Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Harry Kane magasabbra tette a lécet, őt próbálják követni a Bundesliga támadói

Németh Dániel

Publikálva 10/11/2023 - 14:19 GMT+1

A Bundesliga 2023/24-es szezonjának első fele Serhou Guirassy félelmetes formájáról szólt, a Stuttgart támadója nyolc forduló alatt 14-szer talált a kapuba. A Guardiannek adott interjúban elmondta, hogyan hatott rá és a többiekre Harry Kane megérkezése, miért nem aggódik a sérülése miatt, és miért néz annyi meccset a tévében.

Serhou Guirassy bármihez is nyúl, az góllá változik - Fotó: Andreas Gora

Fotó: AFP

Serhou Guirassy hihetetlen formában kezdte az évet, ami szerinte részben Harry Kane hatásának köszönhető.

Hosszú éveken keresztül Robert Lewandowski diktálta a tempót a Bundesliga támadóinak, 2013 és 2022 között rekordot jelentő hét alkalommal zárt a góllövőlista élén. A lengyel gólgépnek öt olyan idénye is volt, amely során legalább 30 gólt szerzett, 2021-ben pedig 41-szer volt eredményes, amivel megdöntötte Gerd Müller legendás rekordját.
Tavaly nyáron a Bundesliga két klasszis csatárt is elveszített: Lewandowski a Barcelonához szerződött, Erling Haalandra pedig a Manchester City csapott le. Ezzel olyan vákuum keletkezett a bajnokságban, amit senki sem tudott igazán kitölteni, így a gólkirályi címhez 16 gól is elég volt, amelyre sosem volt példa a Bundesliga történetében.
Ha nincs Christopher Nkunku sérülése, akkor elkerülhette volna a történelmien alacsony számot a liga (novemberig 14 meccsen 12-szer volt eredményes a francia), mindenesetre azt egyértelműen jelzi a statisztika: a 2022/23-as idény nem a klasszis csatárteljesítményekről szólt.
Bár a Bayern München Lewandowski távozását követően is 92 góllal zárta a szezont, ami minimális visszaesést jelentett 2022-höz képest, a klub vezetősége szükségét látta egy klasszis középcsatárnak, akire stabilan építhetnek a kapu előtt. Hosszas tárgyalásokat követően sikerült is megszerezniük Harry Kane-t, aki egyelőre Németországban sem okoz csalódást.
picture

Harry Kane

Fotó: Getty Images

Az angol válogatott klasszis 10 forduló alatt 15 gólt szerzett, és ha ilyen ütemben termeli a gólokat, akár még Lewandowski gólcsúcsa is veszélybe kerülhet. Nem ő az egyetlen azonban, aki magasabb sebességi fokozatra kapcsolt, a Stuttgart guineai támadója, Serhou Guirassy is iszonyatos tempóban termeli a gólokat. Az afrikai csatár mindezt egyértelműen Kane jelenlétére vezeti vissza.
Nagy dolog, hogy Harry Kane-nel, egy világklasszis csatárral versengek. Szerintem ő a Bundesliga valamennyi támadóját arra kényszerítette, hogy magasabb szinten játsszon, és legalább megpróbálják tartani vele a lépést.
Guirassyn kívül ez másnak még nem sikerült ebben a szezonban, sőt, az ő esetében sem egészen pontos ez a megállapítás. Az Év afrikai játékosának is jelölt csatár valójában Kane-nél is durvább formában kezdte a szezont, az első nyolc kaput eltaláló lövéséből gól lett, és még Lewandowski rekordjait sem kímélte: az első hét forduló alatt lőtt 13 gól példátlan volt a Bundesliga történetében.
„Az Union elleni mérkőzés előtt még nem tudtam, hogy a nyolc meccsen lőtt 14 gól rekordot jelent. Egyszerűen csak játszani akartam a játékomat, és élni az eséllyel, ha gólt szerezhetek, vagy gólpasszt adhatok. Ha épp jó passzban vagy, akkor mindig többet akarsz. Örülök, hogy sikerült, de még nem ért véget. Szeretném, ha folytatódna.”
Pech, hogy az élete formájában lévő csatárt az Union Berlin ellen a mérkőzés 30. percében le kellett cserélni sérülés miatt. Guirassy szerint szerencsére nem súlyos a gond, csak pár fordulót kell kihagynia a hajlítója miatt, ilyen esetekben azonban mindig felmerül a kérdés, vajon nem töri-e meg a lendületét a kihagyás.
picture

Serhou Guirassy

Fotó: Getty Images

Az afrikai csatár azonban szerencsésnek érzi magát, hogy ennyivel megúszta, elvégre lehetett volna sokkal súlyosabb is a sérülés, és próbál nyugodtan készülni a visszatérésre. Szerinte egyébként a rengeteg gólban a tapasztalata is szerepet játszott, manapság már sokkal tudatosabban mozog a tizenhatoson belül, ezzel is jobb helyzetbe hozva magát.
„Mindig arra törekszem, hogy jókor legyek jó helyen. Az előző idényben összejött pár könnyű gól, mert előre ki tudtam találni, hova érkezhet a labda. Ez ösztönös valamennyire. Fiatalabb koromban szerettem futkározni a pályán, mostanra azonban sokat tanultam önmagamról” – magyarázta a támadó, aki előszeretettel tanulmányozza a legjobb csatárok mozgását is.
„Sok focit nézek a tévében, szeretem Lewandowskit, Kane-t vagy Haalandot nézve elemezni, mit csinálnak a pályán. Tanulni lehet a legjobbaktól, a gólszerzés is egy művészet. Szeretem, ha nálam van a labda, de az a legfontosabb, hogy készen állj a tizenhatoson belül. Az önbizalom a lényeg. Ha kihagytál egy helyzetet, máris a következőre kell koncentrálnod.”
Igyekszem elkerülni, hogy az elrontott helyzeteken bosszankodjak, ellenkező esetben biztosan kimarad a következő is. A fociban képtelenség minden helyzetet gólra váltani.
Guirassynak ez a harmadik olyan topligás szezonja, amelyben eljutott legalább 10 gólig, és az már most biztos, hogy ez lesz a legsikeresebb éve. A guineai támadó egyébként 2016-ban hívta fel magára először a figyelmet, amikor a másodosztályú Auxerre színeiben 16 meccsen 8 gólt szerzett, majd a Kölnhöz szerződött, ahol a sérülései miatt keveset játszott.
„Talán túl fiatal voltam, és még nem ismertem magam annyira, mint manapság. Sok sérüléssel bajlódtam, de ezt is hasznos tapasztalatként fogtam fel. A sportban ezekből is tanulni kell, hogy később sikeres legyél. Olyasvalaki vagyok, aki sokat gondolkozik a jövőjéről. Nem csak a futballban, de az életben is. Van, hogy rossz periódusban vagy, ám ez még nem a világ vége.”
picture

Serhou Guirassy

Fotó: Getty Images

A sikertelen kölni kitérő után visszatért Franciaországba, ahol az Amiens és a Rennes csapatait erősítette. Tavaly kölcsönadták a Stuttgartnak, a 22 bajnokin lőtt 11 gólját követően pedig fel sem merült, hogy ne véglegesítsék az átigazolását. Teljesítménye miatt jelölték az Év afrikai játékosának is, amit hatalmas megtiszteltetésnek tart, de szerinte Victor Osimhen kapja majd az elismerést.
A gólkirályi címért folytatott küzdelemben a sérülése mellett a januári Afrika-kupa is csökkenti az esélyeit Kane-nel szemben, de az is nagy kérdés, mennyi ideig marad még a Stuttgart játékosa. A szerződésében ugyanis szerepel egy 17.5 millió eurós kivásárlási ár, ami a mai piacon nem különösebben nagy ár egy bombaformában lévő csatárért.
„Nem titok: mindenki tisztában van azzal, hogy a Premier League a világ legerősebb bajnoksága. De egyetlen ajtót sem szeretnék bezárni. Vannak nagyon nagy csapatok Európában, szóval nem csak a PL-re koncentrálok. Stuttgartban is nagyszerű csapatunk van, a fociban bármi előfordulhat. Ha továbbra is ennyire alázatosak maradunk, akkor jó esélyeink lehetnek.”
Forrás: Guardian

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés