Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bundabiztos lebonyolítás, rekordszámú meccs - ilyen lesz a következő foci-vb

Eurosport Magyarország

Frissítve 14/03/2023 - 18:52 GMT+1

Rekordszámú, 104 mérkőzés lesz a 2026-os labdarúgó-világbajnokságon, mivel a nemzetközi szövetség (FIFA) vezető testülete kedden úgy döntött, hogy a 32-ről 48 válogatottra bővített mezőnnyel is megtartja a négycsapatos csoportokat.

Bundabiztos lebonyolítás, rekordszámú meccs - ilyen lesz a következő foci-vb

Fotó: Getty Images

FIFA - Maradnak a négycsapatos csoportok a 2026-os vb-n

A testület egyhangúlag jóváhagyta a 2026-os vb lebonyolítási rendjének módosítását, mely szerint 16 háromcsapatos csoport helyett mégis 12 négyes csoportban rendezik meg a torna első szakaszát. Az első kettő mellett a nyolc legjobb harmadik jut majd a legjobb 32 közé. A FIFA azzal indokolta a változtatást, hogy ezzel csökkenti az összejátszás kockázatát, és minden résztvevő számára legalább három mérkőzést biztosít, miközben megfelelő pihenőidő áll majd a válogatottak rendelkezésére a meccsek között.
Az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban sorra kerülő vb lesz az első, melyre 48 nemzeti együttes jut ki. Az eredeti, háromcsapatos csoportokat vizionáló terv alapján 80 találkozóból állt volna az esemény, így viszont 104 találkozó lesz az eddigi 64 helyett. A FIFA az 1998-as, franciaországi vb-re bővítette a 24-ről 32 csapatosra létszámot, azóta változatlan volt a lebonyolítási rend, amelynek első szakaszában nyolc kvertettben zajlottak a csoportküzdelmek.
A FIFA vezető testülete a döntő időpontját 2026. július 19-ére tűzte ki. A torna hossza a várakozások szerint 40 naposra nő, de a játékosokat ugyanúgy 56 napra kell elengedniük a klubjaiknak, mint a 2010-ben, a 2014-ben és a 2018-ban. Tavaly a katari vb 29 napig tartott.
A Ruanda fővárosában, Kigaliban tartott FIFA-tanácskozáson arról is döntés született, hogy a 2025 és 2030 közötti férfi versenynaptárban az lesz a változás, hogy a szeptemberi és októberi, egyaránt kilencnapos, kétmérkőzéses válogatott időszakot felváltja egy 16 napos, négymeccses periódus, amely szeptember vége és október eleje között lesz. A márciusi, júniusi és novemberi kilencnapos periódus változatlan marad.
A klubvilágbajnokságról is határozat született, miszerint 2025-től négyévente rendezik meg a tornát 32 csapat részvételével, minden konföderáció legrangosabb sorozatának négy győztese kvalifikálja magát 2021 és 2024 között. Ezt azt jelenti, hogy Európából a Chelsea és a Real Madrid már biztos résztvevőnek számít. Amennyiben bármelyik klub ismét nyerne, akkor a klubrangsor alapján jelölnék ki az új résztvevőt.
A FIFA kongresszusát csütörtökön tartják, melyen újraválasztják Gianni Infantino elnököt.
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés