Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Messi és Ronaldo formája dönthet a továbbjutásról a BL-ben

Eurosport
Eurosport

Publikálva 14/12/2017 - 09:35 GMT+1

A Real Madrid a PSG, a Barcelona a Chelsea ellen lép pályára a BL-ben.

Fotó: Eurosport

Hétfőn kisorsolták a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának nyolcaddöntős párosításait. A 12-szeres BL-győztes, és nem mellesleg címvédő Real Madridra a nyár legtöbbet költő csapata, a Paris Saint-Germain vár a legjobb 16 között. Nem járt jobban a Barcelona sem, Lionel Messiék a Chelsea ellen lépnek majd pályára februárban. Cikkünkben egyenként vizsgáljuk a találkozókat, méghozzá a híres angol szakíró, Jonathan Wilson cikke alapján.

A Real Madridra és a Barcelonára is sztárcsapat vár a Bajnokok Ligájában | HosszabbításHétfőn kisorsolták a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának nyolcaddöntős párosításait. Nehéz feladat vár a címvédő Real Madridra, Zinedine Zidane csapata a Paris Saint-Germainnel találkozik a legjobb tizenhat között. Nem járt jobban a Barcelona sem, Lionel Messiék a Chelsea-vel kerültek össze. A Bajnokok Ligája csoportkörében soha nem látott mennyiségben lőtték a gólokat a csapatok, szám szerint 306 találat született.
Juventus-Tottenham
Az előző idényben a Tottenham teljesítménye elmaradt a várakozásoktól nemzetközi porondon, a leckét azonban gyorsan megtanulták. Tavaly szinte csak akkor tudtak meccset nyerni, ha ők birtokolták többet a labdát, 2017-ben viszont három győzelem és egy döntetlen a mérlegük akkor, ha 50%-nál kevesebbet birtokolták a labdát.
A londoniak gyengesége a keret mélységében keresendő, sok fog azon múlni, hogy februárban ki lesz bevethető állapotban. A védelem Toby Alderweireld nélkül sokkal bizonytalanabb, január elejére várt visszatérésével erősödhet a Tottenham hátsó alakzata. Mauricio Pochettino, a csapat menedzsere azt mondta, hogy a Real-Dortmund kettős után aligha kaphatnak nehezebb feladatot. Ebben talán igaza is van, mindenesetre a Juventust könnyebbnek sem neveznénk.
Massimiliano Allegri együttese ugyan nem kezdte csúcsformában az idényt, ez az eredményekben kevésbé nyilvánult meg. Ősszel a Juventus négy vereséget szenvedett (a szinte teljesen érdektelen Olasz Szuperkupát is beleszámítva), és 16 forduló elteltével 3. helyen állnak a bajnokságban, két ponttal elmaradva a listavezető Intertől. A Bajnokok Ligájában a csoport második helyén végeztek, de a továbbjutás nem forgott veszélyben.
picture

Fotó: Eurosport

A Juventus védelme a szokottnál többször hibázik – Leonardo Bonucci távozása után ez várható is volt –, ezért például a csapat kapusa, Gianluigi Buffon is elégedetlenségének adott hangot. Érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy tavaly ilyenkor a Juve egy ponttal szerzett csupán többet, és pontosan ugyanannyi gólt kapott. Vagyis nem beszélhetünk drasztikus visszaesésről. A Napoli és az Inter elleni rangadók pedig megmutatták, ha kell, nagyon is tud védekezni a torinói csapat.
Érdekes statisztika, hogy az egyenes kieséses szakaszban a Juventus zsinórban öt párharcot bukott el angol klubok ellen. Erre azonban aligha alapozhatnak Pochettinóék, az olasz sztárcsapat utoljára 2010-ben találkozott angol egyesülettel, akkor a Gera Zoltánnal felálló Fulhamtől kaptak ki. 
Basel-Manchester City
A Manchester City bombaformában kezdte az idényt, az első 12 forduló alatt angol gólrekordot állítottak fel. Formajavulásuk részben az új igazolásoknak, részben pedig annak köszönhető, hogy a korábbi játékosok elsajátították Pep Guardiola filozófiáját. A hétvégi, Manchester United elleni idegenbeli győzelem után már 11 pontra hízott az előnyük a Premier League-ben. Ez egyben azt is jelentheti, hogy nagyobb figyelmet fordíthatnak a Bajnokok Ligájára.
picture

Fotó: Eurosport

A City menetelésében kulcsszerepe van az élete formájában játszó Raheem Sterlingnek, valamint a kreativitást és a sokszínűséget biztosító Kevin de Bruyne-David Silva középpályás kettősnek. A védelem azonban továbbra is bizonytalan lábakon áll, amin John Stones december végére várt visszatérése segíthet valamelyest. Kontráknál mindenesetre az angol védővel együtt is sebezhető a ManCity hátsó alakzata.
A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába három év után visszatérő Basel okozhat némi nehézséget Pep Guardiola csapatának. Egyfelől a svájci csapat hagyományosan jól szerepel az angolok ellen, a 2011/12-es idényben kiejtették a BL-ből a Manchester Unitedot, egy évvel később pedig az Európa-ligában győzték le büntetőkkel a Tottenhamet.
Másfelől pedig a Basel kifejezetten jól kontrázik, idén a BL-ben egyszer sem fordult elő, hogy többet birtokolták a labdát, mint aktuális ellenfelük, ennek ellenére négyszer is győztesen hagyták el a pályát. 
Porto-Liverpool
Angol csapat korábban még soha nem lőtt annyi gólt a csoportkörben, mint amennyi a mostani idényben a Liverpoolnak összejött. Philippe Coutinho, Sadio Mané, Roberto Firmino és Mohammed Salah vezetésével Jürgen Klopp csapata 23 találatot szerzett, vagyis meccsenként átlagban majdnem négy gólt lőttek. A Liverpool támadónégyesének gyorsasága gyakorlatilag bármelyik csapatra veszélyt jelenthet, azonban – hasonlóan a Manchester City-hez – hátul sebezhetőek. Erre az Everton elleni hétvégi derbi is rávilágított, Sam Allardyce csapatának három lövés is elég volt a gólhoz.
picture

Fotó: Eurosport

A Porto jelenleg jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti a portugál pontvadászatot, a BL-ben pedig tulajdonképpen simán meglett a továbbjutás. Az egyenes kieséses szakaszba került csapatok közül csak a Sevilla kapott több gólt a portugáloknál, azonban Vincent Aboubakar élete formájában futballozik, és amennyiben kitart a jó teljesítménye, komoly feltörést okozhat majd az angoloknak.
Korábban kétszer találkozott egymással a két csapat, a 2000/01-es szezonban az UEFA-kupában, a 2007/08-as idényben a BL-ben. Mindkét esetben liverpooli győzelem született az Anfielden, míg Portugáliában döntetlent játszottak.
Sevilla-Manchester United
A Manchester United továbbjutása egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben. José Mourinho együttese egy mérkőzésen hullajtott el pontokat, de a bázeli zűrzavar leginkább a figyelmetlenségnek volt köszönhető, mintsem rossz formájuknak. A portugál menedzser legendás második szezonjában látványosan fejlődött az MU, taktikailag sokkal összetettebb lett a csapat játéka. Mivel övék a legmagasabb keret, a levegőben is dominálhatják majd a meccseket.
picture

Fotó: Eurosport

A szürkébb első szezon után Paul Pogba ismét bombaformában van, gyakorlatilag a manchesteriek legfontosabb játékosa lett a támadásépítésben. Mellette Anthony Martial és Jesse Lingard teljesítményére is érdemes lesz figyelni.
A Sevillánál egyetlen csapat sem kapott több gólt a csoportkörben, szám szerint 12-t. A spanyol csapat védelme a bajnokságban is sebezhető, Valenciában négyet, Madridban ötöt kaptak. Korábban Mourinho azt nyilatkozta, hogy soha nem szokott szerencséje lenni a sorsolásokkal, de most igazán nem panaszkodhat. 
Real Madrid – Paris Saint-Germain
Ez a párharc mindkét klub szezonját erősen meghatározhatja. A Real Madrid a spanyol bajnokságban nyolc pontos hátrányba került a Barcelona mögött, ami ugyan ledolgozhatónak tűnik, összességében talán mégis gyengébb Zinedine Zidane csapatának játéka az előző évekhez képest. A Paris Saint-Germain esetében pedig ha lehet, még fontosabb lenne a továbbjutás, a nyári költekezést követően nem is lehet más céljuk, mint a sorozat megnyerése.
A francia sztárcsapatnak nincs különösebb szerencséje a sorsolásokkal, évek óta nehéz feladatot kapnak az egyenes kieséses szakaszban. 2012 óta háromszor találkoztak a Barcával, kétszer pedig a Chelsea-vel. Ezek közül egyetlen alkalommal jöttek ki győztesen, abban az évben a Manchester City állította meg őket. Most sem vár Unai Emery csapatára könnyű feladat, pedig a csoportot magabiztosan nyerték, még új gólrekordot is felállítottak a 25 találattal.
picture

Fotó: Eurosport

Az áttörést jelentő, sztárcsapatok elleni győzelmek egyelőre hiányoznak a párizsi csapat nemzetközi szerepléséből, a kérdés most az, vajon Neymar és Mbappé leigazolása jelent-e annyit, hogy ez megváltozzon.
A Real Madrid tavaly történelmet írt azzal, hogy a Bajnokok Ligája történetében először megvédték címüket a sorozatban. Idén lassan kezdték az évet, a bajnokságban több váratlan pontvesztéssel indítottak. A BL-ben végül második helyen zártak a csoportban, és ezúttal nem volt kegyes velük a sors, a PSG-nél könnyebb ellenfelet is kaphattak volna.
Leírni semmiképpen sem szabad a címvédőt, már csak azért sem, mert Cristiano Ronaldónak nagyon megy a sorozatban, a csoportmeccseken 9 gólt szerzett, és minden találkozón betalált. A PSG védelme ráadásul távolról sem sebezhetetlen, ezt legutóbb a Bayern München is megmutatta.
Sahtar Donyeck – AS Roma
Az AS Roma a BL egyik halálcsoportjából jutott a legjobb tizenhat közé, ráadásul stílusosan csoportelsőként. Eleinte úgy tűnt, Eusebio Di Francescónak kell még egy kis idő, hogy felvegye a BL ritmusát, erre végül nem kellett sokat várni. Madridban ugyan vereséget szenvedtek, de hazai pályán egyetlen gólt sem kaptak, miközben a Chelsea-vel szemben négy pontot szereztek. A Stamford Bridge-en ráadásul a BL-szezon eddigi legjobb meccsén 0-2-ről értek el 3-3-as döntetlent.
A Sahtar nehéz időszakon van túl, a háborús helyzet miatt kénytelenek voltak Harkivba költözni. Ennek fényében különösen nagy bravúr, hogy eljutottak idáig. A klub játékospolitikája nem változott az évek során, továbbra is elsősorban brazil légiósokra építenek. Mircea Lucescu tavalyi távozása után voltak aggodalmak a csapat jövőjét illetően, de Paulo “Zorro” Fonseca új lendületet adott a Sahtarnak.
Chelsea-Barcelona
Nyár végén még úgy tűnt, a Barcelonára ismételten egy szenvedős szezon vár. Az átigazolási szezon finoman szólva sem a terveik szerint alakult, majd a szuperkupában 5-1-es összesítésben kaptak ki a Real Madridtól. Később a Neymar helyére igazolt Ousmane Dembélé combhajlító sérülés miatt hónapokra kidőlt. Mindez azonban egyáltalán nem érződött a Barca játékán, a spanyol bajnokságban veretlenül állnak a tabella élén. Bár Luis Suárez formája ad némi okot aggodalomra, Lionel Messi egyelőre a hátán viszi csapatát.
Miért nem harap a mostani idényben Luis Suárez? | HosszabbításLuis Suárez - önmagához képest - pocsék szezont fut, minden sorozatot figyelembe véve 19 mérkőzés alatt 6 gólt szerzett. A Sky Sports segítségével utánajártunk, mi az oka az uruguayi klasszis formahanyatlásának. A Barcelona remekül kezdte a 2017/18-as idényt, vezeti a spanyol bajnokságot, és a Bajnokok Ligájában is csoportelsőként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba.
Antonio Conte a West Ham elleni vereség után lényegében lemondott az újabb bajnoki címről, ami egyúttal azt is jelentheti, hogy a Bajnokok Ligája kerül a londoni csapat fókuszába. Az olasz menedzser a hazai pontvadászatokban hagyományosan jól szerepel csapataival, de európai porondon egyelőre elmaradtak a kiemelkedő eredmények. A Chelsea a mostani szezonban kifejezetten jól játszott a BL-ben – bár végül második helyen zárták a csoportot a Roma mögött.
A párharc esélyesének a Barcelona számít, de ezen a szinten már visszaüthet, hogy túlzottan is Messire támaszkodnak támadásban. Messi 14 gólt szerzett a spanyol bajnokságban, mögötte a második legeredményesebb Luis Suárez csak 7-et. A BL-ben még nagyobb a különbség: Messi (3) az egyetlen, aki egynél többször talált be az ellenfelek kapujába. A Chelsea ellen viszont az argentin hagyományosan rosszul szerepel, 8 meccs alatt 29-szer próbálkozott lövéssel, gólt pedig még nem szerzett. Vagyis könnyen lehet, hogy valakinek fel kell nőnie mellé támadásban.
Besiktas-Bayern München
Carlo Ancelotti menesztését, és Jupp Heynckes kinevezését követően a Bayern formája drasztikus változáson ment keresztül. A bajorok magabiztosan vezetik a bajnokságot a Bundesligában, és a BL-ben is meggyőző játékkal vágtak vissza a PSG-nek az idegenben elszenvedett, kínosan egysíkú vereség miatt. A Bayern kétségkívül nincs azon a szinten, mint 2013-ban, mindenesetre tény, Heynckes az utolsó három évében legalább a döntőt elérte a Bayern kispadján, és a javuló formájukat látván erre idén is lehet lehetőségük.
Már csak azért is, mert a sérüléssel küszködő kulcsemberek közül Arjen Robben és Thiago Alcantara is rövidesen visszatérhetnek, míg egy nagyobb meneteléssel Manuel Neuerrel is erősödhetnének, aki várhatóan áprilisra épül fel lábtöréséből.
picture

Fotó: Eurosport

Papíron a Besiktas nem tűnik nehéz ellenfélnek, de idén nagyon meggyőzően szerepeltek a Bajnokok Ligájában. A hat csoportmeccsből egyet sem veszítettek el, miközben mind a három idegenbeli találkozójukat megnyerték. Senol Gunes csapata a kiegyensúlyozott támadótriónak köszönhetően a szélekről különösen hatékonyan támad. Ricardo Quaresma klasszikus szélsőként, jobb oldalról segíti a támadásokat, Cenk Tosun fejjátékára mindenképp érdemes figyelni, míg Ryan Babel a rövid oldalon jelenthet veszélyt betöréseivel.
részben viasports illustrated
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés