Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Meghozhatja az Európa-bajnokság az áttörést Andriy Shevchenkónak

Németh Dániel

Publikálva 13/06/2021 - 18:00 GMT+2

2004 aranylabdásának ígéretesen indult az edzői pályafutása, akár a klubkarrierjét is megalapozhatja egy jól sikerült kontinenstornával.

Andriy Shevchenko ünnepli az ukrán válogatott győzelmét

Fotó: Getty Images

Andriy Shevchenko komoly sikereket ért el az ukrán válogatott kispadján, de az első igazán komoly tesztet a 2020-as Európa-bajnokságon kell megugrania. Elsőként mindjárt a holland válogatott ellen.


Minden egyes legendára, aki a pálya mellett az oldalvonal mellett is bizonyított, tucatnyi olyan eset jut, amikor a pályán látott zsenialitás az edzői teljesítményben már nem köszön vissza. Hogy Andriy Shevchenko melyik kategóriába esik, korai lenne még megmondani, a kezdet mindenesetre ígéretes, hiszen az ukrán válogatott szövetségi kapitányaként ragyogó munkát végzett, este pedig pályára lépnek a holland válogatott ellen az Európa-bajnokságon.
Shevchenko 2012-ben, a részben hazai rendezésű Eb-t követően jelentette be a profi futballtól való visszavonulását, nem sokkal később fel is ajánlották neki a válogatott kispadját. Az aranylabdás támadó korainak érezte ezt a lépést, így még éveket kellett várni, mire feltűnt az oldalvonal mellett, Mykhaylo Fomenko edzői stábjában vállalt munkát, nem sokkal a 2016-os Eb előtt. Sok sikerélményben azonban nem volt részük, nemhogy pontot, de még gólt sem szereztek a csoportjukban.
Mindez jókora gyomros volt az ukrán labdarúgásnak, az újjáépítési folyamatot pedig arra az emberre bízták, akit már négy évvel korábban is felkerestek. Shevchenko alkalmasságával kapcsolatban felmerültek ugyan kétségek (elsősorban a rutin hiánya miatt), ezúttal azonban rábólintott az ajánlatra, így a 2018-as világbajnoki selejtezősorozatot már az ő irányításával kezdte meg a válogatott. Ezzel meglehetősen nagy kockázatot vállalt.
„Mindig fennállt a veszélye annak, hogy árt a hírnevének, de akik elég közel álltak hozzá, tisztában voltak azzal, hogy valójában rendkívül taktikus gondolkodás jellemzi” – mondta a Planet Footballnak az ukrán Donetsk Way szurkolói oldal szerzője, Ewhen Cymera. „Azok a legendás játékosok, akik mellette játszottak, nagyon tisztelték őt. Legyünk őszinték, ha megölne valakit, akkor is hősként tekintenének rá Ukrajnában, akkora a hírneve.”
Nagyon fontos az országnak, a függetlenedés után ő volt az első nemzetközi szupersztárunk. Olyan, mint Maradona az argentinoknak.
Időbe telt, mire Shevchenko a megfelelő irányba állította a válogatottat. Az oroszországi vébére végül nem jutottak ki, miután harmadik helyen zártak a csoportban Izland és Horvátország mögött, a Nemzetek Ligájára azonban már kezdett összeállni a csapat. „Az foglalja leginkább össze Shevchenko sikereit” – mondta az ukrán futballra rálátó Andrew Todos. "Ott már megmutatkoztak az alapok, az összetartó csapat, és a keret magja is kezdett kibontakozni.”
picture

Ruslan Malinovskyi - Atalanta-Juventus - Coppa Italia 2020/2021

Fotó: Getty Images

Shevchenko egyik legfontosabb feladata a fiatalítás volt, pontosan ezt tette tehát: beépítette Ruslan Malinovskyi-t, Olaksandr Zinchenkót és Roman Yaremchukot, akik azóta is kirobbanthatatlan pillérei a csapatnak. Az átalakított, megfiatalított ukránok a Nemzetek Ligájában első helyen zártak csoportjukban Csehország és Szlovákia előtt, ám ennél jóval nagyobb meglepetés volt, hogy az Eb-selejtezőket veretlenül zárták, Portugáliát és Szerbiát megelőzve.
Szabályosan szétszedték Szerbiát. Sokan azt mondták, minden idők egyik legjobb teljesítménye volt az ukrán válogatottól. Hatalmas energiával játszottak, tudták, hogyan akarnak játszani, mit csinálnak a támadásban. A labdajáratás és az összjátékok folyamatosak voltak, minden összeállt.
Erősen érződött Valeriy Lobanovskyi hatása azon a mérkőzésen is. Lobanovskyi mindamellett, hogy az ukrán labdarúgás történetének legmeghatározóbb edzője, Shevchenko pályafutásában is nagy szerepet játszott, hiszen ő adott neki lehetőséget a ’90-es évek végének Dynamójában. Az edzőlegenda 2002-ben bekövetkezett halálát követően Shevchenko rövidesen megnyerte a Bajnokok Ligáját és megkapta az Aranylabdát, a támadó pedig ellátogatott régi mesterének Kijevben állított szobrához.
„Több volt tanárnál, inkább amolyan apafiguraként tekintettem rá. Ittam minden szavát, hatalmas hatással volt rám, hihetetlenül” – mondta Shevchenko a The Athleticnek. „Lobanovskyi rendkívül fegyelmezett, intelligens ember volt. Minden érdekelte. Utolsó éveiben már a Milanban futballoztam. Ő volt a szövetségi kapitány, és minden válogatott szünetben az irodájában várt rám. Egyből arra vettem az irányt, és négy-öt órán át csak beszélgettünk.”
picture

Andrei Shevchenko - Dynamo Kiev

Fotó: Getty Images

Sokan tartanak attól, hogy az ukrán válogatottnak rosszul jött az Eb halasztása, mert a nagy kihagyás megtörte kicsit a lendületüket. Az eredmények ezt részben alátámasztják: az újraindítás után az első hét meccsükből ötöt elveszítettek, köztük egy Spanyolország elleni 0-4-gyel és egy Franciaországgal szemben elszenvedett 1-7-tel. Ezek a vereségek azonban hasznosak voltak abból a szempontból, hogy Shevchenko tovább finomíthatta a játékot, részben egy másik korábbi edzőjétől ihletet merítve.
Ugyan José Mourinho csak egy éven át volt Shevchenko főnöke, ráadásul az az időszak nem sikerült túl emlékezetesre, saját bevallása szerint sokat tanult a portugáltól. Bár Shevchenko rendszerében a letámadás mindennek az alapja, nem fél attól, hogy az ellenfelekhez alkalmazkodva módosítson kicsit a filozófiáján. „A spanyolok elleni 4-0-s vereség, amelyen teljesen szétszedték az ukránokat, Shevchenko idealisztikus szemléletének végét jelentette”- mondta Todos.
A szövetségi kapitány támadó felfogású csapatot ígért, amely megfontoltan, hátulról építkezik, és elsődlegesen a pálya középső részén próbál helyzeteket kialakítani. Hamar kiderült azonban, hogy a rendszernek megvannak a korlátai, ha topcsapatokkal kerülnek szembe. „Elismerte, hogy hibáztak, megígérte, hogy a stábjával megpróbálják kijavítani. A visszavágón sikerült a bosszú, 1-0-ra legyőzték a spanyolokat, méghozzá egy sokkal megfontoltabb módon. Visszaálltak, védekeztek, kontrákra játszottak.”
Hasonló volt a helyzet a 2022-es világbajnoki selejtezősorozat első mérkőzésén, amelyet történetesen épp Franciaországgal játszottak: 1-1-es döntetlent értek el a vb-címvédő franciák ellen, alig öt hónappal a 7-1-es zakót követően. „Rendkívül népszerű. Jó munkát végzett, megérdemelten juttatott ki minket a tornára” – mondta Chymera. „Identitást adott a csapatnak, olyan stílusban játszunk, amelyben korábban egyetlen ukrán csapat sem.”
picture

Andriy Shevchenko lefutja Mauro Silvát

Fotó: Getty Images

Azért a helyzet távolról sem tökéletes: az ukrán válogatott a legutóbbi 13 meccséből csak négyet nyert meg, a kapu előtt időnként gondok vannak a befejezéssel, és nem mindig tudják 90 percen át ugyanazt a magas színvonalat tartani. Jó példa erre, hogy a franciák elleni bravúros döntetlent követően leikszeltek a kazah és a finn válogatottal is, amely pontok még hiányozhatnak a jövő évi katari vébére való kijutásnál. Mi adhat mégis reményt nekik? Leginkább az, hogy a válogatott összességében kiválóan ötvözi a kontrafutballt a proaktívabb játékfelfogással, amely tökéletes alap lehet egy válogatott tornán, olyan ellenfelekkel szemben, mint Hollandia, Ausztria és az újonc Észak-Macedónia.
Zinchenko ugyan elveszítette a BL-döntőt, de már az sokat elárult a formájáról, hogy őt jelölte kezdőbe Joao Cancelóval szemben Pep Guardiola. Az igazi sztár azonban Malinovskyi lehet, aki az Atalantában fantasztikus szezont futott, márciusban, áprilisban és májusban egyaránt ő választották a hónap játékosának a Serie A-ban. A rutint ezúttal Andriy Yarmolenko képviselheti, aki szinte egész évben sérüléssel bajlódott a West Hamnél, ám a felkészülési mérkőzéseken kifejezetten élesnek tűnt. A fiatalok közül pedig Iliya Zabarnyi és Denys Popov játékára lesz érdemes figyelni.
Shevchenkót maximálisan támogatta az Ukrán Ladarúgó-szövetség: a bajnokság egy héttel korábban ért véget, hogy az edzőnek több ideje legyen a felkészülésre, a stábban pedig olyan kiváló szakemberek dolgoznak, mint Andrea Maldera és Mauro Tassoti. Ott van Andrea Azzalin is, aki a bajnoki címet szerző Leicester Citynél a sporttudományos részlegért és a kondicionálásért felelt, láthatóan nagy eredménnyel.

Az sem mellékes, hogy a csapat tele van fiatal játékosokkal, csak három válogatott rendelkezik náluk is fiatalabb kerettel – ennek még akár lehet is jelentősége egy ennyire fárasztó és hektikus szezon végén.

picture

Andriy Shevchenko és Mauro Tassotti

Fotó: Getty Images

Óriási csalódás lenne a válogatottnak, amennyiben sorozatban a harmadik Európa-bajnokságon is elvéreznének már a csoportkörben. „Ez a torna meghatározó lesz abból a szempontból, milyen örökséget hagy maga mögött a válogatottnál Shevchenko” – mondta Todos. „Nyilván a veretlenül zárt selejtező történelmi jelentőségű volt, de azért az mégis csak a kvalifikáció. Sok múlik azon, sikerül-e megmutatnia, milyen fából faragták.”
Akár még precedenst is teremthet a jövőbeli klubkarrierjére nézve. Ha itt elbukik, nem biztos, hogy az álma, miszerint egy napon a Milan vagy a Chelsea vezetőedzője legyen, valósággá is válik.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés