Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Villámgyors góljával rekordot döntött és legendák közé került a Juventus téli sztárigazolása

Szabó Bence

Frissítve 23/02/2022 - 19:07 GMT+1

Dusan Vlahovic bő fél perc után gólt szerzett a Villareal elleni BL-nyolcaddöntőben, ezzel a sorozat történetének leggyorsabban betaláló bemutatkozója lett. Sok más rekordhoz is közel került, ráadásul teljesítménye a jelen és a múlt olyan sztárjaihoz hasonlítható, mint Erling Haaland, Mohamed Salah vagy éppen Wayne Rooney. Cikkünkben ezekből is felidéztünk párat.

Vlahovic gólt lőtt a Villareal ellen

Fotó: AFP

Szenzációs, de nem példanélküli volt a szerb csatár első BL-meccse, össze is szedtünk néhány hasonlóan jól sikerült bemutatkozást.
Nem kellett sokat várni, hogy Dusan Vlahovic a legmagasabb szinten is letegye a névjegyét. A Juventus szerb csatára, aki a téli átigazolási időszakban hatalmas vételárával alaposan megmozgatta az állóvizet a Serie A-ban kedden este első Bajnokok Ligája meccsét játszotta klubjával, ennél a debütálásnál pedig sokkal jobbat aligha tudott volna elképzelni: még csak 32 másodpercet mutatott az eredményjelző, amikor góljával vezetéshez jutatta a Juvét a Villareal otthonában.
A 22 éves csatár első labdaérintéseink egyikével átvett egy hosszú átadást, majd állítgatás nélkül, kiszorított helyzetből lőtt gólt a hosszúba. A találattal nem csak a vezetés lett meg – igaz, a győzelem végül nem jött össze, a meccs 1-1-el zárult - hanem egy rekordot is megdöntött: ő lett a BL történetének leggyorsabban gólt szerző bemutatkozója. Hiszen hiába volt Európa legkeresettebb csatára a télen, Vlahovic korábban nem szerepelt még egyszer sem a legrangosabb kupasorozatban.
Egy sor másik statisztikában is előkelő helyre került, hiszen egyszerre lett a Juventus történetének második legfiatalabb és második leggyorsabb BL-gólszerzője, mindkét kategóriában csak a klublegenda Alessandro Del Piero előzi meg (utóbbi rekordot mutatjuk alább, nehéz lenne feledni). Ráadásul az egyenes kieséses szakasz leggyorsabb gólja is ez lett az elmúlt szűk tíz évben, utoljára David Alaba talált be ilyen gyorsan, még a 2012-13-as szezon negyeddöntői során. Az abszolút rekord persze Roy Makaay nevéhez fűződik még 2007-ből, 10,12 másodpercét nehéz lesz valaha is felülmúlni.
Szándékosan nem használtuk viszont cikkünk elején azt a megfogalmazást, hogy ennél jobban nem is sikerülhetett volna Vlahovic bemutatkozása. A szerb csatár debütálása kétségtelenül ott lesz a legemlékezetesebbek között, de a jelen és a közelmúlt sok másik sztárjához hasonlóan csodás bemutatkozások kötődnek. Idézzünk fel néhányat.
Ha Vlahovicról beszélünk, a leggyakoribb és kézenfekvőbb összehasonlítás vele kapcsolatban a Dortmund gólvágója, Erling Haaland. A norvég már akkor is szerte Európában körberajongott csodatini volt, amikor 2019-ben bemutatkozott a BL-ben, még a Salzburg színeiben a Genk ellen. Erre csak rátett két lapáttal, hogy egyből mesterhármast szerzett a 6-2-re megnyert meccsen, mindezt pedig majdnem megismételte fél évvel később a dortmundi bemutatkozásán is, a PSG elleni nyolcaddöntőben viszont „csak” két gólt lőtt.
Régebbi történet már, de hasonlót ért el 1997-ben Faustino Asprilla is. A Newcastle kolumbiai zsenije ezt ráadásul még drámaibb körülmények között tette, hiszen a Barcelona elleni meccset egymaga nyerte meg 3-2-re a találataival. Szintén triplázott debütálásán Wayne Rooney 2004-ben a Fenerbache elleni 6-2-es mérkőzésen. Nála csak két Real Madrid játékos, Rodrygo és Raul lőtt mesterhármast fiatalabban, de egyikük sem a bemutatkozása során.
Vlahovic villámdebütálása a BL-ben, gól a 32. másodpercben.:
Hihetetlen, azonban még a mesterhármasokon is túltett két játékos. Először Marco van Bastennek sikerült négy gólt szereznie, az idei szezonban pedig az Ajax csatára, Sebastian Haller ismételte meg ezt a bravúrt a Sporting ellen. Az ő története egy külön cikket is megérne, mindenesetre nála nem csak a kezdés volt gyors, hiszen a csoportkört végül 10 góllal zárta és jó úton halad afelé, hogy bombameglepetésre gólkirály legyen.
Visszakanyarodva még kicsit napjaink legnagyobb klasszisaira. Mohamed Salah például két csapatában is gólt szerzett első BL-meccsén. A Liverpoolt nem volt nehéz kitalálni, de talán sokan már kevésbé emlékeznek, hogy annak idején még a Basel színiben is góllal nyitott a Chelsea elleni 2-1-es győzelem során. Pár hónappal később épp a londoniak szerezték meg, majd egy olasz kitérővel jutott el jelenlegi csapatához.
Végül említsük meg Ryan Bertrand nevét, aki valamelyest kilóg a sorból. Nem csak azért, mert a többiekhez képest jóval ismeretlenebb, hanem mert ő nem szerzett gólt, de még gólpasszt sem jegyzett a debütálásán. Ő lett viszont a sorozat történetének első játékosa, aki a döntőben debütált, a Chelsea-Bayern München meccsen 2012-ben. Poszton kívül (balhátvéd helyett balszélsőként) játszva igazából nagy hiba nélkül lehozta a meccset, ráadásul a trófeával a kezében zárhatta az estét. Érdekesség, hogy ennek ellenére csak három további meccset játszott a BL-ben, jelenleg 32 évesen a Leicester játékosa.
Vlahovic teljesítménye tehát nem példa nélküli, az viszont biztos, hogy a szerb csatár eddig minden fronton azt mutatja, a Juventus megfogta vele a főnyereményt. Már csak egy a jelenleginél jóval ütősebb csapatot kéne köré felhúzni Torinóban.
részben ESPN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés