Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fernando Santos megtanulta a görög receptet

Eurosport
Eurosport

Publikálva 11/07/2016 - 15:22 GMT+2

Portugália 1-0-ra legyőzte Franciaországot, és Európa-bajnok lett.

Fotó: Eurosport

Portugália figyelemreméltó győzelmet aratott. A házigazdákat, saját fővárosukban kellett megverni. Egy olyan csapatot, amiben találkozhatunk világklasszissal - például a hamarosan legdrágább játékossá előrelépő Paul Pogbával, vagy a spanyol bajnokság negyedik legjobb támadójával, Antoine Griezmannal, akit csak olyan nagyságok előznek meg, mint Messi, Neymar vagy épp Ronaldo. Blaise Matuidi uralja a középpályát a PSG-vel. Ezek az emberek valóságos titánok.
Eközben a portugál csapat nagy részét a Sportingból válogatták be, akik a háromcsapatos liga harmadik legjobb csapata. Édert, a győztes gól szerzőjét a Swansea kölcsönadta a Lille-nek. Portugália egyetlen világklasszisa nem zárt egyénileg különösebben jó tornát, ráadásul 25 perc után sérülten hagyta el a pályát a döntőben. A védő, aki megerősítette a védelmet Pepe mellett, a Southamptonban futballozik. Papíron nem győzhettek volna. Mégis megtették.
Amikor utoljára ilyesmit láttunk, akkor Portugália szintén érintett volt. 2004-ben épp a portugál szíveket törték össze, amikor a torna közellensége, halálra untatva a nézőket megnyerte az Európa-bajnokságot, történetük során először. A győzelemhez természetesen kőkemény munka, elképesztő fegyelem a védelemben és némi szerencse is kellett - főleg a támadásoknál.
picture

Fernando Santos a kupával

Fotó: Eurosport

Portugália fordított a szerencséjén, "csinált egy Görögországot", és talán ennél stílusosabban nem is nyerhetett volna az a csapat, amit nagyjából akkoriban kezdtek el sötét lóként emlegetni világversenyeken, amikor Renato Sanches megszületett.
A szövetségi kapitány minden dicséretet megérdemel ezért a sikerért. Bölcs döntést hozott, amikor főleg a védekezésre helyezte a hangsúlyt. Zseniálisan felismerte azt, hogy a brutálisan kemény Bruno Alves-Pepe kettős nem maradhat a védelemben, mert ha az ellenfél elég türelmesen játszott, akkor megtalálták az utat mögöttük. Egyiküket ki kellett raknia a csapatból.
Amikor Bruno Alves kis híján leszedte Harry Kane fejét egy barátságos mérkőzésen, eldőlt, ő lesz az a játékos, akinek mennie kell. Pepe ráadásul remek formában volt, karrierje talán legjobb szezonját produkálta a Real Madridban. A kérdés leginkább az volt, ki legyen az ő társa. Végül a lassan őskövületnek számító Ricardo Carvalhóra tette le a voksát, és a válogatott védelme a csoportkörben szinte használhatatlan volt, különösen az eredetileg jobbszélső Vierinhával a védelem jobb oldalán.
A hektikusra sikeredett Magyarország elleni 3-3-as eredményt követően (ahol egyébként Portugáliának ki kellett volna kapnia), Santos elegendő bátorságot és intelligenciát mutatott, és az egész csapatát átszervezte.
Rájött, hogy Portugália nem elég jó ahhoz, hogy bárkit is szép focival verjenek, így minden erőt a védekezésre fordított.
picture

Dzsudzsákék közel álltak az Európa-bajnok kiejtéséhez

Fotó: Eurosport

Adrien Silva és Renato Sanches bekerült a középpályára, így nehezebben lehetett szétpasszolni őket. A két középpályás mögött William Carvalho söprögetett, Joao Mario pedig a középpályát és a támadósort kötötte össze. Nani és Ronaldo gyakorlatilag szabadon mozoghattak a csatársorban. A védelembe bekerült a southamptoni duó, José Fonte és Cedric Soares.
A változásnak azonnal voltak jelei. Portugália játékát innentől kezdve nem volt jó nézni, ugyanakkor szinte lehetetlen volt legyőzni őket. Az Eb-címvédő spanyolokat verő Horvátországnak mennie kellett. Az újjáépített Portugália 120 percig megállította a támadásaikat, ők maguk pedig a 118. percben egy kontrából gólt szereztek.
Lengyelország már két perccel a kezdő sípszót követően betalált, utána viszont nem bírtak Rui Patrícióval. Portugália egy megpattanó lövéssel egyenlített, majd ismét visszazártak. Hagyták, hogy Lengyelország kifárassza magát, és kiütötték őket a tizenegyesekkel.
Az elődöntőben Pepe nélkül kellett játszaniuk, és sokan aggódtak, hogy ez megtöri őket Wales ellen. Santos bevetette Bruno Alvest a helyén, Portugália pedig tovább folytatta a jó szereplést, olyan szervezett védekezéssel, amire olasz csapatok is büszkék lehettek volna. Portugália megtörhetetlennel tűnt, és az egész egyenes kieséses szakasz talán egyetlen jó portugál támadásával a vezetést is megszerezték. Két perccel később már Nani révén 2-0-ra vezettek.
A döntőre visszatért Pepe, és ismét megállították a franciákat. Már 25 perc után elveszítették Ronaldót, de ez nem zavarta meg őket, mert a csapat a védelem köré, és nem a szupersztár játékosra épült. A hosszabbításra azért visszatért Ronaldo, és úgy szurkolt, mintha ő lenne az ibériai Phil Dunphy. Sikerült lelkesítenie a társakat, de az igazi melót a pályán végezték el.
Ronaldo sokat tett azért, hogy nyerjen végre egy trófeát a válogatottal, de ezt most a csapattársai hozták. Egészen a győzelemig juttatták, mely után felmerül a kérdés: kellett egyáltalán Portugáliának Ronaldo, vagy a helyenként túlzottan öncélú játéka csak hátrány volt?
Ha a döntőből egy embert kellene kiemelni a teljesítménye miatt, az Rui Patrício lenne. A kapus elképesztő formában volt, szinte minden elképzelhető eszközt bevetett a kapujára érkező lövések hárítására. A franciák hét alkalommal is megtalálták az utat a portugál védelem mögött, Patrício mindegyiket lenyűgöző atletikussággal hárította.
Tekintve az elképesztő mennyiségű tehetséget, és a hazai pálya előnyét, sokan tekintenek erre a franciák bukásaként. Mondhatnánk, hogy Didier Deschamps megkapta a kulcsot a Rolls Royce-hoz, ő meg oszlopnak vezette. Csakhogy túlzottan is egyszerű lenne mindent Deschampsra kenni. Fernando Santos és Portugália olyan volt, akár a jég az úton.
Deschamps nem a saját akaratából vezette az oszlopnak a kocsit, a portugálok kényszerítették ki a hibát.
A hagyományosan jó támadóik ellenére (amit egészen 1960-ig, Eusebio idejére vezethetünk vissza), Portugália végül egy végtelenül defenzív taktikával, és a közönség véleményét figyelmen kívül hagyó edzőnek köszönhetően ért fel a csúcsra.
Fernando Santos megtanulta a leckét a 2004-es görögök elleni vereségből, és az így felépített védelem megállította az Eb többi csapatát.

A cikk Muhhamad Butt How Portugal mastermind Fernando Santos forced France into a catastrophic error at Euro 2016 című írása alapján készült.

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés