Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van olyan kitiltott zászló a vb-n, ami cseppet se bántja a FIFA szemét

Gecsei Dina

Publikálva 29/11/2022 - 16:53 GMT+1

Foci-vb: Gaël Ondoua, a kameruni labdarúgó-válogatott középpályása két apró, a nézők számára bizonyára észrevehetetlen zászlót visel a cipőjén csapata világbajnoki meccsein. Az egyik zászló Kameruné, a másik viszont a FIFA összes versenysorozatától eltiltott Oroszországé...

Gael Ondoua és az orosz zászló

Fotó: Getty Images

A szivárványos zászlók okozta hercehurca miatt úgy tűnt, borítékolva van, hogy a Gaël Ondoua cipőjén felbukkanó fehér-kék-piros is lecsapja majd a biztosítékot, de a boríték ezúttal üres volt, a FIFA részéről pedig egy westernfilm nyitójelenetén átguruló ördögszekérnyi izgalom, sőt, egy aprócska kis ejnye-bejnye sem érkezett.
Gaël Ondoua azt mondja, hogy semmilyen háttérben meghúzódó politikai szál sincs részéről a történetben, a FIFA pedig egyáltalán nem tervezi, hogy bármilyen módon megbünteti a kameruni focistát, akinek két csoportmeccsükön is ott volt a lelátókról (és pláne a tv-n keresztül) alig látható zászló a csukáján. Azonban egy héttel a OneLove-karszalagok viselésének betiltása után valahol érződik egy leheletnyi disszonancia ebben az történetben.

A 27 éves Ondoua Yaoundéban, Kamerun fővárosában született, de gyermekkorában családjával Oroszországba költözött, ahol édesapja diplomataként dolgozott. Állítása szerint nem politikai okokból került a Puma-cipőjére a zászló.
picture

Ondoua cipője.

Fotó: Getty Images

Oroszországot februárban, Ukrajna megtámadása után a legtöbb nemzetközi sportági szövetséggel és például a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal egyetemben eltiltotta a FIFA a saját rendezésű versenysorozataitól, így a világbajnoki selejtezőktől is. (Igaz, először a terv az volt, hogy semleges színekben azért részt vehetnek az oroszok a sorozatokban, de a soron következő lehetséges ellenfeleik, Lengyelország, Svédország és Csehország jelezte, hogy oké, de akkor ők nem fognak játszani.)
A vb aztán el is kezdődött, értelemszerűen így az oroszok nélkül, a le- és/vagy kitiltott színek tekintetében nem az ő lobogójuk került reflektorfénybe, hanem az LMBT-közösséggel való szolidaritás kifejezéseként viselni kívánt szivárványos, One Love feliratú karszalag. Jó korán meg lett mondva a válogatottaknak, hogy amennyiben megjelenik rajtuk bármilyen formában a szivárványos motívum, szankciókra számíthatnak. Így végül sem Manuel Neuer, sem Harry Kane karján sem láttunk ilyesmit, és találgatni sem kellett tovább, hogy sárga lapos figyelmeztetés, vagy valamilyen szigorúbb büntetés lesz a „jutalmuk”.

A kis orosz zászló, ami Ondoua Puma-cipőjére van nyomtatva a kameruni zászló mellé, valóban nem tűnik óriási dolognak vagy épp a háború támogatásának szimbólumának, Kamerun Szerbia elleni 3-3-ra végződő meccse után azonban egy jóval látványosabb textília jelent meg Ondoua kezében. Igen, egy zászló.
picture

Ondoua és az orosz zászló

Fotó: Getty Images

A FIFA sietett mindenkit megnyugtatni, hogy nem fogja megbüntetni Ondouát a cipőjén vagy a hóna alatt lévő zászló miatt, mivel ezeket az orosz származására való tekintettel elfogadhatónak tartja.

Tény, hogy Ondoua Oroszországban nőtt fel, van orosz állampolgársága is a kameruni mellett, focizni pedig a Lokomotiv Moszkvánál kezdett, ahonnan elment játszani a CSKA Moszkvához és az Anzsi Mahacskalához is, jelenleg Németországban, a Hannover 96 igazolt játékosa.
A Telegramon Ondoua a következőket írta az esetről (oroszul): "Látom, hogy sokan figyelnek a cipőmre. Csak a biztonság kedvéért szeretném hangsúlyozni, hogy a rajtuk látható orosz zászló a tisztelet jele az ország iránt, amelyben felnőttem, ahol nevelkedtem, és ahol megtanítottak focizni. A rokonaim Oroszországban élnek, és mindig velem vannak. Ez a mi otthonunk."
Évek óta olyan cipőben játszom, amin ott van az orosz zászló, és ezt a hagyományt nem fogom megtörni.
Félreértés ne essék, nem az orosz (vagy akármilyen) zászlóval van a gond, nem tiltja törvény, hogy valaki ebben a formában jelezze a nemzeti hovatartozását (sőt, vagyunk páran, akik a közösségelvű politikai filozófiák önjelölt szószólóiként kimondottan támogatjuk az ilyesmit), itt a gond a szövetség által alkalmazott gumiszabályokkal van.
Az ilyen üzenetértékű, de egyébként – szó szerint – apróságok miatt a háborút viselő Oroszországgal szemben elnézőbbnek látszik a FIFA, mint amilyen a szexuális kisebbségek jogaiért színes ruhadarabokkal kiálló emberekkel szemben volt.
Nem Ondoua sárga lapját hiányolja ettől az ember, sőt, az se hiányzik, hogy valamelyik FIFA-fejes ismét elmondja, hogy politikamentes focit szeretne, hanem csak hogy mielőtt ész nélkül nekiállunk tiltólistákat gyártani, meg embereket vegzálni, álljunk már meg egy pillanatra, és legalább a jegyzőkönyv kedvéért jelenjen meg valahol, hogy az elfogadás és a szeretet oké, a háború viszont baromira nem az.
Forrás: The Telegraph (részben)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés