Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ma a foci-vb-n: Tinédzser spanyolok, veterán belgák, Müller és Modric, exek és nextek a pályán

Eurosport Magyarország

Frissítve 23/11/2022 - 09:37 GMT+1

Foci-vb: Szerdán sincs megállás, folytatódik a katari világbajnokság, egymás után láthatjuk a négy évvel ezelőtti vb ezüst-és bronzérmesét is: Horvátország Marokkó ellen rajtol, Belgium pedig a kanadai válogatottal találkozik. De ez még mind semmi, két korábbi világbajnok, Németország és Spanyolország is megmutatja magát, előbbi Japán, utóbbi Costa Rica csapatával találkozik.

Ivano Balić is megirigyelné ezeket a mozdulatokat - Modricék mókáztak a horvátok edzésén

Marokkó-Horvátország, kezdés: 11:00

A nem annyira szép emlékű nyitómeccs után visszatérünk az Al Bayt Stadionba, remélhetőleg ezúttal a nézők is megvárják a meccs végi sípszót. Marokkó az 1986-os vb-szereplését igyekszik majd megismételni, vagy akár még magasabbra törne. Akkor bejutottak a legjobb 16 közé, méghozzá úgy, hogy első afrikai válogatottként csoportelsőként zártak, de ehhez most azért lesz egy-két szava az F csoport többi csapatának, első körben Horvátországnak.
A Zlatko Dalic szövetségi kapitány által irányított horvátok elég jó mérleggel érkeztek Katarba: az elmúlt 16 hónapban lejátszott hat mérkőzésükből egyet veszítettek el, és sorozatban öt sikernél járnak, Luka Modric személye pedig továbbra is stabil pont a csapatnál.
A horvát válogatott a selejtezőcsoportját megnyerve, mindössze négy gólt kapva jutott ki a vb-re. A 37 éves Modric mellett számos kiváló játékos erősíti a horvátok középpályáját, így például az Internazionaléban futballozó Marcelo Brozovic vagy a Chelsea-ben szereplő Mateo Kovacic, de rejteget még izgalmas tehetségeket a horvátok kerete.
Olyat már láttunk, hogy a kézilabdások focival melegítenek egy-egy edzés előtt, na de fordítva?
picture

Ivano Balić is megirigyelné ezeket a mozdulatokat - Modricék mókáztak a horvátok edzésén

Na, de mi a helyzet Marokkóban? Az észak-afrikai válogatott belső viszályoktól sem mentes időszakon van túlt (túl van egyáltalán?) augusztusban szakított Vahid Halilhodzic szövetségi kapitánnyal, akit a válogatási elvei miatt kritizáltak, helyére pedig kinevezte a játékosként 45-szörös válogatott Walid Regraguit. A marokkói együttesben várhatóan Hakim Ziyech lesz a középpontban, akit Halilhodzic fegyelmi okokból kizárt, Regragui pedig visszahívott.
A csapatban nem lesz ott a két ferencvárosi Mmaee testvér sem, a védő Samy hatszor, a csatár Ryan pedig 11-szer volt válogatott, de ezúttal nem láthatjuk őket a keretben.
A várható kezdőcsapatok:
Marokkó: Yassine Bounou - Achraf Hakimi, Romain Saïss, Nayef Aguerd, Noussair Mazraoui - Azzedine Ounahi, Sofyan Amrabat, Selim Amallah - Hakim Ziyech, Youssef En-Nesyri, Sofiane Boufal
Horvátország: Dominik Livakovic - Josip Stanisic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol, Borna Barisic - Luka Modric, Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic - Nikola Vlasic, Bruno Petkovic, Ivan Perisic
picture

Modric dando un pase con el exterior.

Fotó: Getty Images

Németország-Japán, kezdés: 14.00

Hansi Flick szövetségi kapitány némi meglepetésre a Borussia Dortmund tinisztárját, Youssoufa Moukokót, valamint a 2014-es vb-döntő hősét, Mario Götzét is behívta a német válogatottba. Az Eintracht Frankfurtot erősítő, 30 éves Götze - a 2014-es brazíliai vb-döntő egyetlen góljának szerzője - öt év után kapott ismét meghívót a válogatott keretébe.
A német és japán válogatott először játszik egymással tétmérkőzést, korábban két felkészülési összecsapáson találkoztak, 2004-ben Yokohamában 3-0-ra nyert a Nationalelf, 2006-ban Leverkusenben pedig 2-2-es döntetlen született.
A németek hétből hatszor legyőzték aktuális ázsiai ellenfelüket világbajnokságon, egyetlen vereségüket éppen a legutóbbi tornán, a dél-koreaiaktól szenvedték el, aminek eredményeként ráadásul címvédőként már a csoportkör után búcsúzni kényszerültek. Ez volt az egyetlen alkalom, hogy a németek nem jutottak túl vb-n a csoportjukon.
A mostani párosítás egyik érdekessége, hogy Németországon (20) kívül a legtöbb Bundesliga-játékost Japán (8) nevezte a világbajnoksága.
A 20. vb-jére készülő német válogatott története során mindössze két alkalommal veszítette el első mérkőzését a tornán, négy éve Mexikótól kapott ki 1-0-ra, 1982-ben pedig Algériával szemben maradt alul 2-1-re.
A várható kezdőcsapatok:
Németország: Manuel Neuer - Tilo Kehrer, Niklas Süle, Antonio Rüdiger, David Raum - Joshua Kimmich, Leon Goreztka - Serge Gnabry, Jamal Musiala, Kai Havertz - Thomas Müller
Japán: Shuichi Gonda - Hiroki Sakai, Takehiro Tomiyasu, Maya Yoshida, Yuto Nagatomo, Gaku Shibasaki, Wataru Endo, Daichi Kamada - Junya Ito, Takuma Asano, Takumi Minamino
picture

Thomas Müller

Fotó: Getty Images

Spanyolország-Costa Rica, kezdés: 17.00

A csoport másik mérkőzésén a 2010-es győztes Spanyolország Costa Ricával mérkőzik meg.
A két csapat eddig három felkészülési mérkőzésen találkozott egymással, a "közös pont" Sergio Busquets, a spanyolok kapitánya, aki mindhárom összecsapáson pályára lépett, 2011-ben San Juan de Tibas városában 2-2-es döntetlen született, 2015-ben Leónban 2-1-re, 2017-ben Málagában pedig 5-0-ra nyertek a spanyolok.
A spanyolok eddig négyszer találkoztak világbajnokságon az észak- és közép-amerikai régióból érkezett csapattal, három győzelem és egy döntetlen a mérlegük.
A spanyolok keretének átlagéletkora mindössze 25 év és 312 nap, ennél csak egyszer, még 1934-ben volt fiatalabb a csapat (25 év és 195 nap). A keretben három tinédzser, Pedri, Gavi és Alex Balde is helyet kapott, ugyanakkor hatan is fiatalabbak - Ansu Fatival, Yéremi Pinóval és Nico Williamsszel kiegészülve -, mint a valaha volt legifjabb spanyol vb-gólszerző, Raúl, aki az 1998-as franciaországi tornán 20 évesen és 351 naposan talált be Nigéria ellen.
A várható kezdőcsapatok:
Spanyolország: Unai Simon - Dani Carvajal, Aymeric Laporte, Pau Torres, Jordi Alba - Pedri, Busquets, Gavi - Ferran Torres, Álvaro Morata, Ansu Fati
Costa Rica: Keylor Navas - Carlos Martinez, Francisco Calvo, Oscar Duarte, Bryan Oviedo - Yeltsin Tejeda, Jewison Bennette, Gerson Torres - Celso Borges, Anthony Contreras, Joel Campbell
picture

Sergio Busquets

Fotó: Getty Images

Belgium-Kanada, kezdés: 20.00

Az F csoport másik mérkőzésén az idősödő belga "aranygeneráció" kezdi meg vélhetően utolsó küzdelmét a vb-trófea elhódításáért, ezúttal azonban a csatársztár Romelu Lukaku nélkül, akinek az együttes első két mérkőzését biztosan ki kell hagynia. A szintén sérüléssel bajlódó Thomas Meunier ugyancsak fontos hiányzója lesz Roberto Martínez szövetségi kapitány csapatának, amely első katari összecsapásán a 36 év szünet után újra vb-résztvevő Kanadával találkozik.
"Ez a társaság hat éve együtt van, úgyhogy minden csak azon múlik, hogy a játékosaink készen állnak-e. Ha nem a legjobbjukat nyújtják, akkor ugyanis nem várhatjuk el, hogy megnyerjük a vb-t" - nyilatkozta Martínez.
Kanada az első világbajnoki góljának megszerzésére is tör, 1986-ban ugyanis úgy veszítette el mindhárom csoportmeccsét - köztük a magyarok ellenit -, hogy egyszer sem sikerült kapuba találnia.
"Tudjuk, hogy az ellenfelünknél komoly minőséget képviselő játékosok futballoznak, és közülük bárki is lesz a pályán, mindenképpen megpróbálja megnehezíteni a dolgunkat. Készen állunk bármilyen összetételű belga csapatra" - jelentette ki Jonathan Osorio, a kanadaiak középpályása. Hozzátette, szeretnék megmutatni, hogy ők is "futballnemzet", és képesek felvenni a küzdelmet a legjobbakkal is.
A várható kezdőcsapatok:
Belgium: Thibaut Courtois - Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Zeno Debast - Thomas Meunier, Youri Tielemans, Axel Witsel, Timothy Castagne - Kevin De Bruyne, Michy Batshuayi, Eden Hazard
Kanada: Milan Borjan - Richie Leryea, Alistair Johnston, Steven Vitoria, Kamal Miller, Sam Adekube - Tajon Buchanen, Atiba Hutchinson, Stephen Eustaquio - Jonathan David, Cyle Larin
picture

Kevin de Bruyne

Fotó: Getty Images


Még nem késő tippelni se, próbáld ki magad az Eurosport foci-vb-s tippjátékában, hívd ki a haverokat, és versenyezzetek, hogy ki tud több pontot gyűjteni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása