Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A megszűnés réme fenyegeti a másodosztályban tengődő legendás német klubot

Nánási Antal

Frissítve 02/02/2024 - 02:39 GMT+1

A teljes megszűnés fenyegeti Németország egyik legrégebbi alapítású futballklubját, a Schalkét. A jelenleg a Bundesliga 2-ben pocsékul szereplő klub tetemes adósságot halmozott fel, német sajtóértesülések szerint pedig amennyiben a szezon végén kieső helyen végezne a csapat, úgy a harmadosztály helyett sokkal rosszabb forgatókönyvvel kellene elkezdeni megbarátkozni a Ruhr-vidéken.

A megszűnés réme fenyegeti a másodosztályban tengődő legendás német klubot

Fotó: AFP

XXI. századi futballdráma van kialakulóban a Schalke 04 háza táján.
Nem gyakori eset, hogy a Bundesliga 2 alsóházában tengődő csapattal foglalkozunk, de a helyzet ezúttal ezt alaposan megkívánja.
A Schalke 04 Németország egyik legnépszerűbb futballklubja, amely a bajnokságot hétszer, a Német Kupát pedig öt alkalommal tudta megnyerni. A klub 2018-ban még a második helyen fejezte be a bajnokságot, a COVID miatti leállásból azonban kijelenthető, hogy nem tudott felállni.
Az égszínkékek csodával határos módon megúszták a kiesést a 2019/2020-as szezon végén, egy évvel később azonban sereghajtóként búcsúztak az első osztálytól. A következő szezonban, a másodosztály bajnokaként sikerült azonnal visszajutni, a 2022/2023-as szezon végén azonban a csapat ismét búcsúzni kényszerült az élvonaltól.
A most zajló idény pedig eddig valóságos katasztrófával ér fel a Schalke számára. Manuel Neuer nevelőklubja 19 forduló után a másodosztály 15., még éppen bennmaradást érő helyén szerénykedik, a vonal fölött egyelőre, vékony jégnek nevezhető alapként, csupán jobb gólkülönbsége tartja.
picture

FC Schalke 04

Fotó: AFP

A csapat pocsék formában van, december 1-je óta nem tudtak mérkőzést nyerni, a téli szünet után lejátszott találkozóikon pedig egyelőre 1-6-os gólarányt tudtak összehozni. Az egyik 2024-es vereséget ráadásul épp a közvetlen rivális Kaiserslauterntől szenvedték el, egy „hatpontos” mérkőzést, és az abban rejlő felzárkózási lehetőségeket tehát kihasználatlanul hagyták.
A harmadosztályba való süllyedés tehát egyre inkább reális opcióvá kezd válni Gelsenkirchenben, a német Sky Sports információi szerint azonban lehet, hogy ennél rosszabbul alakul a klub sorsa.
A Schalke ugyanis, amennyiben kiesne a másodosztályból, a klub tetemes, mintegy 165 millió eurós tartozása miatt nem kapna indulási licenct a harmadosztályra. Ehelyett a német futballpiramis legaljára száműznék a csapatot, amelyet így a nulláról, amatőr szintről kellene megpróbálni újból felépíteni.
Az a klub tehát, amelynek köszönhetően megismerhettük Manuel Neuer, Mesut Özil, vagy épp Leroy Sané nevét, elképzelhető, hogy gyakorlatilag megszűnik létezni. A keret tagjainak innentől kezdve a túlélésért kell küzdeni, ami figyelembe véve az eddig mutatott teljesítményt, különösen is nehéz feladat lesz.
A feladat ezzel együtt sem lehetetlen, a csapat sorsa a saját kezében van. A hátralévő 15 fordulóban a Schalke hat, jelenleg hozzá hasonlóan alsóházi csapattal találkozik, közte a bennmaradásért vívott harc során közvetlen riválisnak számító Hansa Rostock, Eintracht Braunschweig, VFL Osnabrück hármassal, bár utóbbi klub sorsa már eldőlt, hiszen 19 forduló alatt gyűjtött 10 ponttal gyakorlatilag garantált a búcsú. Jó hír továbbá a kékek számára, hogy előbbi két csapattal egyaránt hazai pályán, a Veltins Arenában találkoznak, ami talán egy leheletnyi előnyt jelent a számukra.
A túlélésért folytatott harc első csatájára rögtön hétvégén sor kerül, február 3-án ugyanis az ugyancsak 20 ponttal álló Braunschweig látogat Gelsenkirchenbe, egy újabb hatpontos rangadóra.
Forrás: Sky
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés