Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Neymar és Mbappé kíméletlenül megbüntette a Bayern München összes hibáját

Németh Dániel

Frissítve 08/04/2021 - 12:20 GMT+2

Intenzív és izgalmas mérkőzést hozott a Paris Saint-Germain müncheni vendégjátéka, amely során a két gólpasszig jutó Neymar és a duplázó Kylian Mbappé lett a hős. Hiába azonban az idegenbeli francia győzelem, a címvédő Bayernt így sem lehet leírni a visszavágót megelőzően.

Mbappé a csapattársaival ünnepel a gólját követően

Fotó: Getty Images

A Paris Saint-Germain 3-2-re nyert a Bayern München ellen, így jelentős előnybe került az egy hét múlva esedékes visszavágó előtt. Ez pedig a csapat számára duplán jó hír, hiszen hazai pályán is bátran építhet a Kylian Mbappé-Neymar páros sebességére.

Nem kellett sokat várnia a Paris Saint-Germainnek, hogy visszavághasson az augusztus végi Bajnokok Ligája-döntőben elszenvedett vereségért, hiszen már a legjobb nyolc között összesorsolták a Bayern Münchennel. Ahhoz persze, hogy valódi visszavágásról beszélhessünk, egy mérkőzés itt önmagában nem elegendő, de azt kijelenthetjük, hogy az első lépést megtette a PSG, amely győzelemmel és három idegenben lőtt góllal távozott az Allianz Arenából.
A mérkőzés már az első percektől elképesztő intenzitást hozott, kis túlzással az első három perc eseménydúsabb volt, mint a tavalyi BL-döntős összecsapásuk. A hazaiak pillanatok alatt nyomás alá helyezték ellenfelüket, Lucas Hernandez lövését követően Keylor Navasnak kellett védenie. A szögletből pedig kapufáig jutott a Bayern München a sérült Robert Lewandowski helyén futballozó Eric-Maxim Choupo-Moting révén.
Az iramra jellemző, hogy a szögletet követő kontrából a PSG villámgyorsan eljutott a Bayern tizenhatosáig, Neymar és Mbappé összjátékából pedig a vezetést is megszerezte. Habár a két klasszis ragyogóan oldotta meg a helyzetet, a bajor védelem rengeteg hibát vétett: miközben Neymarra három védő figyelt, a jobb oldalon felfutó Mbappéra már nem maradt ember, a francia rövidre tartó lövését pedig illett volna egy Manuel Neuer-szintű kapusnak védenie.
A bekapott gól és a PSG kontráiban rejlő veszélyek ellenére a Bayern nem adta fel szokásos stílusát, intenzív és kemény letámadással próbálta zavarba hozni a vendég védelmet. Ez többnyire működött is, sikerült hosszú percekre sikerült a kapu elé szegezni a PSG-t, Keylor Navasnak nagy védéseket kellett bemutatnia. Ha viszont sikerült átjátszani a magas védelmi vonalat, Neymar és Mbappé iszonyatos pusztítást okozott a hazai védelemben.

28 perc elteltével már 2-0 állt az eredményjelzőn, Neymar elképesztő passzt tett Marquinhos irányába, akire egyetlen müncheni védő sem figyelt, a brazil pedig higgadtan a kapuba gurított.

Nem sokkal később Marquinhost sérülés miatt kénytelen volt lecserélni Pochettino, ami nagy érvágás volt a csapatnak, mivel a brazil a mezőny egyik legjobbja volt. 28 perc alatt valamennyi párharcát megnyerte, bemutatott hét tisztázást és négy blokkolt lövést, ezen kívül pedig a helyzetét is értékesítette. Ugyanakkor a Bayernt sem kerülték el a sérülések: Leon Goretzkát és Niklas Sülét egyaránt lehozta a pályáról Flick izomprobléma miatt.
picture

Kylian Mbappé és Niklas Süle

Fotó: Getty Images

Flick érdekesen nyúlt bele a meccsbe: a kényszerű cserékkel igyekezett úgy alakítania a szerkezetén, hogy azzal részben a nyilvánvaló problémákra is reagáljon. Goretzka megüresedett helyét az addig pocsék teljesítményt nyújtó Alaba vette át a középpályán, Hernandez egyel beljebb húzódott, míg a csereként beálló Alphonso Davies szokásos szerepkörében rohant fel-alá. Ha helyezkedésben nem is, sebességben mindenképp javult ezzel a müncheniek védelme.
Az eredmény abban az értelemben csalóka volt, hogy a Bayern rengeteg helyzetet alakított ki, ám ezek nagy része kimaradt - ezen a téren mindenképpen érződött Lewandowski hiánya. Marquinhos kiválását követően különösen sebezhetőnek tűnt a PSG védelme, nem is kellett sokat várni a szépítő találatra: Choupo-Moting fejjel volt eredményes volt csapata ellen. Félidőre így 1-2-vel fordulhattak a csapatok, és hasonlóan nyílt küzdelmet ígért a folytatás is.
A münchenieknek ugyanis változatlanul menniük kellett a gólért, becsületükre legyen mondva, ezt meg is tették. A találkozót 31 kapura lövéssel zárták, 12-szer sikerült is eltalálni azt - ebből könnyű kiszámolni, hogy Navas 10 védéssel zárta a meccset. Az ellenfél tizenhatosán belül 69 labdaérintést produkált a csapat, miközben a PSG csak 10-et - ezt a találkozót elsősorban a hatékonyság döntötte el, és ezen a téren a franciák jobbnak bizonyultak.
Pedig a Bayernnek sikerült kiegyenlítenie, Kimmich beadását Thomas Müller csúsztatta a kapuba. Rá nyolc percre viszont egy kontrából ismét eredményes volt Mbappé - ezt ráadásul az egyéni zsenialitásával hozta össze: szegény Boatengnek esélye sem volt vele szemben, a világbajnok támadó a világbajnok védő lábai között, tökéletes ütemben vágta kapuba a labdát. Az utolsó 20 perc - bár lehetőségek jócskán akadtak - nem hozott újabb gólt, a PSG 3-2-vel elhozta az első meccset.
picture

Thomas Müller és Joshua Kimmich

Fotó: Getty Images

Pochettino remekül ismerte fel, hogy a hiányzók miatt, elsősorban Marco Verratti hiányában esélye sincs teljesen kontroll alatt tartani a meccset, ezért igyekezett káoszt teremteni a két világklasszis támadóval. Neymar és Mbappé hatékonysága ezen a meccsen kulcsfontosságúnak bizonyult: a kapu előtt jó döntéseket hoztak, és szinte minden helyzetükből gólt szereztek. Korábban ez nem mindig volt jellemző rájuk nagy meccseken.

Neymarnak lett volna lehetősége a második félidő elején a gólszerzésre, és gyanús, hogy vele szemben egy büntető is elmaradt, összességében azonban elégedettek lehetnek.

Mbappé teljesítményét érdemes külön kiemelni, a francia támadót ugyanis sok kritika érte a BL-ben nyújtott produkciói miatt, sokszor némiképp igazságtalanul, hiszen a lisszaboni meccsekre meccshiánnyal és erőnléti problémákkal küzdve érkezett meg. Ettől függetlenül tény: volt a sorozatban egy 10 meccses góltalansági szériája, amit mostanra teljességgel sikerült maga mögött hagynia: ebben az évadban nyolc meccsen nyolc gólnál jár, ebből hatot az egyenes kieséses szakaszban vágott.
A jelentősnek tűnő PSG-előny ellenére nem lehet leírni a Bayern Münchent, ez a mostani meccsen is bebizonyosodott. Csapatszinten többet mutattak a sok hiányzóval küzdő franciáknál, és tényleg csak egy kis extra hiányzott a támadóknál (de akár említhetjük a két kapust is), hogy fordítva alakuljon a végeredmény. Minden bizonnyal ez lesz a legérdekesebb visszavágó, amelyen hasonlóan nyílt sisakos küzdelemre lehet számítani.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés