Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Feszültség, ágyékmarkolászás, politikai üzengetés – megint nem múlt el balhé nélkül a Svájc-Szerbia meccs

Minich Réka

Publikálva 03/12/2022 - 13:35 GMT+1

Előre lehetett sejteni, hogy nem lesz a legnyugodtabb a légkör a Szerbia-Svájc mérkőzésen. A svájci csapatban többen is koszovói albán származásúak, akiknek a szerbek üldöztetése miatt kellett elhagyniuk otthonukat. Most Shaqiri gólt szerzett, Granit Xhaka pedig a mérkőzés legjobbja lett, de a mérkőzés közbeni és utáni viselkedése is komoly vitákat generált.

Granit Xhaka (capitano della Svizzera) nella bufera per il gestaccio provocatorio nei confronti della panchina serba, Svizzera-Serbia, Getty Images

Fotó: Getty Images

Svájc sorozatban ötödik világbajnokságán jutott tovább a csoportjából, most mégis inkább Granit Xhaka viselkedéséről beszélnek a sikerek helyett.
A 3-2-es végeredményt Freuler a második félidő elején beállította, de azt nem lehet mondani, hogy utána már eseménytelenül telt volna a mérkőzés hátralévő ideje. A két csapat között nagy volt a feszültség, nem ritkán a kispadok is provokálták a pályán lévőket. A 66. percben egy ilyen provokációra rendkívül primitív gesztussal válaszolt a svájci csapatkapitány, Granit Xhaka.
Xhaka a lágyékát markolva magyarázott a szerb cserejátékosoknak, akik természetesen felkapták a vizet ezen. Az olasz fociguru, Tancredi Palmeri szerint a gesztus Predrag Rajkovicnak szólt, akiről nemrég derült ki, hogy a felesége Valhoviccsal csalja.
A játékvezető végül nem szankcionálta az esetet, viszont a FIFA vizsgálatot indított a svájci csapatkapitány ellen, akit még akár el is tilthatnak a mozdulatért. A svájci tévében szakértőként dolgozó, korábbi válogatott Benjamin Huggel csak reménykedik benne, hogy nem lesz ekkora a büntetés:
„Teljesen felesleges volt, remélem, hogy nem lesz eltiltás a vége. Morálisan el kell ítélni, amit tett, többet már nem tehetünk.”
A meccs lefújása után Xhaka csapattársa mezében ünnepelte a pályán a továbbjutást, sokan viszont emögött is komoly politikai utalásokat láttak. Ardon Jashari a svájci válogatott harmadik albán származású játékosa, Xhaka az ő mezében ment körbe a pályán. Névrokona Adem Jashari viszont a Koszovói Felszabadítási Hadsereg főparancsnoka volt, emlékét manapság is legendák őrzik a koszovi közösségekben, többek között a mitrovicai stadion is az ő nevét viseli.
Xhaka természetesen tagadja, hogy politikai üzenete lett volna a mezválasztásának:
picture

Granit Xhaka

Fotó: Twitter

„Jasharival nagyon jóban vagyunk, minden nap együtt lódunk. Mindig kíváncsi a véleményemre, sok dolgot el akar lesni tőlem. Megígértem neki, hogy ha gólt szerzek, akkor a meccs után az ő mezében fogok ünnepelni, ezért volt az egész.”
Valószínűleg ebből nem lesz fegyelmi ügy, de Xhaka abban csak reménykedhet, hogy az ágyékmarkolászásáért megússza pénzbüntetéssel és nem kell kihagynia a svájciak következő mérkőzését.
Forrás: eurosport.de

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés