Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A sérüléseket túlélték, most a teveinfluenza lehet a vb-döntős franciák veszte

Szabó Bence

Frissítve 18/12/2022 - 12:39 GMT+1

Franciaország címvédőként úgy jutott el a katari világbajnokság döntőéig, hogy Didier Deschamps szövetségi kapitány kényszerből egy sor 2018-as kulcsemberét kicserélte, de egyik változtatással sem járt rosszul a csapat. A torna végjátékára viszont lecsapott rájuk egy vírusos betegség, ami akár a Közel-keleten elterjedt teveinfluenza is lehet, és ami komolyan befolyásolhatja a döntő eredményét.

Messi nem csak a pályán, hanem azon kívül is meghatározó az argentinok számára, vallja a csapattárs

A hajrára éri utol a balszerencse az eddig mindig jól járó címvédőt?

Didier Deschamps alapvetően egy mázlista.
Mindegy, mit gondolunk a francia szövetségi kapitány képességeiről, az tagadhatatlan, hogy az elmúlt hónapok során minden véletlen, balszerencsésnek tűnő eseményből jól jött ki, azok kedvező döntésekbe kényszerítették bele.
Legyen szó N’Golo Kanté vagy Paul Pogba vb előtti kidőléséről, Karim Benzema utolsó pillanatos kimaradásáról vagy Lucas Hernandez a torna elején összeszedett súlyos sérüléséről, minden pech csak egy csapatba jobban illő játékos beállását eredményezte, és közelebb lökte csapatát a világbajnoki cím megvédéséhez.
Egészen a torna utolsó hetéig. Ekkor azonban a franciák keretét elkapta egy vírus, amiről nem sokat tudunk, de akár egy nagyon veszélyes közel-keleti betegség is lehet, és ami az elődöntőben okozott problémák után a fináléban is nagy akadály elé állíthatja Deschampsot.
Miről is van szó? A franciák először a szerdai elődöntő előtt jelentettek lázas megbetegedésekről a csapatban. A Marokkó elleni meccset az állandó kezdők közül Dayot Upamecano és Adrien Rabiot is kihagyta emiatt, de nem játszott a szintén megfertőződő Kingsley Coman sem. A továbbjutás így is meglett, de a vírus nem állt le: legújabban Raphaël Varane és Ibrahima Konaté produkált tüneteket, az ő játékuk is kérdéses az Argentína elleni döntőben.
A betegségről, ami a bajt okozza, egyelőre keveset mondanak. Elterjedt viszont az információ, hogy egy olyan vírusról van szó, ami a közel-keleten már évek óta jelen van, ijesztő arányú halálozási számokat eredményez és a vb előtt a katari szervezők is komolyan tartottak tőle.
Erre a betegségre a külföldi sajtóban „teveinfluenzaként” hivatkoznak. Tudományosan a „közel-keleti légúti szindróma” a neve, ami egyfajta koronavírus változat.
picture

Didier Deschamps

Fotó: Getty Images

A vírus elsősorban állatokról emberekre terjed – a sivatagban ezért elsődleges okozói a tevék, innen a név – de emberről-emberre is fertőz, sőt, úgy tudják, a levegőben is terjed.
Még ijesztőbb, hogy a 2012-es első eset óta nagyjából 2600 esetben igazolták laborkörülmények közt a fertőzést, a betegek közül pedig közel ezer bele is halt a vírusba. Ez brutális, 30-35%-os arány. A betegséget eddig jórészt Szaúd-Arábiában és a régió más országaiban észlelték, Katar egyike volt a 27 államnak, ahol igen. Oltás jelenleg nem létezik ellene.
A tünetek a láztól a torokfájáson át a száraz köhögésig és a gyomorpanaszokig terjednek, de ez rengeteg influenza-szerű vírusra igaz. Nem véletlen, hogy amikor kérdezték róla, Deschamps nem emlegette a teveinfluenzát, inkább más magyarázatot adott.
Dohában most kicsit lejjebb ment a hőmérséklet, de az emberek még mindig állandóan nyomatják a légkondit. Volt pár influenza-szerű tünetünk. Próbálunk óvatosak lenni, hogy ne terjedjen a játékosok között, akik rengeteget beletettek a pályán, így nyilván leterhelt az immunrendszerük.
A szövetségi kapitány ezzel magyarázta Upamecano megbetegedését is, aki állítása szerint az angolok elleni negyeddöntő után egyből rosszul érezte magát. Ő és Rabiot a döntőre már állítólag bevethető lesz, a többi említett fertőzött állapota viszont még kérdéses.
Hogy a franciákat a hajrára végül meggátolja-e a balszerencse, vagy Deschamps képes lesz ebből az egyértelműen hátráltató eseményből is előnyt kovácsolni, a vasárnap délutáni döntő meghatározó kérdése lesz.
Forrás: AS
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés