkori jelképükkel a területfoglalás egy úgyfajta módjával éljenek. A kanadai szövetség hétrészes videósorozatban követte végig a csapat selejtezős útját, a stáb pedig természetesen ott van a csapattal Katarban is, és rögzítette a világbajnoki rituálét is.
(a kardos jelenet 23:25-nél kezdődik)
“Mindannyiunk álma itt ebben a stadionban válik valóra. Itt vagyunk, hozzunk ki belőle mindent, tegyük fel az országunkat a térképre. Tegyük büszkévé egymást, a családjainkat és mindenkit, aki csak mögöttünk áll."
Sokat és keményen dolgoztunk azért, hogy itt lehessünk, úgyhogy holnap tegyünk meg mindent, amit csak tudunk. Szárnyaljunk, egymásért! Gyerünk srácok! A holnap a mi napunk!
Ezzel az üzenettel szúrta Atiba Huntchinson csapatkapitány a katari stadion gyepébe a kanadai válogatott elhivatottságát szimbolizáló kardot csapattársai, és a sérülése miatt videóhívás révén társaihoz csatlakozó Maxime Crepeau kapus jelenlétében.
A csapat, bár vereséget szenvedett, bátor játékával sok szurkoló szívét hodította meg, és ne legyenek kétségeink, a következő, Horvátország elleni mérkőzés előtt sem csökken a társaság lelkesedése. Meglátjuk, mire megy a csapat a legutóbbi világbajnokság döntőse, majd a harmadik fordulóban Marokkó ellen, az viszont kétségtelen, hogy a csapat nagyon egyben van, és üdítő látni, hogy egy olyan ország válogatottja, ahol a futball nincs a három legnépszeűbb sportág között, mennyire elhivatottan, ténylegesen egy közösségként fellépve éli meg az olimpia utáni legnagyobb nemzetközi sporteseményen való részvételt.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés