A jelenlegi keretben csak Vancsa Zalán és Szoboszlai Dominik debütálhatott fiatalabban.
Egy holland élcsapat vezetőedzője a nagy meccsre pihenteti a fiatal magyar tehetséget, ezért nem játszik kezdőként a csütörtöki, biztos győzelemnek ígérkező európai kupameccsen. Az utolsó negyedórára azonban mégis be kell állítani, hogy felpörögjenek kicsit az események, és megmentse a csapatot a blamától...
Mondhatnánk, hogy a 12 évvel ezelőtti Dzsudzsák Balázsról van szó, de nem volna igaz. Nemcsak azért, mert ez ma történik meg, hanem mert a debreceni rekordválogatott már nem volt annyira fiatal, amikor a PSV Eindhovenben legjobb éveit töltötte.
Labdarúgás
Visszavonult Szalai Ádám, fel van adva a lecke Marco Rossinak
EGY PERCE
A fenti bekezdés főszereplője Kerkez Miloš, aki múlt héten ismét megkapta behívóját a magyar felnőttválogatott keretébe. A még csak 18 éves balhátvéd a német vagy olasz válogatott elleni találkozón várhatóan pályára is lép. Hiszen ebben a szezonban már rendszeresen kezdőként játszik az AZ Alkmaar csapatában, legyen szó az Eredivisie bajnoki meccseiről, ahol 7 forduló után ők az egyetlen veretlen csapat, vagy az Európa Konferencia Liga csoportjáról, ahol két győzelemmel állnak az élen.

Két év alatt a holland élvonalba

Talán véletlen egybeesés, talán mégis jelent valamit, de egy biztos: Marco Rossi szövetségi kapitány fél év alatt két ETO Akadémián nevelkedett fiatalt is újoncként hívott be a szeptember végi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre. A 3-5-2 podcast legutóbbi adásában is megbeszéltük, hogy Kerkez érkezését ismét vártuk, Mocsi Attila behívása azonban meglepetés számba ment.
A most 22 éves Mocsi a Győr után 2017-től első- és másodosztályú klubokban folytatta, Kerkezt pedig 2021 februárjában, az átigazolási időszak utolsó napján az AC Milan utánpótláscsapata vitte el.
„Talán nem is kell hangsúlyoznom, óriási lehetőséget kaptunk a sorstól azzal, hogy Milost maga (Paolo) Maldini invitálta a Milanhoz, kiemelve, hogy ilyen szintű játékos az olasz klub utánpótlásában, ezen a poszton nem található”– nyilatkozta Kaposi Dániel, a játékos ügynöke annak idején a hazai sportnapilapnak.

Kerkez Miloš a SPAL elleni ifjúsági bajnoki meccs előtti bemelegítésen Milánóban 2021. január 30-án

Fotó: AFP

Theo Hernández helyére végül nem került, mint ahogy akkor rebesgette az olasz és a magyar fél is, de a 2021 nyarán egy felkészülési meccs előtt összecsapáson lőtt két gólja után valóban sokan felkapták a fejüket. Kerkez az ifjúsági (Primavera) bajnokság mellett 2021 őszén végigjátszotta a Milan hat UEFA Ifjúsági Liga-találkozóját is. (Ez a Bajnokok Ligája junior változata.)

Első megálló: Hollandia

Milan felnőtt csapat végül nem lesz, az egyébként is inkább idősebb játékosokat kedvelő Serie A esetén 18 évesen ez annyira nem is meglepő. Az olasz elsőosztály átlagéletkora 26,1 év, a hollandé 24,5. A különbség nem jelentős, mégis szembetűnő. Különösen, ha hozzátesszük, hogy Kerkez új csapata, az AZ Alkmaar még ennél is fiatalabb: 22,4 év átlagéletkorú.
Nem ő az egyetlen 20 év alatti, aki rendszeres játéklehetőséget kap Pascal Jansen vezetőedzőtől. A szintén 18 éves Maxim Dekker is gyakran játszik, pedig posztriválisa a csapat motorja, egyben csapatkapitánya, a rutinos Bruno Martins Indi. Kerkez ebben a szezonban kezdett rendszeresen játszani, tavaly a bajnokikon még nem kapott lehetőséget.
Holland kupameccsen kívül pályára lépett még a Bodø/Glimt elleni Európa Konferencia Liga-párharcban a legjobb 16 között, illetve a bajnokság után az európai indulásról szóló playoff mind a négy találkozóján.
A magyar balhátvéd játéka ebben a szezonban már nagyon intenzív, látszik, hogy lendületet ad posztján a játéknak. Jól helyezkedik, jól lát a pályán, bátran megy előre is, ahol sebességével és kreativitásával tudja támogatni a támadásokat is.
Az idei szezon mind a hét bajnoki meccse mellett a hat EKL-selejtezőn és a két csoportmeccsen is kezdő volt. Legutóbb az FC Vaduz, a liechtensteini kupagyőztes elleni találkozón mutatkozott meg fontossága a csapatban.
Ahogy fentebb, az első bekezdésben írtuk, valószínűleg a hétvégi bajnoki rangadóra pihentetett balhátvéd a 78. percben lépett pályára, amikor még a kínosnak számító 1-1 volt az állás. Két gólpassza is kellett ahhoz, hogy végül a valós különbséget mutató 4-1 legyen a végeredmény.
Nem annyira Kerkez, mint inkább a csapat szempontjából volt mérföldkő a vasárnapi, Ajax elleni rangadó. A bajnoki címvédő hat forduló után hat győzelemmel állt a csoport élén, de a hazai AZ Alkmaar sem kapott még ki, négy győzelem és két döntetlen volt a mérlege.
A szerb-magyar kettős állampolgárságú balhátvéd kellő önbizalommal várta a vasárnap délutáni nagy meccset. „Szerb buli lesz”nyilatkozta a meccs előtti napokban a holland De Telegraf című napilapnak.
„Tudom, hogy tudja, ki vagyok. Szóval azt is tudja, mire számíthat.” A 33 éves, szintén szerb Dušan Tadićra utalt, aki az Ajax egyik, ha nem a legjobb játékosa. Noha Kerkez nem most vasárnap játszott a legjobban, szerb ellenfelét mégiscsak sikerült féken tartani. Ami pedig a csapat számára volt fontos: 2-1-re győzni tudott, és tapad a címvédő a Ajaxra. Mondani sem kell, mit jelentene, ha jövőre nem az FC Vaduz, hanem BL-esélyes csapatok ellen játszhatna hétről hétre.

Akkor ez most siker? Mit jelent ez a jövőjére nézve?

Kerkez Miloš pályája tehát exponenciálisan emelkedik új klubjában, és ebben biztosan komoly szerepe van annak, hogy a holland fociban gyakran adnak komoly lehetőséget arra alkalmas tizenéveseknek is. Vajon mekkora ennek az értéke? A holland jellemzően a négy-öt topbajnokság utáni következő kategória a portugállal együtt. Innen két-három év felkészülési idő után már csak egy ugrás a német, vagy az angol élvonal, ahová leggyakrabban mennek a holland bajnokságból.
A Transfermarkt számai szerint az elmúlt 60 évben 45 magyar idegenlégiós játszott a holland elsőosztályban, közülük 377 bajnoki találkozóval csúcstartó Babos Gábor.
Tegyük hozzá, hogy kapus poszton mindig is jól álltak a magyarok, elég csak az elmúlt évtizedekből Király Gábor, Bogdán Ádám, Fülöp Márton vagy Gulácsi Péter topligás sikereire gondolni. A 2000-es évek végén Fehér Csaba (NAC Breda) és Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven) futott még be nagyobb karriert a holland bajnokságban, de akadtak néhányan az elmúlt évtizedben is.
https://i.eurosport.com/2022/09/20/3457182.png
Csak amíg Fehér és Dzsudzsák már bőven 20 éves kora után ment külföldre, és pályája csúcsán volt hollandiai éveiben, addig a későbbiek éppen fordítva: a nagy siker reményében indultak ki, de azóta ismét itthon játszanak. Őket a fenti táblázatban gyűjtöttük össze. Fontos kiegészítés, hogy Kádár Tamás a lengyel csapat előtt Hollandiában is játszott, de onnan mindig kölcsönadták. Illetve, bizonyos értelmezések szerint Dzsudzsák Balázs moszkvai évei voltak olyan erősek, mint a holland.
Az azonban világosan látszik, hogy a fenti játékosok az ideálisnál később kerültek külföldi csapatukba, így már nem tudták ledolgozni azt a hátrányt, amit 10-es éveik végén riválisaikkal szemben összeszedtek.
https://i.eurosport.com/2022/09/20/3457184.png
A következő összehasonlításban érdemes megnézni, a ma aktív válogatott magyar játékosok mikor kerültek egy, a magyarnál erősebb bajnokságba, és hogyan alakult a későbbi pályájuk. Ebben az összevetésben látszik, hogy – talán Szalai Attila a kivétel – 20 év előtt kikerülni külföldre nagyobb garancia lehet a növekedésre.
Ebben a második táblázatban nem látszik a két Szalai és Schön Szabolcs magas szinten töltött ifjúsági éve (különösen Schön Ajaxban és Szalai Ádám Real Madridban eltöltött idejére lehet gondolni), de az is látszik, hogy kulcsfontosságú, hogy a megfelelő időben a megfelelő erősségű bajnokságra emelkedjen minden játékos.

Kerkez Milos és a válogatott

Az AZ Alkmaar védőjét Marco Rossi már júniusban is behívta a keretbe, holott akkor még alig volt holland tétmérkőzés a lábában. A négy meccsből végül egyben volt kispadon, az utolsó, angliai győzelem idején, pályára akkor sem lépett. Erősen meg lennénk azonban lepődve, ha az előttünk álló két meccsen nem történne meg ez.
Nemcsak azért, mert Nagy Zsolt sérülése miatt elsőszámú posztján keletkezett hely, hanem mert akár hosszútávon is ki lehet használni a benne lévő támadó potenciált. Védekező középpályásként gyakran lehet aktív részese a támadások indításának, klubjában is gyakran felfut a balszélen, akár a közvetlen befejezésben is kiveszi részét, rendszeres gólpasszaival véteti észre magát.
A sorozatos európai terhelés klubjában és a válogatottban pedig tovább edzheti. Ha olyan pályát tud bejárni, mint a szintén - 18 évesen ennél alacsonyabb szinten - az osztrák bajnokságban, igaz annak kiemelkedő csapatában pályára lépő Szoboszlai Dominik, nem lennénk meglepődve.
Az itt eltöltött eddigi szűk egy év után,ha még két kiemelkedő évadot tud játszani, két év múlva újabb topligában induló játékost üdvözölhetünk.
UEFA Nations League
Rossi azonosította a válogatott problémáit, és nagy lépést tett a megoldás felé
6 ÓRÁJA
Labdarúgás
Szalait karrierje, kora és személyisége tette tökéletes vezérré
TEGNAP - 16:57