Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

168 centisen is a középpálya egyik óriása a BL-döntő legjobbja

Takács Márton

Publikálva 30/05/2021 - 15:00 GMT+2

Pep Guardiola döntése, amely szerint Fernandinho és Rodri is csak a kispadon kezdett, sokba került a Manchester Citynek a Chelsea elleni Bajnokok Ligája-döntőn, mivel N'Golo Kanté bebizonyította annak fontosságát, hogy a középpályán egy hozzá hasonló játékosra óriási szükség van.

N'Golo Kanté lett hivatalosan is a BL-döntő legjobbja

Fotó: Getty Images

A világbajnok Kanté szédületes produkciót nyújtott a BL-döntőn.

Mason Mount nevéhez fűződik a ragyogó gólpassz, Kai Havertz találata döntött el a BL fináléját, de a szakértők és a BBC Sport olvasói is egyetértettek abban, hogy ki volt a Chelsea-Manchester City (1-0) döntő legjobb teljesítményét nyújtó játékosa.
N'Golo Kanté mindenhol feltűnt a pályán, megakasztotta a támadásokat, és a pálya közepén diktálta a tempót, jelentős szerepe volt abban, hogy a Manchester City csak egy kapura lövést produkált a meccsen. A francia volt a legnagyobb különbség a két csapat között a Bajnokok Ligája portói döntőjében.
A BBC Sport olvasói a mérkőzés messze legmagasabb osztályzatát adták a 30 éves francia középpályásnak, 8,43-tal.
"Nem hiszem, hogy a futballban lenne fontosabb játékosa egy csapatnak, mint N'Golo Kanté. Ő vezette győzelemre ezt a Chelsea-t." - mondta Joe Cole, a Chelsea korábbi középpályása a BT Sporton, mielőtt összehasonlította volna Kantét a Chelsea korábbi, hasonló típusú játékosával, Claude Makelele-vel. "Játszottam együtt Claude Makelele-vel, és azt hittem, hogy ő a legjobb ezen a poszton, amíg meg nem láttam ezt a srácot. Ő Claude Makelele, extrákkal."
Kanté gyakran két játékos munkáját végzi el. Ez az ő döntője volt, és nemcsak a Chelsea remek teljesítménye miatt, hanem azért is, mert az ő szerepeltetése és produkciója ellentétben állt a Manchester City Pep Guardiola által felállított stratégiájával.
Raheem Sterling neve a City felállásában adta a legnagyobb beszédtémát a kezdősípszó előtt, de a Premier League bajnokának leginkább a labdaszerző, védekező középpályás hiánya volt a legnagyobb gondja. Annak ellenére, hogy Fernandinho vagy Rodri közül legalább az egyik a ManCity idei 60 meccséből 59-en (!) kezdett ebben a szezonban, mindketten a kispadon ülve figyelhették a finálé rajtját.
Figyelembe véve Guardiola nagy Bajnokok Ligája-mérkőzéseinek túlgondolásában elért eredményeit, már azelőtt felvonhattuk a szemöldökünket, mielőtt még labdába rúgtak volna Portóban. Néhányan próbáltak logikát találni a katalán tréner összeállításában, azzal érvelve, hogy a City uralja a labdabirtoklás arányát egy mélyen fekvő ellenféllel szemben.
Ez azonban figyelmen kívül hagyta mindkét, fent megnevezett középpályás fontosságát a labda védekező oldalán. A Chelsea győztes gólja abból a helyzetből adódott, hogy a Manchester City védekezését egy félpályán bejátszott passz osztotta ketté. Oleksandr Zinchenko a középpályára jött föl, amikor a City birtokolta a labdát, de ez túl sok teret hagyott az ukrán mögött amikor a Chelsea átváltott támadásba. Kai Havertz pedig nagyszerűen élt a lehetőséggel, amit Mason Mount bámulatos átadása jelentett számára.
Amikor a Chelsea hasonló forgatókönyvvel nézett szembe, Kanté ott volt, hogy közbeavatkozzon. Néhány perc telt el a második félidőből, amely ezt tökéletesen szemléltette: a francia Kevin de Bruyne elől elrúgta a labdát, amikor a belga a tizenhatos szélére cselezte magát. A Manchester Citynek viszont nem volt Kantéja.
Legalábbis Fernandinho becseréléséig, a 64. percig. A Chelsea kiválóan védekezett, és rengeteg hely állt rendelkezésére a nyomás enyhítésére. Ez volt az a mérkőzés, amelyet Thomas Tuchel és edzői stábja alaposan megtervezett.
Guardiola elhomályosult döntéshozatala a saját bizonytalanságára utalt, amikor egy olyan menedzser ellen lépett fel, aki felülmúlta őt az elmúlt három, egymás ellen vívott találkozójukon. Tuchel jobban belelát Guardiola fejébe, mint bárki más a Premier League-ben. Ez több mint jónak ígérkezik a következő szezonban a Chelsea számára a bajnoki cím kihívói szerepére való bejelentkezéshez.
A Fernandinho pályára lépése és Sergio Agüero bevetése közötti időszak (amikor Guardiola 4-4-2-re váltott) volt a legkényelmesebbnek tűnő periódus a Manchester City szempontjából az egész mérkőzésen.
Ekkor Ilkay Gündogannak és Phil Fodennek volt helye befutni az olyan területekre, ami az első 60 percben nem adódott meg számukra. Ez újabb bizonyítékot adott ahhoz a felfogáshoz, hogy Guardiolának jobban kellett volna bíznia a játékosaiban, hogy a saját játékukat játszhassák. A City túlságosan is reaktív volt a Chelsea fenyegetéseire.
Fernandinho reaktív játékos, de a City számára a legnagyobb jelentősége abban rejlik, hogy platformot kínál a támadóképesebb csapattársak számára. Ezt tette Kanté a Chelsea érdekében. Havertz a legjobb meccsét játszotta eddig a Chelsea mezében, és a szabadságát francia csapattársa munkája biztosította a pálya közepén.
A meccsen senki nem szerzett több labdát (10), mint Kanté. A 30 éves játékost mindössze egyszer cselezték ki, és mindhárom szerelési kísérlete sikerrel járt. 85%-kos sikerességgel passzolt, 11 párharcot nyert (a legtöbbet a mezőnyben), volt 10 labdaszerzése, 168 centis "magassága" ellenére négy (4!) fejpárbajt is megnyert.
Havertz, Mount és Reece James egyaránt kiemelkedő teljesítményt nyújtott, de Kanté volt a legnagyobb különbség a két csapat között szombat este. Fernandinho hasonlóan jelentős szerepet játszhatott volna a Cityben, ha nem a padról nézte volt a mérkőzés első 60 percét.
A Squawka 9-es osztályzattal jutalmazta Kanté fenomenális játékát, és ezt a szöveges értékelést fűzte az érdemjegyhez:
"Feltűnt mindig és mindenhol. A Chelsea címerében van egy oroszlán, és szombaton egy sárkányról elnevezett stadionban játszottak, de ezek közül egyik sem tudott volna senki szívében olyan félelmet kelteni, mint N’Golo Kanté látványa.
A mosolygós bérgyilkos mindenütt feltűnt, és folyamatosan megakadályozta a City támadásait, meghiúsítva Pep Guardiolát oly módon, hogy még José Mourinhót és Pepét is lenyűgözte volna.
2011-ben a portugál minden fűszálat eltakart a középpályára feltolva, amikor Pep Guardiola elvesztette első döntőjét (0–1 Mourinho Real Madridja ellen a Spanyol Kupában). Most, 10 évvel később, Guardiola újabb finálét bukott el, mert N’Golo Kanté visszhangozta Pepé védekező intenzitását, de ugyanolyan fontos volt a labda előrejuttatásában, mint akkor Angel Di Maria vagy Xabi Alonso."
Még Trevor Noah, a The Daily Show világszerte népszerű műsorvezetője - akinek magyarul idén jelent meg önéletrajzi kötete Bűnben születtem címmel - is róla tweetelt:
"Mikor adjuk N’Golo Kanténak az Aranylabdát? Mit kell még tennie ahhoz, hogy megkapja? Vagy ez a trófea kizárólag a csatároknak szóló díj?"
"A kő akartunk lenni a cipőjükben" – ezt már Thomas Tuchel mondta a megnyert döntő után. De Kanté több volt, mint egy kő. Sziklának bizonyult. Lehetetlen szavakba önteni, hogy N’Golo Kanté milyen jó is volt szombat este. Olyan közel a 10/10-es játékhoz, mint senki évek óta. Letarolta Pep Guardiolát.
Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés