A Serie A játékosai nagyon termékenyek voltak a mostani Eb-n, többször találtak be, mint bármely más bajnokság képviselői.

A foci Eb természetesen a nemzeti válogatottakról szólt, nem pedig a klubcsapatokról, mégis érdemes lehet egy kis kitekintést tenni, mely klubok, illetve mely bajnokságok vonultattak fel különösen eredményes játékosokat az idei kontinensviadalon. Ezúttal a góllövőlistát vizsgáljuk meg ebből a szempontból, úgy, hogy az Eb alatt lezajlódott átigazolásokat nem vesszük figyelembe, a játékos klubját és a bajnokságot, ahol szerepel, az előző szezon alapján tüntetjük fel. Ezen kívül a szenzációsan teljesítő öngól nevű szereplőt kihagyjuk a versenyből.

1. Serie A

Labdarúgás
Ennyi kihagyás vár a sérült Szalai Ádámra
8 ÓRÁJA
Az idei Európa-bajnokság meglehetősen gólgazdag volt, 51 mérkőzésen 142 alkalommal rezzent meg a háló, a bajnokságok góllövőlistáját pedig a Serie A magabiztosan nyerné, miután 37 találat fűződik olasz bajnokságban futballozó játékos nevéhez. Ez természetesen párhuzamban áll azzal, hogy a leginkább olasz bajnokságban edződő focistákkal felálló olasz válogatott Európa-bajnok lett, méghozzá úgy, hogy minden mérkőzésén betalált, és a csoportkört két magabiztos 3:0-val kezdte. De nem csak az olasz focistáknak köszönhető, hogy a Serie A ennyire elöl szerepel ebben a rangsorban. Az olasz játékosok mellett az Aranycipőt öt találattal begyűjtő Cristiano Ronaldo is kivette részét a Serie A góltermeléséből. Romelu Lukaku négy, Alvaro Morata három, Ivan Perisic, Joakim Maehle és Mikkel Damsgaard egyaránt két góllal szálltak be, de többek között Észak-Macedónia egyik Eb-gólját is a Genovát erősítő, a válogatottól a mostani Eb-n búcsúzó Goran Pandev szerezte meg, és a nem túl gólerős oroszok is hozzájárultak a Serie A góljaihoz Aleksey Miranchuk révén. Az olasz válogatottnak öt kétgólos játékosa volt: Immobile, Chiesa, Locatelli, Pessina és Insigne.
Az olasz klubok közül a Juventus játékosai voltak a legeredményesebbek, de mint egy korábbi cikkünkben már kiemeltük, az Atalanta focistái is meglehetősen jó teljesítménnyel rukkoltak elő. Mindössze kilenc játékossal képviseltették magukat az Eb-n, de közülük szinte mindenki betalált, vagy gólpasszal segítette csapatát.

A Seria A játékosai összesen 37 gólt szereztek az Eb-n

Fotó: Getty Images

2. Premier League

A Serie A mögött 30 góllal a Premier League végezne második helyen a bajnokságok góllövőlistáján. Az angol bajnokság a negyeddöntők előtt még csak a harmadik helyen állt, de az angol válogatott döntőbe jutásának köszönhetően, a torna végére egy helyet előre lépett. A negyeddöntőktől kezdve Xherdan Shaquiri volt az egyetlen nem angol Premier League-játékos, aki betalált, rajta kívül az angol focisták tornázták fel a PL gólstatisztikáit. A legeredményesebb játékos Harry Kane volt a maga négy találatával, őt Raheem Sterling követi hárommal. A nem angol focisták közül a svájci Shaquiri és a következő szezontól a PSG-t erősítő holland Georginio Wijnaldum talált be a legtöbbször, mindketten három gólt szereztek. Mellettük az ukrán Andrey Yarmolenko, a német Kai Havertz és a spanyol Ferran Torres két góllal járultak hozzá a Premier League képzeletbeli második helyéhez.

3. Bundesliga

A negyeddöntők előtt még második helyen állt a Bundesliga, a torna végfázisában viszont alig-alig talált be német bajnokságban szereplő játékos, így a Premier League beelőzött. A csoportkört és a nyolcaddöntőket követően 26 gólt jegyzett a Bundesliga, később csak Patrick Schick és Thomas Delaney tudtak hozzátenni egy-egy találatot a nyolc között, így 28-nál megállt a gólok száma. A legeredményesebb Bundesliga-játékos öt góllal az a Schick volt, akinél senki sem talált be többször a mostani Eb-n, csak több gólpassza miatt kapta Ronaldo az Aranycipőt. Schick mellett a Lipcse játékosai emelkedtek ki, akik összesen hat gólt szereztek, főleg a négygólos Forsberg teljesített jól. Mondanunk sem kell, mennyire sajnáljuk, hogy Szoboszlai Dominik nem próbálhatta meg növelni a lipcsei gólok számát az Eb-n. Érdekesség, hogy a Bayern Münchent három német klub is megelőzi a gólok tekintetében, a Lipcse mellett a Dortmund és Schick révén a Bayer Leverkusen is jobban teljesített. A bajorok közül Robert Lewandowski háromszor volt eredményes, rajta kívül viszont csak egyetlen (!!) Bayern-játékos, Leon Goretzka talált be a kapuba, amiről viszont mi, magyarok le tudtunk volna mondani. Az viszont már sokkal szebben mutat számunkra, hogy Szalai Ádám révén magyar Bundesligában focizó játékos is feliratkozott a góllövők közé az Eb-n.

Szalai Ádám

Fotó: AFP

4. La Liga

Szembetűnő, hogy a topbajnokságok közül mennyire hátul végzett a spanyol. Mindössze 8 találat fűződik La Ligában szereplő focista nevéhez. A spanyol bajnokságot nem segítette, hogy a világbajnok franciák már a 16 között elbúcsúztak, hiszen Karim Benzema volt a legeredményesebb La Ligában edződő focista.
A francia bajnokság egyetlen találattal lemaradva, 7 góllal követi a La Ligát, főleg a dán Kasper Dolberg három góljának köszönhetően, majd Seferovic 3 találatával egymaga képviseli a portugál bajnokságot, az orosz bajnokság szintén 3 góllal végzett, érdekesség, hogy ebből csak egyet szerzett orosz focista.
A belga, a holland, a horvát bajnokság, illetve az angol másodosztály játékosai egyaránt két góllal tudtak hozzájárulni az Eb-hez. Fiola Attila révén pedig a magyar bajnokság is felkerült a listára, hasonlóképp egy góllal, mint a kínai, a cseh, a Dunaszerdahelyen focizó Schäfer Andrásnak köszönhetően a szlovák, a török, a skót és az ukrán bajnokság.
Számadatok forrása: részben sportbuzzer.de
Labdarúgás
Megsérült Szalai Ádám
TEGNAP 13:27
Premier League
Nagyon megbánta, aki nem várta meg a West Ham-Manchester United meccs utolsó öt percét
19/09/2021 15:30