Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A fiúk bukása után az angol női csapat tényleg megnyerheti a hazai Eb-t

Sergő Z. András

Frissítve 17/07/2022 - 19:27 GMT+2

Lassan zárul a csoportkör az angliai női labdarúgó Európa-bajnokságon, és kezdenek körvonalazódni az erőviszonyok. Az biztos, nagy blama lenne, ha Anglia – miután Norvégiát eltüntette a riválisok közül – nem nyerné meg a hazai rendezésű Eb-t. Ehhez persze lesz egy-két szava a szintén 100 %-os németeknek és az évek óta veretlen francia válogatottnak is. Félúton körbenéztünk.

A fiúk bukása után az angol női csapat tényleg megnyerheti a hazai Eb-t

Fotó: AFP

Pénteken lejátszotta harmadik csoportmeccsét is az angol női válogatott, ezzel három győzelmet jegyezve végzett az A csoport élén. Ez a bravúr rajtuk kívül még a németeknek sikerült eddig, és a franciák érhetik el, ha sikerrel veszik az Izland elleni hétfői meccset. Az Észak-Írország elleni 5-0 annak ellenére is természetesnek tűnt, hogy a házigazda válogatott szövetségi kapitánya, a holland Sarina Wiegman koronavírus pozitívként nem lehetett jelen a kispadon.
A természetesség leginkább annak szól, hogy a csapat már az utolsó kör előtt biztosan ott volt a legjobb nyolc között, ráadásul csoportgyőztesként, ha nem is a kezdőcsapaton, de a sűrű cserékkel kicsit lehetett pihentetni őket. A mindig stresszes, jelen esetben Ausztria elleni nyitómeccset leszámítva (1-0) eddig nagyon nem is izzadtak meg, pedig második ellenfelük a sztárokkal teletűzdelt norvég 11 volt. Nem, hogy nem izzadtak meg, hanem a norvégok által elszenvedett nyolcgólos vereség történelmi léptékű volt. Hogy mi nem ment a korábbi aranylabdás Ada Hegerbergnek (akiről itt írtunk részletesebben) vagy a BL-győztes Caroline Graham Hansennek, külön cikket megérdemelne.

„Nagy blama lenne, ha Anglia nem nyerné meg az Eb-t."

Ezt nem Wiegman, és nem is a péntek este őt helyettesítő Arjun Veurink nyilatkozta, hanem a pórul járt ellenfél, Észak-Írország szövetségi kapitánya, Kenny Shiels. Az idén 66 éves szakember az angoloktól elszenvedett újabb vereség után – egy év alatt ez volt a negyedik – ismét arról beszélt, Anglia milyen mélyen tudja variálni játékát.
„Mindig is nehéz dolgunk volt” – mondta. „Nem tudom, hogy mindenki tisztában van-e vele, de Anglia az elmúlt három év „normális meccsein” (Eb-meccsek és világbajnoki selejtezők) nem kapott gólt.”
Valóban, a védekezés tengelyében lévők, különösen Millie Bright a Chelsea-ből és Lucy Bronze a Manchester City-ből 28 és 30 évesen kezdték meg a tornát 52 és 90 válogatottsággal. Az előrejátékban pedig széles a korfa. Gyakori kezdő a 21 éves Lauren Hemp, aki mellett valószínűleg élete tornáját futja a 27 éves Beth Mead. Mellettük a rutint a 33 évesen a torna előtt 107 válogatottságig és 50 gólig jutó Ellen White képviseli. Ehhez a félszáz találathoz még kettőt hozzátett, amikor Norvégia ellen kis túlzással minden bepattant.
picture

Norvégia pénteken kikapott Ausztriától is (1-0), így zsinórban másodszor esett ki a csoportból.

Fotó: AFP

A 14-0 tehát történelmi távlatban sem mindennapi, mondhatni, rekord. Megdöntötték Németország 2001-es 11 gólos rekordját. Ők akkor ennyit értek el a csoportban, később pedig megnyerték az Európa-bajnokságot.
Az ellenfél a legjobb nyolc között az a Spanyolország lesz, amely az idén BL-döntőt játszó Barcelona rutinos játékosaira épít. A 23 fős keret 8 legtöbb válogatottsággal rendelkező tagja a katalán fővárosból érkezett. Úgy a kapitány Irene Paredes, ahogy többek között a kapus Sandra Paños. Kis túlzással állíthatjuk, előrehozott döntőt játszanak szerdán Brightonban. Még úgy is, hogy kis híján létrejött a még ennél is erősebb angol-német párosítás. A B csoport második fordulójában lejátszott Németország-Spanyolország meccs döntött ugyanis a csoportelsőségről és arról, ki kerülje el Angliát a folytatásban.

Ők törik az angolok kapuját

Persze azt is állíthatjuk, hogy amennyire a csapatok szeretnék elkerülni Angliát, Angliának sem szükséges egy Németország elleni negyeddöntő, még ha a spanyolok ellen sem lesz könnyebb a helyzet. Számos válogatott tör szintén a trónra. Elsősorban talán Németország, amely az elmúlt 7 Európa-bajnokságból hatot megnyert, Rio de Janeiro-ban pedig megnyerték az olimpiát. A csapat szinte teljes egészében a Bundesligában játszik, komoly idegenlégiós teljesítmény azonban Sara Däbritzé, aki eddig Párizsban játszott, de idén igazolta őt a BL-győztes Lyon. Mivel mindkét csapat megnyerte csoportját, akár a döntőben is találkozhatnak.
picture

Sara Däbritz győzelemre viheti a német válogatottat.

Fotó: AFP

Ehhez lesz persze néhány szava a világranglista második svédeknek, akik a hollandok képében erős csoportellenfelet kaptak, nem is bírtak egymással, 1-1 lett a vége.
Nem szabad elfeledkezni a francia válogatottról sem, akik két forduló után két győzelemmel állnak a D csoport élén, és már egészen biztosan ott is végeznek. Corinne Diacre többnyire a Lyon és a PSG játékosaira épülő csapata jó formában van, a legutóbbi három Eb-n a legjobb nyolc között ért véget a csapat. Tétmeccsen a 2017-es negyeddöntő óta csak az Egyesült Államok tudta megverni, barátságos meccsen is csak Németország. Egy valószínűsíthető német-francia elődöntő mindenképpen visszavágási lehetőség.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés