Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kirúgták Szoboszlaiék edzőjét, magyar is lehet az utódja

Szabó Bence

Publikálva 05/12/2021 - 13:50 GMT+1

Jesse Marsch a gyenge eredmények miatt fél évet sem húzott ki a kispadon, most új edzőt keres a három magyar játékos csapata. A jelöltek között Löw Zsolt neve is felmerülhet, a reálisan elérhető célpontok között pedig mi a magyar edzővel mennénk a lipcseiek helyében.

Löw Zsolt

Fotó: AFP

Az edzősváltás már egy ideje borítékolható volt, a nagy kérdés most az, ki váltja a menesztett amerikai trénert.

Nincs egyszerű helyzetben a Bundesliga legtöbb magyar játékosát foglalkoztató csapata, az RB Leipzig. A lipcseiek az utóbbi meccseken koronavírus miatt nem számíthattak Willi Orbanra és Gulácsi Péterre sem, a csapat pedig pénteken újabb vereségbe futott bele, ezúttal az Union Berlin otthonában. Ezzel a Leipzig 14 meccs után csak a 11. helyen áll a tabellán, a vezetőségénél pedig betelt a pohár: menesztették a szezon előtt kinevezett edzőt, Jesse Marschot.
Az amerikai edző nyáron vette át a csapatot a Bayern Münchenhez távozó Julian Nagelsmanntól, de messze nem hozta a várt eredményeket. Pedig minden adottnak tűnt a sikerhez, hiszen korábban a Red Bull rendszerén belül, New Yorkban és Salzburgban is remek csapatokat rakott össze, ráadásul a lipcseiek több játékosával, így Szoboszlai Dominikkel is dolgozott már együtt az osztrák bajnokságban.
Hogy Marsch miért bukott meg, az egy érdekes kérdés – az elemzők leggyakrabban a túl nyílt, kaotikus taktikáját emelik ki – de számunkra még ennél is fontosabb lehet, ki válthatja őt a három magyar válogatottat is a keretében tudó csapatnál. Már csak azért is, mert még az is előfordulhat, hogy egy honfitársunk kaphatja meg a lehetőséget.
Ha a lipcseiek Marschoz hasonlóan egy házon belüli jelöltben gondolkoznak, akkor logikus választás lehet Löw Zsolt kinevezése. A Chelsea jelenlegi másodedzője annak idején az RB rendszerén belül kezdte el tanulni a szakmát: dolgozott Lieferingben és Salzburgban is, mielőtt Ralf Ragnick segítője lett Lipcsében. Egészen 2018-ig maradt a klubnál, ekkor vállalta el Thomas Tuchel jobbkezének szerepét előbb a PSG-nél, majd Londonban, ahol az előző idényben Bajnokok Ligáját is nyert a csapattal.
picture

Ralph Hasenhuettl és Löw Zsolt

Fotó: AFP

Löw kinevezése mellett több érv is szólhat. Egyrészt nyilván ismeri a rendszert, amiben a Red Bullnál gondolkoznak. Bár az utóbbi néhány évben már nem ebben dolgozott, Tuchel rendszere sem tér el gyökeresen ettől a felfogástól, így szezon közben nem kéne egy óriási váltást ráerőltetnie a keretre. Sőt, a taktikában épp azt a finomhangolást valósíthatná meg, amivel Marsch alapvetően jó elemekre építő rendszeréből újra egy ütőképes csapatot faraghatna.
Emellett fontos lehet, hogy Löw, bár a világ egyik legnagyobb klubjánál másodedző, mozdíthatónak tűnik. Ha a lehetséges utódokat keressük, a sajtó ötletelése egyelőre nem indult be igazán, de mivel nyáron is edzőváltás volt Lipcsében, az ott felmerült nevek jó alapot szolgáltathatnak, és bizony azt láthatjuk, hogy közülük nem sok opció tűnik most reálisnak.
Ragnick néhány hete akár még szóba is jöhetett volna, mint beugró, ő azonban azóta a Manchester United ideiglenes edzője lett, így nyilván nem elérhető. A Red Bull iskola egy másik edzője Ralph Hasenhüttl, aki már irányította is a klubot, de épp ezért nem valószínű a visszatérése. Na meg mivel jelenleg ő is Angliában edzősködik, a Southampton csapatánál.
Korábban felmerült még épp az „edzőbuktató” ellenfél, az Union kispadján ülő Urs Fischer kinevezése, de szezon közben egy ilyen éles váltás nem tűnik reálisnak. Opció lehet még a német válogatottól a nyáron leköszönő Joachim Löw is, de a 61 éves edző 2004 óta nem dolgozott klubcsapatnál, kérdés, bevállalnák-e ezt a rizikót a lipcseiek.
picture

Ralf Ragnick és Kevin Kuranyi

Fotó: AFP

Ilyen körülmények között Löw Zsolt megkeresése bőven megérhet egy esélyt a Leipzigtől. Persze az is kérdés, a magyar szakember belevágna-e szezon közben egy ilyen feladatba. Korábban állítólag már több Bundesliga csapat kereste őt, de eddig mindig inkább kitartott Tuchel mellett, akinek most is szüksége lehet rá, hogy felrázzák a kisebb gödörben lévő Chelseat.
A Marschot menesztő közleményben az RBL gyors döntést ígért az amerikai edző utódát illetően. Az biztos, hogy jelenleg Achim Beierlorzer másodedző veszi át az irányítást, de a korábban a Mainzot irányító német edző nyilván csak ideiglenes megoldás. A Leipzig még négy meccset játszik a karácsonyi szünet előtt, a legfontosabb kérdés pedig az lesz, a Brugge-t megelőzve meg tudják-e szerezni Bajnokok Ligája-csoportjuk harmadik helyét, ezzel biztosítva a folytatást az Európa Ligában tavasszal.
Ha pedig a dolgok úgy alakulnak, az új évet akár már három magyar játékos mellett magyar edzővel is kezdheti a Leipzig.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés