Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gulácsiék biztosították a BL-indulást, hihetetlen mérkőzésen menekült meg az egyik legnagyobb

Eurosport
Eurosport

Publikálva 27/06/2020 - 20:48 GMT+2

Lezajlottak a záróforduló küzdelmei, ezzel véget ért a Bundesliga 2019/2020-as idénye.

Fotó: Eurosport

Lezajlottak a záróforduló küzdelmei, ezzel véget ért a Bundesliga 2019/2020-as idénye. A német bajnokság elsőként tért vissza a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után, és ugyan a körülmények minden bizonnyal szerepet játszottak az utolsó mérkőzések alakulásában, összességében nem kavarta meg jelentősen a végeredményt a kihagyás és a zártkapus mérkőzések.

A zárófordulóban a Bajnokok Ligája és az Európa-liga indulásért, valamint az osztályozós helyért folyt a harc, a bajnokság legizgalmasabb kérdése már korábban eldőlt. A Bayern München zsinórban nyolcadszor, történelme során harmincadik alkalommal lett bajnok, a Dortmundnak megint nem sikerült megdöntenie a bajorok egyeduralmát, miként Robert Lewandowski gólkirályi címe sem meglepő, a lengyel zsinórban harmadszor rúgta a legtöbb gólt.

180 fokos fordulatot vett a Bayern szezonja, miután Flick átvette a csapat irányítását

A Bayern München újabb bajnoki címe kapcsán senki sem emeli fel fejét, a szezon első felében azonban egyáltalán nem tűnt ilyen biztosnak a bajorok győzelme. Niko Kovac menesztése után indult be a szekér, az eleinte csak ideiglenesen kinevezett Hansi Flick vezetésével azonban olyan jól teljesít a csapat, hogy a következő idényt is a német szakemberrel kezdi meg a rekordbajnok. A Bayern az őszi szezont követően csak a 3. helyen állt, amióta azonban Flick irányítja a csapatot, a legdominánsabb korszakát idézi a Bayern. Már a járvány előtt kiharcolta előnyét, a visszatérést követően pedig a zártkapus mérkőzésekkel még inkább kinyílt az olló, és gyengébb minőséggel bíró ellenfeleit simán végigverte. A bajnoki cím sorsa igaziból a Borussia Dortmund elleni rangadón eldőlt, ahol Joshua Kimmich zseniális góljára a dortmundiak nem tudtak válaszolni.
Flick kinevezését követően a müncheniek játéka egyszerre vált látványossá és hatékonnyá. A fiatal, tehetséges játékosokat és a rutinos nagyöregeket ügyesen ötvözi a csapat, érdemes külön kiemelni a mindössze 19 éves, Alphonso Daviest, aki a szezon talán legnagyobb felfedezettje. De gyakorlatilag Gnabrytól kezdve Kimmichen és Goretzkán át sorolni lehetne, ki milyen fantasztikus teljesítményt nyújt Kovac menesztése óta. A bajorok kerete rendkívül erős, és gyakorlatilag minden poszton több biztos játékos is akad. Flick a fiatalok mellett ügyesen visszaépítette a csapatba a Kovaccsal a közös hangot látványosan meg nem találó Thomas Müllert, Robert Lewandowskit pedig sérülése sem tudta megállítani abban, hogy zsinórban harmadszor legyen gólkirály. A Bayern a bajnokság mellett a Német Kupát is megnyerheti, és bár a Bajnokok Ligájában a szokatlan lebonyolítás miatt elég nehéz tippelni, a Bayern München a végső győzelem komoly esélyese. A Chelsea ellen aratott idegenbeli 3:0-s eredmény után a negyeddöntő gyakorlatilag biztossá vált, játékminőség alapján jelenleg a BL-mezőny egyik legerősebb csapatának tűnik.
Nem csak Németországban a legjobb: megállíthatatlannak tűnik a Bayern München | EurosportHansi Flick kinevezése óta látványos formajavuláson ment keresztül a Bayern München. Olyannyira, hogy már koronavírus-járvány előtt is a Bajnokok Ligája egyik legnagyobb esélyesének számított, és nagyon úgy tűnik, hogy a karanténban sem kényelmesedtek el a játékosok. Németországban már a bajorok fejére került a korona (no pun intended), de Európában is pokoli nehéz lesz megállítani őket.

A Borussia Dortmundnak megint csak ’a majd jövőre’ maradt

A Borussia hiába indult neki úgy a szezonnak, hogy az elmúlt évekhez képest nagyobb terhet tettek magukra, kijelentve, idén nem a BL- indulást érő helyezésért, hanem a bajnoki címért szállnak harcba, mégis távolabb voltak a salátástáltól, mint az előző szezonban. Lucien Favre állása többször is veszélybe került, a svájci edző azonban valahogy ügyesen zsonglőrködött, és mindig akkor érkezett egy nagyobb győzelem, amikor már nagyon rezgett alatta a léc. Olyan pletykákról is lehetett hallani, hogy a BVB vezetői Niko Kovacot nézték ki Favre helyett, de végül mégis úgy döntöttek, a következő idényt is a svájcival kezdik meg. A Dortmund hiába került folyamatosan középpontba szupertehetségeivel, azt a pluszt, ami a bajnoki címhez szükséges, idén sem találták meg. Talán leginkább az hiányzott, hogy a fontos meccseket nagyobb hatékonysággal játsszák le: a Bayernt egyszer sem sikerült legyőzniük idén, a PSG elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján egy idegenbeli gól segített volna a Borussián, mégsem tudtak betalálni, ahogyan a Werder Bremen elleni Német Kupa vereség is arra utal, hogy a dortmundiak nem mindig tudnak megfelelően fókuszálni. Persze felmerül a kérdés, alakulhatott-e volna másként a bajnoki cím sorsa, ha 80.000 néző előtt kellett volna Dortmundba utaznia a Bayernnek, ugyanakkor összehasonlítva a két csapatot, a bajorok sokkal érettebbnek tűnnek, így jó eséllyel nem a körülményeken múlt, hogy idén is a Bayern München lett a bajnok. Ahogyan Marco Reus sokadik sérülését is nehezen lehetne felelőssé tenni azért, hogy nem a BVB emelhette magasba a trófeát.
A Borussiának a szezon második része jobban sikerült, ha tavaly ilyen tavaszt produkáltak volna, megnyerték volna a bajnokságot. Leginkább azt bánhatják, hogy ősszel rengeteg értékes pontot veszítettek, nem tudták kihasználni, hogy a Bayern szenvedett. Haaland megérkezése hatalmas lendületet adott a BVB-nek, ahogyan annak is örülhetnek, hogy a norvég mellett Sancho, Hakimi és Reyna személyében ismételten a Ruhr-vidéken gyülekeznek Európa toptehetségei. Nyáron az előző évekhez hasonlóan ismételten komoly jövés-menés várható, Mario Götze távozása már biztos, Sancho sorsa bizonytalan, a legfrissebb hírek pedig arról szólnak, hogy Hakimi az Interben folytatja pályafutását. Ellenben Haaland úgy tűnik, a következő szezont is sárga-fekete mezben kezdi meg. Thomas Meunier személyében pedig már első igazolását is bejelentette a BVB, sokatmondó, hogy ezúttal egy fiatal tehetség helyett a PSG többszörös bajnok rutinos védőjét szerezték meg.
Messit és Ronaldót is túlszárnyalta tinédzserként a Dortmund szenzációs támadója | EurosportBárhogyan is alakítja át a koronavírus-járvány az átigazolási piacot a labdarúgásban, Jadon Sancho megítélésére mindez nem lesz hatással. Márpedig az angol válogatott támadót manapság az egyik legnagyobb ígéretként, a jövő egyik nagy sztárjaként tartják számon. Ennek megfelelően hatalmas versenyfutás bontakozhat ki a legnagyobb klubok között.

Gulácsiék és a Mönchengladbach játszhat jövőre a BL-ben

A BL indulást érő helyekért az utolsó fordulóig folyt a harc. Az utolsó körben Gulácsiék bebiztosították, hogy jövőre is ott legyenek a Bajnokok Ligájában, a Mönchengladbach selejtezőt játszhat, a Bayer Leverkusen viszont szomorkodhat, hiszen annak ellenére, hogy parádés tavaszt produkáltak, csak az Európa-ligában folytathatják. A szenzációs teljesítményt nyújtó Kai Havertz megtartására pedig nem mutatkozik túl nagy esély. Az Európa-ligában a Leverkusen mellett a Hoffenheim indulhat, aki az utolsó körben óriási meglepetésre idegenben 4:0-ra verte a BVB-t, ezzel a Wolfsburg kénytelen lesz selejtezni jövőre az Európa-ligáért. 
Az RB Leipzig az elmúlt évhez hasonlóan idén is harmadikként zárt, és ami talán még fontosabb, stabilabbnak tűnik, mint a Gladbach, Leverkusen, Schalke hármas, nem követi a Bundesligában gyakori 'egy jobb szezont egy gyengébb követ' sémát. A bajnoki cím megszerzése azonban továbbra is nagy falatnak tűnik, hiába vezette a tabellát a Leipzig a téli szünet alatt, tavasszal a Bayern egyértelműen a Lipcse elé került, ahogyan egyelőre a Dortmund is Julian Nagelsmann együttese előtt áll. A szezon egyik legjobbja, Timo Werner távozásával komoly veszteséget szenved el a Lipcse, kérdéses, hogyan tudják őt pótolni. Gulácsi Péter továbbra is őrzi helyét a Bundesliga legjobb kapusai között, és sérülése előtt Willi Orban is a csapat alapemberének számított.
picture

RBLeipzig.jpg

Fotó: Eurosport

A kényszerszünet után

A Bundesliga első európai topbajnokságként tért vissza a járvány miatti kényszerpihenő után, így a többi országnak is példát mutatott, hogyan lehet a szigorú korlátozások mellett is befejezni a szezont. A zárt kapus mérkőzések nem forgatták fel teljesen az erőviszonyokat, talán a Dortmund-Bayern München rangadón hiányoztak nagyon a szurkolók. Az azonban egyértelműen kirajzolódott, hogy nézők nélkül a hazai pálya nem jelent akkora előnyt, jelentősen megnőtt az idegenbeli győzelmek száma. Az eredmények alakulásában pedig a szokásosnál nagyobb szerepet játszott a minőségkülönbség, a szimpatikusan küzdő kiscsapatok közönség nélkül nem tudták úgy felszívni magukat, hogy megnehezítsék az erősebb együttesek dolgát.
Nézők nélkül már nem is akkora előny a hazai pálya | EurosportNémetországban hetek óta üres stadionokban futballoznak, ezért ez az időszak arra is alkalmat kínál - még ha a minta így is túl kicsi valós következtetések levonásához -, hogy mélyebb összefüggéseiben vizsgáljuk, mekkora előnyt jelentenek a hazai csapatot buzdító szurkolók. Egy dolog biztosan leszűrhető a Bundesliga végeredményéből: egy jó csapatot üres stadionban sem könnyebb megállítani.

A zárófordulós gólparádé ideiglenesen megmentette a Werder Brement

Az már viszonylag hamar kirajzolódott, hogy a tavaly feljutó Paderborn lesz az egyik idei kieső. A másik búcsúzó kiléte azonban az utolsó fordulóban egészen hihetetlen körülmények között dőlt el. A Bundesliga egyik legnagyobb múlttal bíró együttese, a Werder Bremen rendkívül közel állt ahhoz, hogy történelme során mindössze másodszor elbúcsúzzon az első osztálytól, az utolsó körben aratott váratlan 6:1-es győzelmével a Köln ellen viszont egy kis időre megmenekült. A Paderborn mellett a Düsseldorf a másik búcsúzó, a brémaiak pedig készülhetnek az osztályozóra, ahol a Stuttgart, Heidenheim, Hamburg hármasból kerül ki az ellenfél. Egy Werder-Hamburg, azaz a két legtöbb Bundesliga-mérkőzést játszó együttes osztályozós mérkőzése igazán érdekes párharc lenne. Az már biztos, hogy jövőre az Arminia Bielefeld játszhat a Bundesligában, a másik biztos feljutó sorsa vasárnap dől el. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés