Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Bayernben nélkülözhetetlen Thomas Müller még mindig a világ egyik leginkább alábecsült

Eurosport
Eurosport

Publikálva 20/08/2020 - 14:11 GMT+2

A világbajnok, BL-győztes támadót sokféle jelzővel illették már, pedig egy szóval lehetne jellemezni igazán: világklasszis.

Fotó: Eurosport

Thomas Müllert bármi másnak címkézni, mint világklasszis, csak azért, mert őrültnek tűnik néha, olyan lenne, mint a Tyrannosaurus Rex uralkodása előtti történeti helyzetének lerombolása annak rövid karjai miatt.

Egy játékos sem szerez nem 118 gólt, oszt ki 145 asszisztot a Bundesligában, nyer kilenc német bajnoki címet, hat DFB-kupát, Bajnokok Ligáját anélkül, hogy a tápláléklánc tetején lenne. Ez egyszerűen nem lehetséges.
A Müller-vita nagy része abból adódik, hogy kissé elvont szerepe van a futballpályán. A bajor hős egy szögletes ék, aki olyan stílussal rendelkezik, amely már több mint egy évtizede készteti fejvakarásra a szakértőket és az ellenfelek játékosait. Ő se nem középcsatár, vagy második támadó, támadó középpályás vagy szélső - de egy kicsit mind a négy, és még sok más egyéb is. Saját szavaival ő egy Raumdeuter (olyan játékos, aki keresi az üres területeket, a helyet, ahova érkezhet).
Nyáron egy korszak véget érhet a Bayern Münchennél | EurosportJóllehet csak 2021 nyarán jár le a szerződése, ám ha csapata pénzt szeretne érte kapni, akkor arra a nyári átigazolási szezon során lesz utoljára lehetősége. Persze az is lehet, hogy egy új szerződést tesznek le elé, a kérdés csak az, hogy az álláspontok mennyire lesznek közel egymáshoz.
"Nem örülök annak, hogy csatárnak osztályoztak, nem látom magam ebben a szerepben" - mondta magáról Müller, aki 2000 nyarán, 10 esztendősen csatlakozott a Bayernhez, és 19. születésnapja előtt egy hónappal debütált a Bundesligában. "Szeretek aktív szerepet játszani az ellenfél középpályája mögött. A legjobban itt tudok ártani a riválisoknak. Elegye vagyok egy csatárnak és egy középpályásnak. Egy Raumdeuter vagyok. Ez az ösztönről szól."
Müller érzéke a gólért - vagy inkább a térért - lehetővé tette, hogy vágjon 108 találatot a Bundesligában 2010 és 2020 között. Csak egyik csapattársa, Robert Lewandowski és a Borussia Dortmund csapatkapitánya, Marco Reus ért el többet nála, miközben ugyanezen évtized folyamán, 2020-ig 145 gólpasszt osztott ki a Bayernben. 2014 óta több mint egyharmadát ezeknek Lewandowski volt a célpontja.
"Könnyebb a dolgom, ha Thomas mellettem van." - mondta Lewandwoski a jobbkezéről. "Sokat segít nekem; nagyon jól kiegészítjük egymást. Thomas mindig az ellenfél kapuja felé halad, sok mozgással. Mindig eggyel több játékos van a büntetőterületen belül, amikor ő is játszik, több helyem adódik ilyenkor, és nem mindig kerülök szembe egyszerre két vagy három ellenféllel."
picture

Lewandowski-Müller-Bayern-min.jpg

Fotó: Eurosport

A Müller-effektus mechanikája elég egyszerű - gyors átadások, kevesebb érintés, időszerű futtatás és klinikai pontosságú végrehajtás - de az ördög a részletekben rejlik. 
Az ellenfelek védőinek helyzetéből adódó korlátozás miatt a Bayern 25-öse ragaszkodik az oldalvonalhoz, gyakran arra a pontra helyezkedik el, ami párhuzamos a másik szélsővel, ritkán szivárog át a túloldalra. Statisztikai szempontból minden második mérkőzésen egyszer lest fújnak be ellene. A 100-szoros válogatott - aki a 2010-es világbajnokság aranycipőse volt, és 2014-ben vb-aranyérmes lett - szabadon jár, és az erősségeit inkább régimódi opportunistaként használja ki, mint annak a taktikai rendszernek a részeként, amelyhez egyébként tartozik. Ez egy kis lépés Müller számára, de óriási ugrás a Bundesliga védőinek.
"A kulcs az időzítés a passzt kiosztó játékos és a megfelelő zónába futó személy között." - mondta erről Müller a világ egyik legjobb radarjaként. "Vannak veszélyes területek a labdarúgásban, ha szánnak időt ezek tanulmányozására, megtanulható, hogy mi okoz a leginkább zavart az ellenfelek soraiban. Gyakran ez a csapatrészek között futást jelenti, csak éppen a megfelelő időben. Mindig is ez volt az egyik legnagyobb erősségem: a pozícionális játékom labda nélkül a vonalak között és a pálya utolsó harmadában. Valójában nincs benne semmi titokzatos."
Misztika - talán nem; páratlan várakozás - nem kérdés. A legveszélyesebb helyzetben Müller háttal a kapu felé  vagy oldalsó helyzetben játszik. Hihetetlen képessége van a játék mintájának felmérésére és a következő fázis kialakítására azáltal, hogy folyamatosan fut, hogy helyet sajátítson ki az ellenfél védői között, és alternatív passzolási lehetőséget biztosítson.
Thomas Müller elmondta, mi volt a különbség a brazilok elleni 7-1 és a mostani 8-2-es siker között | EurosportMiközben a Bayern München iskolajátékkal lemosta a pályáról a Barcelonát, valószínűleg sokaknak beugrott a 2014-es világbajnokság elődöntője, amikor a későbbi vb-győztes Németország 7-1-re kiütötte a hazai közönség előtt szereplő Brazíliát. Thomas Müller mindkét meccsen főszereplő volt, egy nagy különbséget azonban észrevett a két összecsapás között.
"A helyzet a pozícionális játékhoz, a gondolkodás sebességéhez és a saját képességeimben való bizalomhoz vezet" - tette hozzá Müller. "Nem azt mondanám, hogy 'szokatlan' vagyok. Az egyetlen 'szokatlan' dolog az általános csomagom, ha megnézzük az egyéni technikai képességeimet. Jó technikám van, de nem vagyok valami nagy cselgép. Vannak csatárok, akik jobban lőnek kapura, vagy gyorsabbak. A különös, hogy e gyengeségek ellenére jutottam a csúcsra, mert a játékom más aspektusai olyan jóknak tűnnek. Úgy tűnik, hogy ezt senki sem érti. Ahelyett, hogy elgondolkodnának arról, hogy milyen futballista vagyok, azt kérdezik maguktól, hogy ez a labdarúgó hogyan tud játszani egy ilyen sikeres Bundesliga-csapatban, és nem egy 'normál Bundesliga-gárdában', vagy hogyan lehet a világbajnokságon gólkirálynak lenni így, és ilyesmik - miért ne?"
Az elismerés hiányának egyik legnagyobb oka az, hogy egyszerűen nincs olyan mutató, amely képes Müller a játékhoz való teljes hozzájárulását számszerűsíteni.
Noha a még mindig csak 30 éves támadó rendszerességgel készít elő és használ is ki helyzeteket - 252 gól és 230 gólpassz szegélyezi pályafutását eddigi több mint 630 tétmérkőzésén -, az választja el a mezőny többi részétől, hogy mit csinál labda nélkül a passz vagy a lövés előtt. És bár bizonyítékok vannak a kerület fogalmának történelmi használatáról már az ősi Babilonból is, még mindig nem lehet megmérni, hogy a tér miként jön létre, és annak milyen a minősége.
Kele János az Esélylesők legutóbbi adásában így fogalmazott vele kapcsolatban: "Amiben ő jó, hogy összekösse a csapatrészeket, megtalálja az üres területeket, odaérjen valahányadik hullámban a kapu elé, kiszolgálja a társakat, olvassa a játékot. Elképesztő játékintelligenciája van. Ez a bizonyos szabadon elmozgó 10-es, 8-as, akár a szélről is indulhat a félterületbe. Ő a hamis futballista."
A Thomas Müller-tétel soha nem fog megvalósulni, de a játékosok mindig megtalálják a módját, hogy elérjék a játék csúcsát. Nem fognak odajutni ugyanúgy, mint az első, és elképzelhetően utolsó Raumdeuter.
Lehet, hogy egy nem is oly távoli galaxisban Bajorország világszínvonalú űrhajósa megkapja a megérdemelt elismerést.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés