Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A müncheni szivárványos éjjel soha nem érhet véget

Sergő Z. András

Publikálva 23/06/2021 - 14:44 GMT+2

Az UEFA nemet mondott az Allianz Arena színezésére, de a nyilatkozatháború továbbra is tart.

Bunte Allianz Arena

Fotó: SID

Hogy nem lesz szivárványszínű Allianz Arena, már kedden eldőlt. De ahogy az éjjel, úgy a téma körüli adok-kapok sem érhet soha véget.

Jelen cikkben összefoglaljuk a témával kapcsolatos információkat.

Noha az Európa-bajnokság elején a legfontosabb, nem sportszakmai kérdés a különböző csapatok térdelése vagy annak hiánya volt, a listavezető pozíciót – surprise, surprise – a júniusban forró szivárványos témák vették át.
Az ügyeket katalizáló ötletről talán mindenki hallott: a múlt héten a magyar Országgyűlés által elfogadott pedofiltörvény LMBTQ témát érintő módosító javaslata ellen tiltakozva München polgármestere kezdeményezte, hogy a szerdai Németország-Magyarország Eb csoportmeccs idejére a helyszínként szolgáló Allianz Arena szivárványszínű díszkivilágítást kapjon.
Kedden az is eldőlt, nem lesz szivárványszínű stadion. Ahogy az UEFA közleménye fogalmaz:
A javaslatot politikai vonatkozásai miatt el kell utasítanunk, mivel az üzenete a magyar parlament döntésére irányul.

Az UEFA – hasonlóan a FIFA és a NOB döntéseihez – nem nagyon szereti a közvetlen politizálást csúcsrendezvényei körül, így ebből a szempontból ez a döntés várható volt.

Onnan nézve azért egy kicsit meglepő, hogy éppen Manuel Neuer ügyében döntött egy kicsit másképp. A német válogatott kapus korábbi mérkőzésein is szivárványszínű karszalagot hordott, várhatóan így tesz a magyarok elleni meccsen is. Az európai szövetség arra igent mondott.
Nemet mondott azonban a legújabb döntésre Antoine Griezmann is, aki kiposztolta a müncheni stadiont a Twitteren. De ugyanígy tett Gary Lineker, a Barcelona és az angol válogatott korábbi játékosa, jelenleg fő megmondóember is, amikor csak annyit írt: „Csináld meg, München! Adj fényt a világnak, hogy lásson!”
A döntés persze nem München kezében van, hiszen az Eb idején a stadionok gazdája az UEFA. A többi résztvevőtől azonban továbbra is megy a szájkarate: Szijjártó Péter külügyminiszter üdvözölte az UEFA döntését, Kubatov Gábor (Fradi szurkolói csoport kérésére) és Deutsch Tamás pedig magyar nemzeti színűre „festi” a Groupama Arénát és a Hidegkuti Nándor Stadiont.
picture

Manuel Neuer

Fotó: Getty Images

Münchenben ezzel szemben viszont szivárvány színű zászlót kap a városháza és a stadion környéki utcák sokasága. Szivárványszínű díszkivilágítása lesz több más német stadionnak is, azokról továbbra is az adott tulajdonos dönt. Egy helyi kezdeményezés továbbá arra kéri a stadionba érkezőket, hogy ülőhely szerint különböző színű ruhában öltözzenek. Tegnap pedig az is kiderült: a holland válogatott csapatkapitánya, Georginio Wijnaldum „One Love” feliratú karszalaggal lép pályára a csapat nyolcaddöntőjén – nyilván kimondottan a budapesti helyszín miatt.
A téma természetesen felmerült a magyar-német csoportmérkőzést megelőző sajtótájékoztatónc is, ahol Marco Rossi és Gulácsi Péter nyilatkozott. Mint ismeretes, a válogatott kapusa korábban Instagram posztban támogatta a magyar „A család az család” kampányt. A német dpa hírügynökség újságírója faggatta őt a meccsről általában és a magyar helyzet után kialakult stadionszínező kérdésről. Magyarul és németül is válaszolt. Magyar nyilatkozatában csak a mérkőzésről szólt, arról, hogy igyekeznek mindent kizárni, ami nem futball, és hogy ez egy még meglévő lehetőség a magyar válogatottnak a továbbjutásra. A német változatban azonban – utalva a már ismert történetre – annyival egészítette ki mondókáját:
mindenki ismeri a véleményemet a világ dolgairól, de jelenleg csak a meccsel szeretnék foglalkozni.
Hogy lesznek-e a történetnek újabb fejezetei, az esti mérkőzés alatt és után kiderül.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés