Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ember legyen a talpán, aki eligazodik a FIFA új les-megítélő rendszerének adattengerében

Nánási Antal

Frissítve 03/07/2022 - 13:10 GMT+2

Régen várt áttörés vagy a technikai lehetőségek folytatódó pazarlása? Az ítélethozatal valós rövidítése, esetleg még hosszabb játékmegszakítások?

Ember legyen a talpán, aki eligazodik a FIFA új les-megítélő rendszerének adattengerében

Fotó: AFP

Részteleteiben is bemutatjuk a katari világbajnokságon debütáló félautomata les-megítélő rendszert.
Július elsején jelentette be a FIFA, hogy a sikeresnek ítélt tesztüzemet követően az ezúttal az év végén rendezendő világbajnokságon a legmagasabb szinten is debütál a sportági szövetség legújabb fejlesztése. A korábban az első ízben lebonyolított Arab-kupán, valamint a klub-világbajnokságon tesztelt les-rendszer óriási adatmennyiségből dolgozva, mesterséges intelligencia segítségével matekozza ki, hogy az adott játékos lesen volt-e vagy sem, és a véleményes eseteket emeli ki a VAR-szobában helyet foglaló csapatnak.
Habár a vesztes csapatnak általában nem kell sokáig keresnie azokat a véleményes helyzeteket, amelyekre a vereségét foghatja, a labdarúgás egyik általános dilemmának számító kérdése a lesen tartózkodás megítélése. A VAR-rendszer bevezetése előtt a szurkolói társadalom jóformán egy emberként követelte a technika alkalmazását a labdarúgásban, a lesek megállapításánál ugyanis különösen is sok játékvezetői és/vagy asszisztensi tévedést rögzíthettünk.
Később, amikor a VAR (Video Assistant Referee) debütált, az alapprobléma megszűnni látszott, helyette azonban jelentkezett egy új. Amíg ugyanis egy-egy helyzet megítélése az esetet rögzítő rengeteg kamera segítségével tulajdonképpen kizárta a hiba lehetőségét, épp a töménytelen mennyiségű adat rövid idejű elemzése teremtett új helyezetet a VAR-szobában helyet foglalóknak, valamint a pályán tevékenykedő játékvezetői csapatnak olykor hosszú perceket vett igénybe, mire meghozták a döntést. Emiatt a döntés megszületéséig a játék értelemszerűen állt, ami később extra hosszabbításokat vont maga után.
Egy szó mint száz, a FIFA felismerte, hogy valamit lépni kell a lesek megítélése kapcsán, a mostani bejelentés pedig ezt a lépést kürtöli világgá. Az új rendszer nem aprózza el sem a technikai arzenál alkalmazását, sem pedig az objektív döntés meghozatalához szükséges adatmennyiséget.
picture

Anthony Taylor

Fotó: AFP

Minden világbajnoki stadionban közvetlenül a tetőszerkezet alá beépítenek 12 kamerát, amelyek a pályán rohangáló játékosok minden mozdulatát követik. A kamerák a labdarúgók testén található 29 pont aktuális helyzetét rögzítik másodperceként összesen 50 alkalommal, így létrehozva egy giga-adathalmazt. A rendszer különösen is figyel azokra a testrészekre (kezek, lábak), amelyek “belógása” eldöntheti egyik vagy másik irányba egy adott helyzet megítélését.
Az óriási adatmennyiséget innentől kezdve egy mesterséges intelligenciára bízzák, amely annak elemzése után konkrét helyzetet emel ki a VAR-szoba személyzetének, amennyiben az potenciális les-szituáció. Egy gyors elemzést követően a VAR-szoba értesíti a játékvezetőt, aki a pályán jelzi, hogy les volt az adott szituáció vagy sem. Újdonság még az eddigiekhez képest, hogy a FIFA ezúttal szeretné tájékoztatni a stadionban helyet foglaló nézőket is, minderre pedig már nem csak egy kivetítőn megjelenő feliratot kíván használni.
A labdarúgók testrészeinek pozíciójából rögzített adathalmazból ugyanis a FIFA rendszere egy 3D-s animációt is készít, ami a tervek szerint meg fog jelenni a stadion kivetítőjén, így megtámasztva az ítéletet.
Mintegy plusz tájékozódási pontként az Al Rihla névre keresztelt hivatalos világbajnoki labdába is beépítenek egy érzékelőt, aminek a pályán aktuálisan elfoglalt helyét ugyanúgy rögzíti a rendszer, mint a játékosok testrészeinek pozícióját. Ráadásul a labda helyét felfoghatatlanul gyakrabban rögzíti a rendszer, a játékszerbe épített érzékelő ugyanis másodperceként 500-szor küld jelet magáról az adatbázisba.
Pierluigi Collina, aki sztárbíróból lett a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, lelkesen és elégedetten nyilatkozott a rendszer eddigi tapasztalatairól:
“Úgy gondoljuk, hogy a VAR bevezetésével jelentősen tudtuk csökkenteni a játékvezetői tévedések számát. A mostani döntéssel teszünk még egy lépést a hibamentesség irányába. Tisztában vagyunk vele, hogy a leshelyzetek megítélése sokszor szokatlanul sok időt vet igénybe, a félautomata rendszerünk bevezetésével ezen az időn mindenképpen tudunk faragni. Szeretném, ha senki nem hívná robot-rendszernek, elvégre a végső döntést továbbra is a játékvezető hozza meg.”
picture

Pierluigi Collina

Fotó: SID

Az év végén Katarban rendezendő világbajnokság tehát nem csak időpontjában lesz úttörő az eddigiekhez képest, hanem a leshelyzetek megítélése kapcsán is. Nehéz megítélni, hogy mire számíthatunk, hiszen például a VAR bevezetéséhez is nagy reményeket fűztek, a rendszer azonban nem vált azzá a mindent felülíró bizonyítékká, aminek a fejlesztők szánták.
Az mindenképpen üdvözlendő, hogy a FIFA nem dugja homokba a fejét, és egyrészt felismeri a játéknak egy olyan elemét, ami valóban rengeteg vitás ítéletet szül, másrészt hajlandó ennek javítására, nem elzárkózva a technológiai vívmányok használatától. Más kérdés, hogy egy ekkora, laikusként egészen döbbenetes adatmennyiségből mennyire tud majd objektív vizsgálatot végezni akár a mesterséges, akár pedig a valós intelligencia, azaz a VAR-szoba vagy a pályán dolgozó játékvezetői csapat. A magunk részéről a dolognak az utóbbi szegmensét látjuk sebezhetőnek, bízva abban, hogy mindez a világbajnokságon, élesben azért működni fog.
Forrás: Sky Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés