Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Simeone bevetette az 5-5-0-t Guardiola ellen, az Atlético egyszer sem lőtt kapura a City ellen

Németh Dániel

Publikálva 06/04/2022 - 11:55 GMT+2

Az Atlético Madrid pokoli nehéz estét okozott a Manchester Citynek, a cseréket követően azonban az angolok nagyon fontos gólt szereztek Kevin De Bruyne révén. Ezzel Pep Guardiola csapata nagy lépést tett az elődöntő felé, ugyanakkor az egygólos hátrányban még Diego Simeone is reménykedhet a továbbjutásban. Igaz, Madridban a mostaninál valamivel támadóbb felfogású játékra lesz szüksége.

Kevin De Bruyne, Jan Oblak

Fotó: AFP

A várakozásoknak megfelelően a stílusok csatáját hozta a Manchester City és az Atlético Madrid Bajnokok Ligája-párharca.
Idegenbeli 3-1-es sikerével a Liverpool gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás kérdését a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A Premier League-beli fő riválisuk, a Manchester City viszont – a papírformának megfelelően – sokkal jobban megszenvedett hazai pályán az Atlético Madriddal, egy szűk 1-0-s sikerrel várhatják a folytatást. A meccs képe alapján nem lehetnek elégedetlenek a spanyolok, bár az kétségtelen, hogy a visszavágón nagyon nehéz helyzetből indulnak.

Stílusok csatája

Várható volt, hogy taktikai szempontból a Manchester City–Atlético Madrid hozza majd a „legtisztább” küzdelmet a két edző gyökeresen eltérő filozófiája miatt. Pep Guardiola játékrendszerének a labdabirtoklás az alapja, a passzjátékkal megalapozott mezőnyfölény a támadásban és a védekezésben is fontos. Diego Simeone viszont akkor van leginkább elemében, ha lemondhat a labdáról, és mélyen meghúzott védelmi vonalból keresheti a kontrák lehetőségét.
A mérkőzést megelőzően Guardiola félig-meddig viccesen megjegyezte: időnként hajlamos túlagyalni a meccstervet, emiatt helyenként egészen őrült taktikával küldi fel a pályára csapatát. (Ehhez azt is hozzátette, hogy a sikereinek a többségét épp ennek a gondolkodásmódnak köszönheti.) Ezúttal nem okozott igazán nagy meglepetést, a szokásosnak mondható 4-3-3-mal kezdte meg a meccset, legfeljebb csak azzal húzott váratlant, hogy Phil Foden kimaradt a kezdőből.
Simeone a karrierje nagy részében a 4-4-2-es játékrendszert alkalmazta, az utóbbi egy-két szezonban azonban sikeresen kísérletezett a háromvédős felállásokkal, amelyek az ehhez hasonló meccseken áthajlanak öt védőbe. Manchesterben az Atlétinek tökéletesen megfelelt volna a döntetlen, ezért Simeone az 5-3-2 mellett tette le a voksát – a támadásokért papíron az Antoine Griezmann, João Félix alkotta duó felelt. De tényleg csak papíron.

Színre lép az 5-5-0

Az argentin vezetőedző hamar átlátta, hogy a manchesteri középpálya ellen nem elegendő három játékos, ezért Griezmannt és Felixet egy sorral hátrébb vezényelte, akik innentől kezdve az első félidőben defenzív szélsőként játszottak. Ezzel az Atlético gyakorlatilag teljesen lemondott a kontratámadásokról, cserébe viszont pokolian megnehezítették a City dolgát, az angolok jobb híján körbe-körbe passzolgatták a labdát a Jan Oblak kapuja előtt meghúzott kettős fal előtt.
Az elképzelés tökéletesen működött, a Manchester City ugyan 73%-ban birtokolta a labdát, viszont a mezőnyfölényt képtelenek voltak helyzetekre váltani, kapura lövésből is csupán hatot jegyezhettek fel (ezek összességében 0,2-es várható gól értékkel bírtak), és egyik sem talált célba. Középen teljesen esélytelen volt a City, többnyire széleken tudott támadásokat építeni, ám hiába húzta szét a pályát a szélekre bebetonozott Raheem Sterling és Riyad Mahrez, az Atléti védelme tökéletesen zárt.

A mély blokkba visszarendeződött ellenféllel szemben a City egyre nagyobb kockázatot vállalt, mindkét belső védő, Aymeric Laporte és John Stones a középpályásokkal egy vonalban osztogatta a labdát, vagyis óriási területek maradtak őrizetlenül.

Simeone a második félidőben újabb változtatást hajtott végre, Griezmann egy sorral feljebb léphetett, Felix viszont maradt a szélen, ezzel kialakítva egy 5-4-1-es rendszert. Az Atléticónak akadt is néhány veszélyes ellentámadása a játékrész elején – épp Griezmann léphetett ki a labdával – ám nem sikerült lövésre váltani a lehetőségeket. A leheletnyivel lazább szerkezet, de még inkább a City cseréi pedig nagyobb mozgásteret biztosítottak az angoloknak.

Foden klasszisa kellett

Guardiola sokáig kivárt a cseréivel, csak a 68. percben nyúlt bele a meccsbe, amikor Mahrez, Gündogan és Sterling helyére érkezett Foden, Grealish és Jesus. Fodennek nem kellett sok, hogy felvegye a ritmust, két perccel később Silvával játszott össze remekül, majd három ember gyűrűjében megtartva a labdát kiugratta Kevin De Bruynét, aki éles szögből kilőtte a bal alsót. Lényegében az első igazán nagy helyzetét gólra váltotta a City, és ez akár az egész párharcot meghatározhatja.
Erre kiváló példa a két edző előző párharca, amikor a Bajnokok Ligája elődöntőjében az Atlético kiejtette a Bayern Münchent. A németek a két meccs során 53-szor vették célba a kaput, míg a spanyolok 18-szor, mégis ugyanannyi találattal zártak (2-2), az idegenbeli gólok pedig az Atlétinek kedveztek. Most a visszavágót Guardiola várhatja kedvezőbb helyzetből, és ez a madridi meccsre nézve is jelentősen növeli a csapata esélyeit.
picture

Kevin De Bruyne, Joao Cancelo és Phil Foden

Fotó: Getty Images

Azt túlzás kijelenteni, hogy az Atlético innentől esélytelen lesz, ugyanakkor Simeonénak sokkal többet kell kockáztatnia a szokásosnál (és a manchesteri mérkőzésnél). Az identitását egyik csapat sem fogja feladni, borítékolható, hogy a Citynél lesz többet a labda, az Atléticónak pedig a kontrák és a pontrúgások jelenthetik a fő esélyt. Manapság egyikből sem egyszerű gólt szerezni Guardiola csapata ellen, főleg, hogy az egygólos előny tudatában az angoloknak nem kell forszírozniuk a támadásokat.

Guardiola a visszavágón is győzni akar

A Manchester City edzője mindenesetre jelezte: nem azt tervezi, hogy ráülnek az eredményre Madridban. „Azért megyünk, hogy betaláljunk, és megpróbáljuk megnyerni a meccset. Egy hihetetlen topcsapattal találkoztunk, akikkel szemben nehéz játszani, szóval ez egy jó eredmény. Sajnálatos módon a végén kimaradt pár lehetőségünk, például Kevin is betalálhatott volna. Szóval támadhatunk ennél jobban, nem azért megyünk, hogy védjük az eredményt, hanem a győzelemért.”
Simeone a meccs után azt emelte ki, mennyire nehéz felvenni a versenyt a Cityvel. „Nagyon nehéz egy, az övékhez hasonló csapattal játszani. Lemegy három jó játékos, és három még jobb érkezik a pályára” – magyarázta. „Nagyon nehéz meccs volt egy kivételes csapat ellen, valószínűleg ők most a világ legjobbjai, mi azonban alázattal küzdöttünk. Szoros meccset akartunk, és kontrákkal meglepni őket. Az első félidőben nem tudtunk kiszabadulni, bár nekik sem volt kaput eltaláló lövésük.”
A másodikban pedig, épp amikor veszélyesebben játszottunk, találtak egy gólt
- foglalta össze a történteket az edző.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés