Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kane üldözőbe vette Lewandowski gólcsúcsát - újabb legendás rekord a láthatáron?

Németh Dániel

Frissítve 10/03/2024 - 15:08 GMT+1

Harry Kane abban a reményben igazolt a Bayern Münchenhez, hogy végre trófeákat nyerhessen a legmagasabb szinten. Jelenleg úgy fest, hogy a Bundesligában 11 év után legyőzik a bajorokat, pedig az angol csatárnak kiváló szezonja van, még az is elképzelhető, hogy megdönti Robert Lewandowski 41 gólos csúcsát.

Harry Kane 25 forduló alatt 30 gólig jutott a Bundesligában - fotó: Sven Hoppe

Fotó: AFP

Lehet, hogy ebben a szezonban semmit sem nyer a Bayern München, de ez nem Harry Kane teljesítményén múlik.

213 Premier League-gól és három gólkirályi cím után Harry Kane úgy döntött, elhagyja a Tottenham Hotspurt, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy megszerezze felnőtt pályafutása első trófeáját. Papíron a Bayern München ideális választásnak tűnt, hiszen 2013 óta minden évben megnyerték a Bundesligát, ráadásul a Bajnokok Ligájában is esélyesnek számítanak többnyire, ám egyelőre nem úgy néz ki, hogy ez a szezon hozza meg a csapatszintű áttörést az angol csatárnak.
24 forduló elteltével 10 pont volt a Bayern München hátránya a veretlen Bayer Leverkusen mögött, és Xabi Alonso csapata a 3-0-ra megnyert rangadó óta érinthetetlenebbnek tűnik, mint valaha. Közben a bajorok változatlanul belső problémákkal küzdenek, Thomas Tuchel állása annak ellenére is bizonytalan, hogy azt már hetekkel ezelőtt bejelentették, nem tölti ki a szerződését, és a következő idényt új edzővel kezdik meg.
Reálisan egy menekülőútja lehet a Bayernnek: a Bajnokok Ligája, ahol egy győzelemmel nem csak kárpótolni lehetne a bajnokságban várható vereséget, de egy csalódásnak induló szezont sikeressé változtathatnának. Kane számára pedig abban az esetben is tartogathat kihívásokat a Bundesliga-szezon, amennyiben a Leverkusennek sikerül végigvinnie a tetemes előnyét, ugyanis elérhető közelségben van Robert Lewandowski gólcsúcsa.

Az angol válogatott csatár most épp hátrányban van a lengyelhez képest (25 forduló alapján hattal lőtt kevesebbet), de van még kilenc forduló hátra a bajnokságból, Lewandowski ráadásul csak 29 meccsen lépett pályára a 2020/21-es szezonban.

Kane a Mainznak lőtt mesterhármasával elérte a 30 gólt 25 mérkőzés alatt, vagyis most 11-re van attól, hogy beállítsa a lengyel gólcsúcsát. Amennyiben fenntartja a meccsenkénti 1,2 gólos átlagát, akkor épp 41 találattal fogja lezárni a szezont, így egyáltalán nem földtől elrugaszkodott elképzelés, hogy sikerrel jár. Őt ismerve azonban az is elképzelhető, hogy a szezon hajrájára fordulva még magasabb sebességi fokozatra kapcsol, és tovább zárja az ollót.
picture

Harry Kane nagyot játszott a Mainz ellen

Fotó: Getty Images

Az angol játékos esélyeit növeli az a tény is, hogy a Bayern minden hiányosságával együtt a Bundesliga leggólerősebb csapata, és hasonló ütemben gyártja a gólokat (2.92), mint a Gerd Müller vezette 1971/72-es (2.97) és a Lewandowski-féle 2020/21-es (2.91). Az előttünk álló hetekben ráadásul a Bayern összecsap a Darmstadttal (októberben mesterhármast lőtt nekik Kane), illetve az alsóházi Heidenheimmel és Kölnnel is.
Az Athletic ugyanakkor azt is kiemelte, hogy Lewandowski és Kane egészen más szerepet töltött be a csapaton belül. A lengyel abban a szezonban kifejezetten a befejezésekre ment rá, és az egész csapat beállt mögé annak érdekében, hogy átlépje Müller 40-es gólcsúcsát. Julian Nagelsmannak a rengeteg gól ellenére nem mindig tetszett Lewandowski statikusabb, tizenhatosra korlátozott játéka, részben ezért javasolta a vezetőségnek az eladását.
Kane ellenben már a Tottenhamnél és az angol válogatottnál is több volt egyszerű centernél. Abban a szezonban, amikor Lewandowski megdöntötte a német gólcsúcsot, Kane gyakorlatilag hamis kilencest játszott José Mourinho rendszerében, és 23 gól mellett 14 gólpasszal zárta a szezont. Bár a Bayernben kevesebb szerepet kap a játék szervezésében – sőt, Tuchel kifejezetten kéri tőle, hogy többször maradjon a boxon belül – sokkal többet vállal mezőnyben a lengyelnél.
Tuchel fel is hívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb csatárral ellentétben, akikbe szorult némi önzőség, Kane boldogan lő kevesebb gólt, ha más feladatok elvégzésével többet segíthet a csapatának. „Mindent megtesz a győzelem érdekében, nem csak a gólokért futballozik. Ám a gólok így is megtalálják” – magyarázta Tuchel. Kane ebben a szezonban hat gólpassznál tart, míg Lewandowski három szezonnal ezelőtt hétnél állt meg.
Ezen a téren szinte biztosan felülmúlja a lengyelt (Müller más kategória, ő 1972-ben a 40 gólja mellett 17 gólpasszt is kiosztott), de arra is megvan az esély, hogy gólrekordot döntsön a szezon végéig. „Veszélyben van” – mondta egy hónapja Tuchel a csúcsról. „Senki sem hitt benne, hogy veszélybe kerülhet, de így van. Szükség van egy kis szerencsére, a csapat formájára, illetve hogy Harry egészséges maradjon. Aztán meglátjuk, mi lesz.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés