Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kiharcolta a feljutást, majd visszavonul - Mario Gomez felhagy a profi futballal

Eurosport
Eurosport

Publikálva 29/06/2020 - 11:48 GMT+2

A Bajnokok Ligája-győztes csatár több mint kétszáz stuttgarti mezben lejátszott mérkőzés után döntött a visszavonulás mellett.

Fotó: Eurosport

A mögöttünk hagyott hétvégén az utolsó, függőben lévő kérdések egyike is megválaszolásra került a német labdarúgásban, eldőlt ugyanis, hogy a másodosztály bajnoka, az Arminia Bielefeld mellett a VFB Stuttgart jut fel a Bundesliga első osztályába. A Bundesliga 2-be átszállójegyet váltó svábok visszajutásából tevékenyen vette ki a részét a klubnál második korszakát töltő Mario Gomez, aki a feljutás bebiztosítása után meglebegtette visszavonulási szándékát.

A Bundesliga vasárnapi záróköre előtt csupán az volt a kérdés, hogy a biztos feljutást érő második helyen a Darmstadtot fogadó Stuttgart, vagy a bajnok Bielefeld otthonába látogató Heidenheim végez-e, valamint, hogy kiharcolja-e az osztályozó lehetőségét a Bundesliga-alapító Hamburg. Végül mindhárom érintett csapat vereséget szenvedett, így mindenki maradt a forduló előtti pozíciójában, azaz a Stuttgart feljutott, a Heidenheim osztályozót játszik a Werder Bremennel, a Hamburg pedig egy újabb évet kénytelen a második vonalban tölteni.
Mario Gomez, miután végigjárta a VFB Stuttgart korosztályos csapatait, 2005 júliusában került fel az első csapathoz. Négyévnyi szolgálat után a Bayern Münchenhez szerződött, ahol bajnoki címek és kupagyőzelmek mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerte. 2013-ban Olaszországba, a Fiorentinához igazolt, ahol összesen három évet töltött el, közte egy a Besiktasnál töltött kölcsönjátékkal töltött szezonnal. 2016-ban visszatért Németországba, és a Wolfsburg játékosa lett, majd 2018 januárjában hazaigazolt a Stuttgarthoz.
picture

gomez-cl.jpg

Fotó: Eurosport

Azok után, hogy szeretett csapata egy éve kénytelen volt búcsút inteni a német klubfutball csúcssorozatának, Mario Gomez megfogadta, hogy segít visszajuttatni a Stuttgartot oda, ahova szerinte igazán való ─ a Bundesliga élvonalába. Az ígéretét a mögöttünk hagyott hétvégén hivatalosan is teljesítette, hiszen a 2020/2021-es bajnokságot ismét az első osztályban kezdi a sváb csapat. Elképzelhető azonban, hogy mindezt már Gomez nélkül lesz kénytelen megtenni, a csatár ugyanis meglebegtette visszavonulását:
„Elsődleges célom volt, hogy úgy mondjak búcsút a klubnak, hogy az első osztályban szerepel. A szezon kezdetén biztos voltam benne, hogy képesek vagyunk az azonnali visszajutásra, úgy döntöttem legyen ez az utolsó évem Stuttgartban és általában profi labdarúgóként is.”
picture

gomez.jpg

Fotó: Eurosport

Bár a döntés még nem végleges, és egy harmincötödik születésnapját bő egy hét múlva ünneplő tapasztalt játékostól talán korainak is tűnik, a Stuttgartnál már gondolnak arra, hogy Gomezt a klubnál tudják tartani. A korábbi kiváló német válogatott Thomas Hitzlspergernek, aki manapság a VFB Stuttgart sportigazgatója, már konkrét terve is van ezügyben:
„Azt gondolom, hogy tartozunk neki ennyivel és boldog lennék, ha egy ennyire tapasztalt és karizmatikus ember a Stuttgartért dolgozna a továbbiakban is.” nyilatkozta a sportigazgató annak kapcsán, hogy amennyiben Gomez a visszavonulás mellett dönt, a klub utánpótlásában kaphat edzői állást.
Mario Gomez összesen 230 alkalommal játszott a VFB Stuttgart első csapatában, ezen mérkőzések alatt 110 gólt szerzett. Hetvennyolc válogatottsága alatt harmincegyszer volt eredményes, két világbajnokságon és három Európa-bajnokságon játszott a nationalelf színeiben. Habár utolsó mérkőzésén csapata vereséget szenvedett, stílusosan búcsúzik, csapata egyetlen gólját ugyanis ő szerezte.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés