Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A BL-döntős Liverpool győzelmi kényszerben lesz a sorozat idei utolsó csoportkörében

Eurosport
Eurosport

Publikálva 10/12/2018 - 16:48 GMT+1

Kedden és szerdán zárul a BL-csoportkör.

Fotó: Eurosport

Kedden és szerdán zárul a labdarúgó Bajnokok Ligája 2018/2019-es szezonjának csoportköre. A  6. fordulóra nem sok nyitott kérdés maradt, csak három csoportban nem dőlt el a továbbjutó csapatok kiléte (B-, C-, F-csoport).

A továbbjutást illetően a legnagyobb téttel a Barcelona-Tottenham, az Inter-PSV, a Liverpool-Napoli, a Crvena Zvezda-PSG, és a Sahtar Donyeck-Lyon találkozók bírnak, ezekkel fogunk részletesebben is foglalkozni, de szót ejtünk minden csoportról, a továbbjutókról, a szereplésüket az Európa-ligában folytatókról, és a kiesőkről is.

Barcelona-Tottenham Hotspur és Internazionale-PSV Eindhoven

A Barcelona csoportelsősége már nem forog veszélyben, azonban a Tottenham és az Inter pontegyenlőséggel állnak a B-csoportban. Az egymás elleni eredménynek köszönhetően (2-2, idegenben lőtt góllal áll jobban a Spurs) a Tottenham egy győzelemmel bebiztosítaná a továbbjutását, azonban a Nou Campban nyerni az egyik legnagyobb kihívás Európában, főleg egy ilyen, UEFA-tornákon történelmileg rutintalan csapat számára.
Nagyban befolyásolja majd a meccset az, hogy mennyire próbálja pihentetni játékosait Ernesto Valverde. Nem szabad egy teljesen felforgatott csapatot kiküldeniük, mert a fair playt illetően megkérdőjelezhetőek lennének, ha azért esne el az Inter a továbbjutástól, mert a Barcelona megkönnyítette a Spurs dolgát ezzel.
Az Internek több pontot kell gyűjteni kedden, mint az angoloknak, tehát elvileg a győzelem sem kötelező nekik, azonban fontos, hogy nyomást helyezzenek a londoniakra azzal, hogy győzelemre kényszerítik őket. Az Inter kikapott a Juventustól pénteken az olasz bajnokságban, és a szezon kulcsfontosságú részéhez ért. Korábban ilyenkor lépett elő a csapatkapitány és gólvágó Mauro Icardi, akinek az eindhoveni, valamint a Barcelona és a Tottenham elleni góljai helyzetbe hozták a milánóiakat a továbbjutást illetően.
Azonban Mark Van Bommel remek munkát végez Eindhovenben, és magabiztosan vezetik az Eredivisiét, és mutatott teljesítményük alapján balszerencsésnek mondhatják magukat, hogy csak egy pontot szereztek eddig a csoportkörben.
picture

Moura_Vidal.jpg

Fotó: Eurosport

Sahtar Donyeck-Lyon

A Lyon az egész BL-mezőny egyik legjobb támadópotenciáljával rendelkező csapata, ezért csalódottak lehetnek, hogy még mindig kétséges a helyük a legjobb 16 között. A Chelsea-n kívül egyedül ők lőttek két gólt egy meccsen a Manchester Citynek idén, ráadásul mindkét találkozón elérték ezt. Az Etihadban 2-1-re nyertek, a Stade Gerlandban pedig kétszer is vezettek, de két pontrúgást nem tudtak levédekezni, és 2-2 lett a végeredmény.
A nagyobb probléma az az, hogy 3-2-ről a 92. percben kapott góllal vesztettek két pontot Hoffenheimben, a visszavágón pedig 2-0-ra vezettek és emberelőnyben voltak, mégis egy újabb 92. percben beszedett találattal végeztek 2-2-re!
A kétpontos előnyük azt jelenti, hogy a Sahtar otthonában a döntetlen is elég nekik, és jó előjelnek ígérkezik, hogy veretlenek eddig az idei sorozatban. Az ukránok egy meccset sem nyertek meg otthon a BL-ben, így valamilyen drasztikus javulást kell bemutatniuk, míg a Lyonnak idei természetétől idegen teljesítményt kell produkálnia ahhoz, hogy a donyeckiek jussanak tovább, ám egy meccsen bármi megtörténhet.
Ez a csoport volt a leggólgazdagabb, és a legszorosabb meccseket hozó az idei BL-ben, így ezen a találkozón is várhatóak gólok (4,2 gólátlagot produkál egy F-csoportos meccs).
picture

Lyon_Sahtar.jpg

Fotó: Eurosport

Liverpool-Napoli és Crvena Zvezda-PSG

A legnagyobb izgalmakat a C-csoport tartogatja. 9 pontos a Napoli, 8 pontos a PSG, 6 pontos a Liverpool. A PSG egy belgrádi győzelemmel továbbjut, ám egyáltalán nem olyan egyértelmű ez, mikor figyelembe vesszük, hogy a Crvena még gólt sem kapott hazai pályán a BL-ben. A PSG Liverpool elleni győzelme fordulópont lehet a csapat BL-szerepléseit illetően, ami az utóbbi években várakozásokhoz képest lehangoló volt a legnagyobb klubok ellen.
A Napoli továbbjut, ha nem kap ki Angliában, amit könnyebb így kijelenteni, mint megvalósítani. A Liverpool továbbjut, ha 1-0-ra, vagy több góllal megveri a Napolit. A Liverpool a Manchester City londoni veresége miatt átvette a vezetést a Premier League-ben, és csak érdemes elképzelni, milyen hangulat uralkodhat a Mersey-parton, amikor kedden egy ekkora jelentőségű BL-derbi, vasárnap pedig a Manchester United elleni rangadón folytathatják remek szezonjukat.
Azonban Carlo Ancelotti BL-rutinja megkérdőjelezhetetlen, és egészen kivételes taktikát dolgozott ki a nápolyi találkozóra, amit a 90. percben esett góllal nyertek meg 1-0-ra.
A Liverpoolnak csak három ponttal van esélye a továbbjutásra, a PSG nem győzelme esetén bármilyen arányú siker elég lenne a Vörösöknek. Fabinho és Keita is lassan beépül a csapatba, így pedig új szintet léphetnek a liverpooliak a szezon eddigi részében látottakhoz képest, pláne úgy, hogy Mohamed Salah szombati mesterhármasa az egyiptomi támadó önbizalmát is csak növelni fogja. Az Anfield Road készen fog állni, hogy továbbjutáshoz segítse a hazaiakat, és ez döntő tényező lehet a mérkőzésen, amit a jelenlegi bajnoki pozíció okozta izgatottság csak fokozni fog.
picture

Napoli_Liverpool_2.jpg

Fotó: Eurosport

Az A-csoportban az Atlético Madrid egy esetleges Brugge elleni győzelemmel bebiztosítja csoportelsőségét a Dortmunddal szemben, itt a belgák folytathatják majd az Európa-ligában.
A D-csoportban már csak az EL-helyet illetően várunk véglegesítést, a Lokomotív Moszkvának kettővel kell több pontot gyűjtenie a Galatasaraynál.
Az E-csoportban az Ajax-Bayern München mérkőzés fog dönteni a csoportelsőségről, ahol csak egy hazai siker esetén végezne az Ajax az élen, ami egyáltalán nem elképzelhetetlen. Kérdés, hogy az Ajax mennyire fogja erőltetni ezt, vagy inkább pihentetnek a holland bajnokságra, ám Frenkie De Jong, Matthijs De Ligt és társaik megmutatták a müncheni 1-1-es mérkőzésen, hogy veszélyesek tudnak lenni a németekre.
Az F-csoportban a City egy ponttal már csoportelső lehet, a Hoffenheimnek viszont győznie kéne az Etihadban ahhoz, hogy a Lyon esetleges győzelme esetén megelőzhessék a Sahtart a 3. helyen.
A G-csoportban a Realnak egy pont kell az első helyhez, a CSZKA-nak viszont több pontot kell gyűjtenie a Plzenhez képest az EL-be kerülésért.
A H-csoportban a Juventusnak győznie kell, avagy a Manchester United valenciai botlásában kell bíznia a csoportelsőséghez.
Csütörtökön folytatjuk a mérkőzések elemzésével, majd kicsit már a jövő hétfői sorsolással is foglalkozni fogunk.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés