Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A “legoroszabb” kameruni is ott lehet a katari vébén

Nánási Antal

Frissítve 31/03/2022 - 14:19 GMT+2

A szó átvitt és szoros értelmében egyaránt “nem kifizetődő” manapság orosz sportolónak lenni. A már több mint egy hónapja tartó ukrajnai orosz invázió miatt ugyanis kevés kivétellel valamennyi sportág nemzetközi eseményein nem szívesen látott vendégek az orosz sportolók, akiknek a nemzetközi megmérettetés lehetőségei a minimálisra redukálódtak.

Gael Ondoua - fotó: Swen Pförtner

Fotó: AFP

Az orosz futballválogatott biztosan nem lesz ott a katari világbajnokságon, találtunk azonban egy orosz útlevéllel bíró játékost, aki részt vehet az eseményen.
Gaël Ondoua neve talán még a legvérmesebb futballszurkolók, valamint a sportágat aktívan követők közül is keveseknek lehet ismerős. A Bundesliga 2-ben szereplő Hannover huszonöt esztendős védekező középpályása eddigi profi karrierje során játszott már Dániában, Ukrajnában és Svájcban is, a karrierjét azonban meglepő módon Oroszországban kezdte. Karrierkezdés alatt itt nem az első európai állomáshelyet értjük, hanem összességében az első egyesületet, ahol szervezett keretek között rúghatott labdába. A kameruni fiatalember számára ez a hely Moszkva, ahol előbb a Lokomotiv akadémiáján készülhetett, majd egy évet eltölthetett a CSZKA-ban is. De mégis hogyan kerül egy kameruni futballista egy orosz elitklub akadémiájára?
A válasz a diplomáciában keresendő. Ondoua édesapja hosszú éveket töltött el Kamerun moszkvai nagykövetségnek munkatársaként, az orosz fővárosba kötő munkája miatt pedig természetesen családja is ott élt vele. Habár Gaël Kamerun fővárosában, Yaoundéban született, az orosz törvények lehetővé tették, hogy az édesapa diplomáciai feladatai miatt fia orosz állampolgárságért folyamodjon. Ahogy az évek múlásával egyre világosabbá vált, hogy a gyermek gondolatai a futball körül járnak, az édesapa úgy látta helyesnek, ha fia oroszként indul neki az előtte álló karriernek. Mindennek táptalajt biztosított az orosz állampolgársági törvény, amely kissé paradox módon hivatalból nem ismeri el a kettős- vagy többes állampolgárság intézményét, azonban nem tiltja meg állampolgárainak, hogy az oroszon kívül más ország útlevelével is rendelkezzenek. Így lett Gaël Ondouából kameruni-orosz kettős állampolgár.
A fiatal futballista annyira orosznak vallja magát, hogy az idei Afrikai Nemzetek Kupája előtt képes volt elutasítani a kameruni válogatott meghívót mondván, hogy ő az orosz csapat színeiben szeretne válogatott szinten szerepelni. Tette mindezt úgy, hogy a Bundesliga 2-ben szerepelve eleve minimális esélye volt arra, hogy a hagyományosan a hazai bajnokságban játszókra épülő orosz csapatba valaha is bekerüljön . Ráadásul, a 2022-es Afrikai Nemzetek Kupáját éppen Kamerunban rendezték, a válogatott debütálásra tehát nemcsak hogy hazai pályán, hanem egy kontinenstorna keretében kerülhetett volna sor. Megfejelve az eddigieket, mint utólag kiderült, Ondoua egy ANK-bronzéremről mondott le a válogatott meghívó visszautasításával, Kamerun ugyanis végül a torna harmadik helyén végzett.
picture

Gaël Ondoua - fotó: Daniel Reinhardt

Fotó: AFP

Néhány hónap alatt azonban nagyot változott a világ, ami az orosz-ukrán háború miatt partvonalon kívülre helyezte az orosz sportolókat. Mint ismert, az orosz labdarúgó-válogatott nem léphetett pályára a Lengyelország elleni pótselejtezőn, elbukva így a világbajnokságon való szereplés lehetőségét. Cikkünk megjelenésének napján tartja Katarban aktuális kongresszusát a FIFA, ahol szerepel a napirendi pontok között a felfüggesztett szövetségek helyzetének megtárgyalása is. Ebbe a kategóriába tartozik az Orosz Labdarúgó-szövetség, orosz sajtóhírek pedig, nem elsődleges forgatókönyvként, de számolnak azzal a lehetőséggel is, hogy a FIFA egyenesen kizárja soraiból Oroszországot.
Gaël Ondoua esélyei arra, hogy valaha is pályára lépjen az orosz nemzeti tizenegyben, még messzebb kerültek a realitástól. Ekkor futott be a kameruni szövetség második megkeresése, amivel ismét meghívták a futballistát, hogy legyen kameruni válogatott, ő pedig ezúttal el is fogadta a felkérést.
picture

Gael Ondoua

Fotó: AFP

A katari világbajnokság afrikai selejtezősorozatának záró fordulójában Kamerun ellenfele Algéria volt egy oda-visszavágós párharcon. Ondoua élete első válogatott mérkőzésén hazai pályán, öt percet kapott Algéria ellen, sok öröme azonban nem lehetett a pályára lépésben, Kamerun ugyanis 1-0-ra kikapott. A négy nappal későbbi visszavágón hősünk kezdőként kapott lehetőséget, tevékenyen hozzájárulva ahhoz, hogy a rendes játékidőben Kamerun ledolgozta hazai pályán összeszedett hátrányát, kiharcolva ezzel a hosszabbítást. A ráadásban Algéria egyenlített, a 120+4. percben azonban Kamerun begyötörte a győztes gólt. A 2-1-es idegenbeli győzelem azt jelentette, hogy 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal, Kamerun jutott ki a világbajnokságra.
Ondoua 111 percet töltött a pályán, a pár perces bemutatkozást követően tehát jóval nagyobb szerepet szánt neki a szövetségi kapitány. Alig negyedévvel azt követően tehát, hogy szülőhazája válogatottjának hívó szavát elutasította annak az országnak a kedvéért, ahol felnőtt, és így lemaradt egy nagy tornán elért nagy eredményről, a második esélyével már élni tudott. A jutalma pedig minden bizonnyal egy repülőjegy Katarba, ha ugyanis nem hátráltatja sérülés, akkor jó eséllyel Gaël Ondoua a kameruni világbajnoki keretnek is a tagja lesz. Rajta keresztül így, ha csak közvetett, nehezen visszafejthető szálak mentén is, de végsősoron Oroszország is képviselteti magát az év végi világbajnokságon.
Forrás: Championat
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés