Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Foden, a stockporti Iniesta; őzikeszemű Musiala - feltámasztották poraiból a legendás Eb-kalauzt

Takács Márton

Frissítve 23/05/2024 - 22:04 GMT+2

Baumstark Tibor és Bán Tibor az Eb-kalauz 2024 megírásával a G-Adam Kiadó gondozásában felélesztette a korábbi népszerű könyvsorozatot, amelynek 2008 óta most először jelenik meg új kötete. A csütörtöki könyvbemutatón a két szerzővel beszélgettünk. Gera Zoltán, Marco Rossi és a skót Ally McCoist is szóba került.

Szép kiadásban jelent meg az Eb-kalauz 2024 © a szerző felvétele

Fotó: Eurosport

Baumstark Tibor és Bán Tibor megírta az Eb-kalauz 2024-et. Ott jártunk a könyvbemutatón.
Csókolom, Eb-kalauz van?
Ez a kérdés a ’90-es években több alkalommal is elhangzott e sorok írójától a Moszkva téri könyvpavilon árusainak címezve. A válasz szerencsénkre mindig igen volt, két mű máig megvan az otthoni saját könyvtárunkban.
A vb-kalauz ’94-et és az Eb-kalauz ’96-ot találtuk meg – 30 és 28 éves cuccokról van szó. "Ó, te jó ég!” – sipítja a fülünkbe Janice a Jóbarátokból azzal a legkevésbé sem kellemes hangján.
Dénes Tamás és Rochy Zoltán fontos szerepet betöltő könyvsorozatából az aktuális labdarúgó Európa-bajnokság (1996, 2000, 2004, 2008), illetve vb (1994, 1998, 2002, 2006) előtt is megjelent kötet, de 2008 óta semmi.
picture

A cikk szerzőjének régi Kalauzai

Fotó: Eurosport

A Spíler TV szerkesztője, több focis könyv fordítója (Andrea Pirlo: Gondolkodom, tehát játszom; Charles Watts: Arteta Ágyúsai), Bán Tibor gondolt egyet, és a vele másfél évtizede együtt dolgozó kollégájával, a Spíler TV kommentátorával, a Teljes Terjedelem podcast egyik házigazdájával, Baumstark Tiborral, a G-Adam Kiadó gondozásában felélesztették a Kalauzt – a nyári, németországi Eb miatt. Bő 250 oldalon, rengeteg fotóval, igényes kiadásban.
A Goethe Intézet könyvtárában, csütörtökön tartották a könyv bemutatóját, ahol az ötletgazda, Bán Tibi elárulta, hogy neki megvan a sorozat összes példánya (irigykedő fejű emoji). Az esemény után páros interjút készítettünk a két szerzővel, ahol ez a Tibi kérésünkre elmesélte, hogyan pattant ki a fejéből az ötlet, mint Zeusz ugyanilyen testrészéből talpig felfegyverezve Pallasz Athéné.
"Elkezdtem gondolkodni rajta, hogy vajon miért nincs ez a könyv, és miért nem jelenik meg most már nagyon régóta? Minden Eb meg vb közeledtével nagyon szerettem, ez volt az első dolog, amivel nézőként elkezdtem készülni az aktuális világversenyre, töviről hegyire kiolvastam.
Úgy gondoltam, hogy akkor mi megírjuk, ha már más nem, de teljesen más koncepció lett belőle, mint annak idején. Akkor ezekből a kötetekből tudtuk meg, kik a résztvevő játékosok, ma viszont bármelyik futballistáról mindent meg lehet találni kettő kattintással az interneten.
Az volt a célunk, hogy megpróbáljunk olyan történeteket keresni az egyes játékosokról, amelyek közelebb viszik az érdeklődőket ahhoz, hogy kiket látunk a pályán, mert valakiről kiderült például, hogy 16 testvére van, egy másikról pedig, hogy kőművesként dolgozott. Közben igyekeztünk bemutatni a válogatottak taktikáját is. Szubjektív országbemutatókat is írtunk.”
Kollégájához csatlakozva Baumstark Tibi (mennyi Tibor!) is hangsúlyozta, hogy "én is szerettem, hűséges fogyasztója voltam ezeknek a kiadványoknak. Mindenképpen el kell hangozzon Dénes Tamás és Rochy Zoltán neve, akik ezt egészen magas színvonalon csinálták. A korábbi kötetek bemutatóin csomó olyan kulisszatitkot meséltek el, amelyek nekünk is segítettek a könyv írásakor.
Például a 2006-os vébére készülve átírási dilemma jött szembe a dél-koreaiak neve kapcsán, ennek a metodikájáról is megtudhattunk részleteket. Nálunk is sok és súlyos döntést kellett meghozni azzal kapcsolatban, hogy mik azok a speciális karakterek, amelyeket a neveknél alkalmazunk, vagy éppen nem. Például, hogy a spanyol neveknél írunk-e hangsúlyt, vagy nem, ebből lett konszenzus végül.
Azon gondolkodtunk, hogyan lehetne ezt korszerű köntösbe öltöztetni, ahogy a kor elvárása diktálja. Azt hiszem, sikerült olyan formát találni, aminek köszönhetően valóban rendelkezik olyan hozzáadott értékkel a könyv, amivel egy internetes oldalon nem feltétlen találkozik az ember olyan könnyen."
A két Tibor közül egyiknek sem kellett mondania csütörtökön (amúgy sem mondtak csütörtököt #sastaps), hogy "egyedül vagyunk, Tibor” – ahogy Horn Gyula tette azt Szanyi Tibornak (elnézést) címezve legendás megállapítását 2006-ban.
Ahogy két hete kollégánk, Mártha Bence Nem futball, calcio! c. kötetének bemutatóján, úgy itt is tiszteletét tette több szakmabeli is. Többek között Szedmák Zita, a Spíler TV műsorvezetője és Haraszti Ádám, a Sport TV kommentátora, aki aztán egy TT-podcastot is rögzített a szerzőkkel.
A két Tibor közös szerelemgyereke, az Eb-kalauz 2024 a németországi Európa-bajnokság mind a 24 csapatát úgy mutatja be, hogy az összes résztvevő válogatott történelmét, egy-egy legendás alakját, szövetségi kapitányát és csapatonként hat-hat játékos sztoriját is megismerhetjük közelebbről.
Amikor a munkamegosztásról kérdeztük a szerzőket, így válaszoltak:
"Inkább tematizáltuk a dolgokat. Az összes taktikai elem tőlem jött, az országbemutatók Tibitől. A játékosokról szóló részek közül sokat felosztottunk egymás között. Ő sokkal gyorsabban dolgozik nálam, én sokkal szöszmötölősebb vagyok, ezért is jött több szövegmennyiség tőle, mint tőlem” - említette Baumstark Tibor.
picture

A borító © sportkonyvek.hu

Fotó: From Official Website

Arra is megkértük őket, hogy válasszanak ki egy-egy sztorit, játékost a könyvből, amivel ajánlani tudják művüket (abban az esetben, ha az eddig itt leírt cirka 5200 karakter nem lenne elég ehhez). Maradt a szó a BT monogramú szerzőnél.
De hát ugyanaz a monogramja mind a kettejüknek! – kiálthatna fel a szemfüles olvasó (csak ne Janice hangján, ha kérhetjük), tehát maradt a szó Baumstark Tibinél.
"Amikor Haraszti Ádám barátommal leültünk, Ádi említette, hogy 'na, mondj egyet, akit olvassak el!'. ’Hm, legyen Hysaj! Nem, Gatti!’. Tényleg borzasztó nehéz bárkit kiemelni. Vannak olyan sztorik, amelyeket nagyon szerettem."
Mint kiderült, a két Tibor között Bán volt a véreskezű szerkesztő, aki könnyedén húzta meg társa hosszúnak bizonyuló szövegeit.
"A Legendák nekem is hatalmas kedvenceim voltak. Például Hakan Şükürről én írtam. Róla az első, már húzott verzió 2200 karakter volt. Már a könnyeim potyogtak, hogy ’na, még 200-at töröljek’” – kezdte Baumstark Tibi.
Hakan Şükür (balra) a 2002-es vb-n
A labdát és a szót átvette Bán Tibi: "Átküldte nekem, hogy ’húzzál már belőle, én már nem bírok.’ Én meg húztam, nekem könnyű, nem én írtam”. (nevet)
Majd elmesélte ő is a kedvenc történetét.
"Aki hirtelen eszembe jut, az lehet, hogy meglepő lesz: Ally McCoist. Őt választottuk a skótok legendájának. Talán róla találkoztam a legtöbb infóval, ami nekem is új volt. 14 évesen például egy utánpótlásedző volt a sofőrje, és ő mondta neki, hogy ’figyelj, ehhez a klubhoz ne gyere, menj inkább egy másikhoz!’. Őt Alex Fergusonnak hívták.”
Itt szúrtuk közbe, hogy McCoist lehet az egyik híd e kötet és a ’90-es évekbeli Kalauzok között, mert például a ’96-os Eb-re kiadott könyvben is szerepel. Ott többek között azt olvashatjuk róla, hogy "a modern skót futball egyik legellentmondásosabb alakja”. Itt meg azt, hogy "a népszerű megmondóembernek számító egykori csatár nem csak a kapu előtt bizonyult termékenynek: két feleségétől összesen öt fia született".
picture

Ally McCoist a Rangers menedzsereként 2012-ben

Fotó: AFP

Amikor a beszélgetésünk közben Bán Tibi odaszúrta, hogy a skót már 61 éves, mi Bruce Willistől (magyar hangja Sörös Sándor) idéztünk: "bazi öreg vagyok már” (Az utolsó cserkész).
16 év szünet után van tehát újra Eb-kalauz. A Moszkva tér 2011 óta már Széll Kálmán tér, az ottani könyves pavilonból kicsit arrébb a tér felújítása után könyvesbolt lett, de a napokban már kiürítve láttuk azt a villamos ablakából.
A kötetsorozat feltámasztása mellett remélhetőleg megmarad az a helyiség a könyveknek, mert évtizedek óta nem fordult elő, hogy ne legyen ott könyvesbolt. Eb- és vb-kalauzzal a kínálatban.
Az Eb-kalauz 2024 a sportkonyvek.hu és könyvesboltok mellett olyan, nagyobb áruházakban is kapható, mint az Aldi, az Auchan és a Tesco. Ezeken a helyeken biztosan nem kell tehát megkérdezni az eladóktól, hogy "csókolom, Eb-kalauz van?”
Mert lesz.
picture

Szoboszlai Dominikkal és a magyar válogatottal kezdődik a könyv

Fotó: AFP


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés