Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Botrányos bíráskodás, politikai feszültség és Mbappé-varázslat az argentin-francia vb-múltban

Szabó Bence

Frissítve 18/12/2022 - 10:16 GMT+1

Franciaország és Argentína a 2022-es döntőt megelőzően háromszor találkozott egymással világbajnokságokon, a három teljesen különböző korszakban lejátszott mérkőzés pedig más-más okból, de mind különleges. 1930-ban egy korán lefújt meccs okozott káoszt, 1978-ban a bojkottra felszólító francia lapok fokozták a feszültséget, 2018-ban pedig nagy gólzáport és fordulatokat hozott a nyolcaddöntő.

CNN Show: Argentína és Franciaország játssza a foci-vb döntőjét

Vannak a vb-történetnek különleges párharcai. Ez ilyen.

Vasárnap 16 órától Argentína és Franciaország játssza a világbajnokság döntőjét. Ez talán senkinek sem új információ. Azzal is sokan tisztában vannak, hogy mindkét válogatott már a kezdetek óta résztvevő a vb-ken, vagyis az elmúlt 90 évben bőven volt alkalmuk találkozni egymással. Azt viszont jóval kevesebben tudhatják, hogy az a három alkalom, amikor ez ténylegesen megtörtént, különböző okokból, de mindig különleges meccset hozott.
A három meccset 1930-ban, 1978-ban és 2018-ban, vagyis három teljesen különböző korszakban játszották. Az alábbiakban felidézzük, hogyan alakultak ezek a találkozók.

1930: Hat perc, ami lemaradt, aztán mégse

Az első argentin-francia mérkőzéshez egészen 1930-ig, vagyis a legelső világbajnokságig kell visszamennünk.
Az uruguayi vb-n a franciák Mexikó mellett két dél-amerikai csapattal, Chilével és Argentínával kerültek egy csoportba, és mivel ekkoriban csak egyvalaki jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, minden meccsnek nagy tétje volt. Franciaország az első meccsen legyőzte Mexikót, az argentinok viszont a ma már szokatlannak tűnő lebonyolítás miatt még az legelső vb-meccsükre készültek.
Sokáig úgy tűnt, hogy a találkozó hőse a franciák kapusa, Alex Thépot lesz, aki egészen a hajráig az argentinok összes helyzetét semlegesítette, őrizve a 0-0-s eredményt. Jött viszont a 81. perc és egy szabadrúgás Luis Montitól, amivel Argentína végül mégis megszerezte a vezetést. A franciáknak alig maradt idejük egyenlíteni, sőt, mint rövidesen kiderült, még annyi sem, mint amire számítottak.
picture

Az 1930-as francia válogatott úton az uruguayi vb-re.

Fotó: AFP

A brazil játékvezető, Gilberto de Almeida Rêgo ugyanis tévedésből 6 perccel korábban lefújta a találkozót, hiába tiltakoztak a játékosok. Ők dühösen levonultak, a szurkolók viszont az eseményeket látva elözönlötték a pályát, ahol a lovasrendőségnek kellett rendet teremtenie. Amikor ez megtörtént, a játékvezető elismerve a hibáját visszahívta az idő közben már zuhanyozó csapatokat, hogy befejezzék a vb-k történetének egyik legfurcsább meccsét.
Az eredmény már nem változott, a csoportkör végén pedig a franciák búcsúztak. Argentína jutott a négy közé, később pedig a döntőbe is, ott azonban vereséget szenvedtek a rendező Uruguay ellen.

1978: Francia kiesés a koncentrációs táborok árnyékában

Így aztán egészen 1978-ig kellett várni, hogy Argentína megnyerje első világbajnoki címét, az újabb, immár sikeres döntőhöz pedig ezúttal is a franciákon keresztül vezetett az út. A két csapat megint a csoportkörben találkozott, a párharc pedig kevésbé a meccs, sokkal inkább annak pályán kívüli körítése miatt marad emlékezetes.
Ezen a világbajnokságon Argentína kapta a rendezési jogot, aminek odaítélésénél a FIFA gálánsan eltekintett attól, hogy az országot egy katonai junta irányítja, ami politikai céljaira használja ki a tornát. Az idei katari vb-hez hasonlóan kialakult azonban egy tiltakozó csoport, ami a torna bojkottjára szólított fel, ez a mozgalom pedig épp Franciaországból indult ki.
picture

A francia Dominique Rocheteau az 1978-as világbajnokságon.

Fotó: AFP

Az első lap, ami bojkottról írt, a francia Le Monde volt, de a L’Equipe is teret adott a bojkottért küzdők véleményének, akik a nácik által rendezett 1936-os Berlini olimpiához hasonlították a tornát, és ilyen szöveggel kampányoltak.
Az 1978-as világbajnokság tényleg koncentrációs táborok közt fog lezajlani?
Az 1-es csoportban rendezett meccs ezek után nyilván különösen fontos jelentőséggel bírt, pláne, hogy a franciák az első mérkőzésen elszenvedett vereség miatt eredménykényszerben is voltak. A végeredmény 2-1-es argentin siker lett: a hazaiakat segítő bírók konteojához egy félidő végén megítélt (és értékesített) büntető járult hozzá, amit Michel Platini a szünet után még kiegyenlített, de a 73. percben Luque gólja mégis Argentína javára döntött.
Franciaország hiába verte meg az utolsó meccsen a magyar válogatottat, kiesett, a hazaiak pedig meg sem álltak a torna megnyeréséig.

2018: Pavard bombája, Mbappé szintet lép

A két korábbi meccshez képest a legutóbbi, 2018-as mérkőzés sem nagy furcsaságot, sem komoly konfliktust nem hordozott, a pályán viszont mégis a vb-k közelmúltjának egyik legváltozatosabb kieséses találkozója kerekedett belőle.
A 4-3-as mérkőzésen felsorolni is hosszú idő a fordulatokat. Kylian Mbappé brutális futása után egy büntetőből még a franciák szereztek vezetést, de a második félidő elejére Angel Di Maria bombájával és egy Gabriel Mercadón megpattanó Messi lövéssel fordított Argentína. Alig pár perc múlva viszont jött Benjamin Pavard és élete góljával egyenlített 2-2-re, majd a vb-n talán először igazán nagyot robbantó Mbappé duplájával már 4-2 lett az eredmény. A szépítés a hajrában még sikerült, az egyenlítés már nem.
Argentína ezzel már a legjobb 16 között búcsúzott, Franciaország viszont győzelemig menetelt. Úgy tűnt, Lionel Messi talán már sohasem kapja meg az esélyt, hogy a vesztes 2014-es döntő után újra a vb-címért küzdhessen.
A körülmények furcsa összejátszása, hogy ezt most épp Franciaország ellen teheti meg mégis. A két ország eddigi világbajnoki meccseink fényében nem az a kérdés, hogy egy különleges találkozó lesz-e, inkább csak az, miként.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés