Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Sokkol a döntés” – két állandó emberét is kihagyta az angolok Eb-keretéből a kapitány

Szabó Bence

Frissítve 22/05/2024 - 13:10 GMT+2

Az angol válogatott kedden kihirdette a nyári Európa-bajnokságra készülő bő, 33 fős keretét. Gareth Southgate szövetségi kapitány még a bővített listára sem tette föl két korábban rendre behívott játékosát, Marcus Rashfordot és Jordan Hendersont. Az okok különbözőek, a döntés pedig szakmailag indokolható, a szakértő Paul Mersont mégis sokkolta Southgate választása.

Gareth Southgate, Marcus Rashford

Fotó: Getty Images

Már csak hetek választanak el minket a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságtól.
A kontinensen a klubfoci-szezon napokon belül véget ér, az Eb-re kijutó 24 válogatott pedig lassan megkezdi a felkészülést a tornára. Ennek velejárója, hogy a szövetségi kapitányok kihirdetik a kereteiket.
Az elmúlt napokban számos érdekes bejelentés született, a francia válogatottba visszaérő N’golo Kanté behívásától, a portugál csapatban bőven 40 fölött is helyet kapó Pepén át egészen a Bajnokok Ligája-döntős Dortmund vezérének, Mats Hummelsnek kihagyásáig. Erre srófoltak rá az angol csapatnál, amikor Gareth Southgate kapitány kedden megnevezte 33 fős bő keretét.
Az Eb-n a válogatottak – köszönhetően a szövetségek közös kiállásának – ismét 26 fős keretekkel szerepelnek majd, a szövetségi kapitányoknak azonban egyelőre nem a végleges névsort, csak egy bővített listát kell megnevezniük. Didier Deschamps például nem élt ezzel a lehetősséggel és egyből szűk keretet hirdetett. Southgate ellenben igen, ezért is volt nagyon meglepő, milyen nevek nem kerültek fel már a 33 fős listára sem.
Persze az angol válogatottról lévén szó, egy 50 fős keretben is lennének olyan sztárok, akik nem férnek be. Az viszont, hogy mondjuk a Chelsea négy, a válogatottban korábban rendszeresen szereplő remek játékosa, Levi Colwill, Ben Chilwell, Raheem Sterling és Reece James sem kapott ezúttal behívót, különböző okok miatt, de egyik esetben sem volt teljesen váratlan. Két nagy név kimaradása ellenben sokak számára megdöbbentő volt.
picture

Raheem Sterling

Fotó: Getty Images

Az angol bő keretben ugyanis nem kapott helyet Marcus Rashford és Jordan Henderson sem. A Manchester United 26 éves támadója és a rutinos középpályás Southgate regnálása alatt állandó tagjai voltak a keretnek, a kapitány döntése így annak
ellenére meglepő, hogy szakmailag bőven lehet érvelni mellette.
Rashford a tavalyi idényben szárnyalt, összesen 30 gólig jutott, idén ellenben beleszürkült az Erik ten Hag alatt szenvedő MU-ba, és egész szezonban csak 8 találatot szerzett. Az idény utolsó hónapjaiban időközben berobbant a Crystal Palace fiatal szélsője, Eberechi Eze, aki az utolsó 7 bajnoki meccsen szerzett 5 góljával kiharcolta a válogatott behívót.
„Ezek nehéz döntések. Olyan játékosokról beszélünk, akik fontos részei voltak annak, amit az elmúlt években elértünk. Marcus esetében úgy éreztem, az ő posztján voltak játékosok, akik jobb szezont hoztak, ilyen egyszerű.”
Még érdekesebb Henderson helyzete. A 33 éves középpályást sokan évek óta kikiabálnák a válogatottból, Southgate ellenben még akkor is kitartott mellette, amikor a játékos tavaly nyáron Szaúd-Arábiába igazolt. Onnan egy fél év elteltével egyből visszatért Európába, de az Ajax színeiben sem tért vissza korábbi formájához.
picture

Jadon Sancho, Gareth Southgate és Jordan Henderson

Fotó: Getty Images

Esetében a kapitány mégis más indokot hozott fel.
„Hendo minden esélyt megadott magának. A döntő tényező esetében a sérülés volt, amit a legutóbbi válogatott összetartás során, (márciusban) szedett össze. Kihagyott 5 hetet, és nem tudta azóta felvenni a ritmust. Ő egy igazi profi, nehéz döntés volt kihagyni, miután végig ilyen fontos volt a kapitányságom alatt.”
Abban, hogy Southgate ilyen megbízható embereit hagyta ki a keretből, sokan azt látják, hogy a kapitány jövője egyáltalán nem biztos a válogatottnál. Hónapok óta pletykálják, hogy Southgate a United kispadjára is esélyes lehet a nyáron, hivatalosan pedig a szerződése is csak az Eb végéig szól.
A Sky Sports szakértőjét, Paul Mersont viszont még emellett is meglepte a döntés.
„Más helyzetben nem lenne meglepetés, de Gareth szokott formán kívül játékosokat behívni, még ha nem is állandó kezdők a csapatukban. Most 140 válogatottságot csak úgy kihagyott a keretből Hendersonnal és Rashforddal.”
A korábbi profi játékos szerint ez a rutin hiányzik majd a keretből egy nagy tornán.
„Ha Rashford belelendül, akkor tényleg kimagaslik, erre pedig szükséged van egy nagy tornán. Kedvelem Ezét, csak nem hiszem, hogy Foden előtt játszana. Ha a 65. percben Anglia hátrányban van, kit küldesz be a kispadról? Rashfordot, aki korábban 61 alkalommal szerepelt a válogatottban, vagy valakit, aki nem szerepelt még nagy tornán? Nyilván Rashfordot. Ezért sokkol engem a döntés.”
Egyéb érdekesség a kerettel kapcsolatban, hogy a vártaknak megfelelően helyet kapott a fiatal középpályás Kobbie Mainoo, aki a március válogatott meccseken bejátszotta magát a keretbe. Szintén ott van a bővített listán Luke Shaw, aki hosszú sérülésből lábadozik, hiányában ellenben nincs valódi balhátvédje a csapatnak, így érthető a behívása.
Southgate-nek a végleges, 26 fős listát június 7-én kell majd leadnia. Az angol válogatott addig még két barátságos meccset is játszik majd, kilenc napra rá viszont már az első mérkőzését játssza majd a tornán Szerbia ellen. Az angolok csoportjában a szerbek mellé még Dánia és Szlovénia került.
Forrás: Skysports

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés