Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Thomas Müller = Jolly Joker, mentor, lendület és szervezettség

Takács Márton

Publikálva 20/05/2021 - 18:59 GMT+2

A Bayern München világklasszis támadója, Thomas Müller több mint két és fél után kapott újra válogatott meghívót, rögtön az Európa-bajnokságra nevezett német keretbe. Ez egy jól megérdemelt visszatérés az elmúlt két szezonban nyújtott kiemelkedő teljesítménye után.

Joachim Löw és Thomas Müller a 2018-as vb-n

Fotó: Getty Images

Olyan játékos és személy, mint senki más, élete legjobb formájában.

Thomas Müller most lehetőséget kap arra, hogy tovább növelje válogatottságai számát, 100-nál jár jelenleg a Bayernnel mindent megnyerő, a labda nélküli mozgások zsenije. Legutóbb 2018 novemberében, csereként állhatott be a Nationalelfbe, a Hollandia elleni 2-2-es döntetlen során a Nemzetek Ligájában.
Az egy felejthetetlen év végét jelentette a válogatott számára, mivel a világbajnokságon címvédőként még a csoportkörön sem jutottak túl, és a Nemzetek Ligájában való bemutatkozásuk is csalódással végződött.
Joachim Löw korábban világosan fogalmazott, amikor kijelentette, hogy több rutinosabb labdarúgóra, Müller mellett a most szintén visszahívott Mats Hummelsre és Jerome Boatengre sem számít a jövőben. Inkább azokat a játékosokat tartotta meg, akik az utóbbi időben meggyőztek őt és a stábját, és azt is többször hangsúlyozta, hogy bízik a fiatal futballistákban.
A németek szövetségi kapitánya 2019 márciusában személyesen ment el Münchenbe, hogy bejelentse, a fent nevezett három tapasztalt világbajnokára nem számít az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.
Azóta Löw sikeresen integrálta a rendkívül tehetséges, fiatalabb generációhoz tartozó focistákat a válogatott összeállításába, de talán ő is belátta, hogy egy Eb-n ők még nem tudnák azt hozni, mint például Müller, meg talán amúgy sem érték el az ő szintjét. Vele ők is csak erősebbek lesznek, ugyanezek a játékosok most kihasználhatják 10-szeres Bundesliga-első, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, világbajnok, aki három vb-n és az idein kívül két másik Európa-bajnokságon szereplő futballista tapasztalatait.
Amikor ő Eb-n járt, mindig az elődöntőig jutott a német csapat, ráadásul Müller 10 világbajnoki gólja az aktív játékosok közül a legtöbb - hárommal több, mint Cristiano Ronaldo és Luis Suarez kettőséé, az utána következő duóé.
Az olyan játékosok, mint az ő bayernes csapattársa, Jamal Musiala, közvetlen haszonélvezői lesznek Müller tapasztalatának, könyörtelen lendületének és nyerő mentalitásának. Ahogy ő maga egy interjúban kifejtette, mi kell ahhoz, hogy napról napra lépést tartsanak vele a többiek:
"Musiala és a Bayern fiataljai biztosan állandóan készenlétben tartanak. De én fordítva gondolom. Én dolgoztatom meg őket. És ezt tudniuk kell, amikor bekerülnek a Bayern kezdőcsapatába. Nem számít, ki milyen korú, csak a győzelem a fontos.”
Müller - akinek visszatérésére Löw már ez év elején utalt - 100 válogatott mérkőzésén 38 gólt és 36 asszisztot jegyez -, vb-n volt Arany- és Ezüstcipős is. Nem mintha érvényesítésre szorulna. Egy olyan játékosról beszélünk, aki a futballpályán is újradefiniálta saját értelmezését, és még mindig csak 31 éves.
picture

Thomas Müller könnte nach über zwei Jahren sein DFB-Comeback feiern

Fotó: Getty Images

Ráadásul eddig is illusztris karrierje valószínűleg legjobb játékát nyújtotta az elmúlt két idényben. Müller David Alaba mellett a Bundesliga történetének első olyan játékosa lett, aki 10 alkalommal emelhette magasba a Salátástálat. Müller megdöntötte az egy évadban kiosztott legtöbb gólpassz rekordját (18) a 2019/20-as szezonban, és ezt még egyszer megerősítette a jelenleg is zajló idényben, ahol már 21 (!) asszisztnál jár a német bajnokságban, 11 gól mellett.
A Bayern csatárának az elmúlt 24 hónapban tett erőfeszítéseit lehetetlen figyelmen kívül hagyni, amire Löw márciusban rámutatott. Müller visszatért a német válogatottba, a kapitány pedig ismét a soraiban tudhatja Európa egyik legjobb formában lévő játékosát.
"Müller taktikailag nagyon jól érzékeli a játékot, és olyan focista, akinek a jelenléte nagyon fontos a pályán, ő az edző jobbkeze." - mondta nemrégiben a Bayern München távozó félben lévő vezetőedzője, Hansi Flick. "Ő vezeti a csapatot, vezeti a társait és nagyon magas szinten játszik. Thomas olyan játékos, aki bármelyik csapatnak jót tenne.”
Mit fog hozzáadni a csapathoz? Éppen Müller a legalkalmasabb erre a kérdésre választ adni.
"Nem örülök annak, hogy csatárnak osztályoztak, nem látom magam ebben a szerepben" - mondta magáról korábbanMüller, aki 2000 nyarán, 10 esztendősen csatlakozott a Bayernhez, és 19. születésnapja előtt egy hónappal debütált a Bundesligában. "Szeretek aktív szerepet játszani az ellenfél középpályája mögött. A legjobban itt tudok ártani a riválisoknak. Elegye vagyok egy csatárnak és egy középpályásnak. Egy Raumdeuter vagyok. Ez az ösztönről szól.”
A Müller-vita nagy része abból adódik, hogy kissé elvont szerepe van a futballpályán. A bajor hős egy szögletes ék, aki olyan stílussal rendelkezik, amely már több mint egy évtizede készteti fejvakarásra a szakértőket és az ellenfelek játékosait. Ő se nem középcsatár, vagy második támadó, támadó középpályás vagy szélső - de egy kicsit mind a négy, és még sok más egyéb is. Saját szavaival ő tehát egy Raumdeuter (olyan játékos, aki keresi az üres területeket, a helyet, ahova érkezhet).
A Bayern München honlapján Müllerértékelte, hogy újra tagja lett a német keretnek:
"Örülök, hogy ismét a válogatott tagja lehetek. A barátságos és nyílt telefonbeszélgetések során, amelyeket Joachim Löw-vel folytattunk az bejelentése előtt, megbeszéltük, hogy mit várunk el egymástól a következő hetekben. Az a kihívás, hogy a fiúkkal együtt ismét képviselhetem Németországot egy tornán - és az esély, hogy megnyerjük az Európa-bajnoki címet - nagyon izgat.”
Hosszú torna lesz, a játékosok egymás hegyén, hátán, szoros közelségben, az idegeiket tesztelik a pályán és azon kívül minden nap. Ezt szem előtt tartva Müller személyisége ugyanolyan fontos lesz, mint a professzionalizmusa.
Olyan játékos és személy, mint senki más, élete legjobb formájában - Müller teljes mértékben megérdemli, hogy bekerüljön a német Eb-keretbe.
Esélyeik, hogy ezen a nyáron végig tudnak menni az aranyéremig vezető úton, csak javultak, bár eddig sem a középpályán vagy elöl voltak gondjaik, ez egy fej nehéz válogatott, nem elég jó védelemmel, amin viszont Hummels visszatérése segíthet.
via részben bundesliga.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés