Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

“A mi nevünk Cymru!” – futballszinten nevet változtathat Wales

Nánási Antal

Frissítve 01/11/2022 - 15:35 GMT+1

Egy mondás szerint utolsókból éppúgy lehetnek elsők, mint ahogyan egy vezető pozícióban lévő fél is könnyen a sor végén találhatja magát. Az előretöréshez persze komoly munkára van szükség, ennek a munkának a terepe pedig sokszor a sporttól elvonatkoztatva, “a zöld asztalnál” történik.

“A mi nevünk Cymru!” – futballszinten nevet változtathat Wales

Fotó: Eurosport

Megunta az ábécé végét Wales, névváltoztatással előznének a Sárkányok.

Érdekes ötlettel állt elő a minap Noel Mooney, a Walesi Labdarúgó Szövetség bő egy éve hivatalban lévő elnöke. A walesiek ugyanis a fejükbe vették, hogy szeretnék, ha a nemzetközi porondon is meghonosodna országuk saját nyelvük szerinti elnevezése, a Cymru.
Az érvelés szerint a szövetségi kommunikációban, hazai berkeken belül már így is ezt a formulát alkalmazzák, most pedig érzik magukban az elhatározást és a lendületet arra vonatkozóan, hogy ezt a nemzetközi vonalon is bevezessék. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mondjuk Gareth Bale-lel kapcsolatban azt kell mondanunk, hogy a Cymru válogatott csapatkapitánya. Elsőre mindenképpen furának hangzik.
picture

Gareth Bale

Fotó: AFP

A változtatási szándék jogi folyamatát azonban nem most rögtön szeretnék elindítani a walesiek, a szűk három hét múlva kezdődő világbajnokságon, ahova a válogatott 1958 óta először jutott ki, még marad a hagyományos elnevezés.
“Cymrunak kell hívni a csapatunkat, mi is ezt a nevet használjuk itthon. Ha valaki megnézi a szövetség honlapját, akkor láthatja, hogy minden szinten ez a név a megszokott. 2023 lehet az az év, amikor mindenkivel átbeszéljük ezt a dolgot, bevonva minden döntéshozót.” – érvelt nagyon egyszerűen a szövetség első embere.
Maga Mooney egyébként ír nemzetiségű, saját bevallása szerint jelenleg is tanulja a walesi nyelvet, célja pedig, hogy az évente megrendezésre kerülő National Eisteddfod elnevezésű hagyományos walesi kulturális fesztivál keretében már olyan szinten bírja a nyelvet, hogy képes legyen hallgatói kérdéseket megválaszolni egy pódiumbeszélgetésen.
Ami a névváltoztatás szempontjából sokkal inkább hangsúlyos, hogy walesi szerepvállalása előtt Mooney az UEFA-nál dolgozott, ahol a stratégiai fejlesztési osztályt vezette. Jó kapcsolatai bizonyára megmaradtak az Európai Labdarúgó Szövetségnél, így talán némi előnnyel kezdhet neki a merész vállalkozásnak tűnő Wales-Cymru névcsere folyamatába.
picture

Wales

Fotó: AFP

Na de mégis honnan táplálkozik a változtatás ötlete?
Mondjuk úgy, hogy a sorsolás szeszélye biztosította a motivációt. A 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását követően ugyanis Wales a D-csoportba került, ahol Horvátország, Örményország és Lettország mellett Törökország lesz az ellenfele.
Utóbbi ország azonban sikeresen keresztülvitte az akaratát az UEFA-n, és a korábbi angol Turkey elnevezés helyett immáron a hagyományos, török nyelvű Türkiye név alatt fut nemzetközi szinten is. Mindez az UEFA hivatalos honlapján is látszik már, például a selejtezőcsportok sorsolását összegző írásban (https://www.uefa.com/euro-2024/news/027a-164dfc1d99a2-cab98b87deac-1000--uefa-euro-2024-qualifying-draw-dutch-get-france-italy-pooled-wi/).
A sorsolást követően Mooney és csapata kapott az alkalmon, és rögtön szóba is elegyedett török kollégáival a számára leginkább aktuális témával kapcsolatban:
“Több olyan ország is van, amelyet a saját nyelvén említenek nemzetközi szinten is. A 2024-es Európa-bajnokság sorsolásán beszélgettünk erről a törökökkel, és azóta, néhány kávé mellett már az UEFA illetékeseivel is volt pár nem hivatalos tárgyalásom. Arról érdeklődtem, hogy a törökök hogyan csinálták, ez számunkra példa lehet.”
picture

Wales

Fotó: SID

Amennyiben Wales neve Cymrura változna, az országok ábécé szerinti sorrendjében is jelentőset ugranának Gareth Bale-ék. Mint mindenre, a walesi futball első emberének erre is van magyarázata:
“Minden UEFA rendezvényen az ukránok mellett ülünk, akikkel emiatt jó barátságba is kerültünk. De jobban szeretnénk inkább a horvátok és a csehek közelébe kerülni.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés