Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ki a fene az a Renato Sanches?!

Eurosport
Eurosport

Publikálva 02/06/2016 - 22:52 GMT+2

Valaki, akiért a Bayern München nem sajnált 35 millió eurót. Utánajárunk, miért!

Fotó: Eurosport

Ha valakiért 18 éves korában Európa egyik legbővebb keretével rendelkező, egyben egyik legjobb csapata kifizet 35 millió eurót, az még a mostani, rettenetesen elszabadult átigazolási összegek mellett is igen szembetűnő. Márpedig ezt történt, hiszen szűk egy hónapja a Bayern München bejelentette, ezért az összegért szerződtette Renato Sanchest. Most annak járunk utána, ki is a Benfica volt ifjonca, aki bekerült a portugálok Európa-bajnoki keretébe is.
Sanches Zöld-foki szigeteki származású, de már Lisszabonban született és ott is nevelkedett. Kilenc évesen csatlakozott a Benfica híres-neves akadémiájához, 2014. októberében mutatkozhatott be a klub B-csapatában, alig 17 évesen. Egy évet töltött a másodosztályban szereplő második csapatnál, mielőtt felkerült volna a felnőtt együttesbe, előbb csak azért, hogy vegyen részt az edzéseken. 2015. október 30-án aztán mégis eljött számára az áttörés, hiszen a Tondela elleni meccs hajrájában csereként bemutatkozhatott az első csapatban is. Mivel a fejlődése töretlen és igen nagy léptékű volt, a csapat novemberben hat éves szerződéssel kínálta meg, amiben rögzítették a 45 milliós kivásárlási árat. Végül 35 milliójába fájt a Bayernnek az üzlet.
A szerződéshosszabbítás óta folyamatosan növekedett a középpályás értéke, hiszen november végén már a BL-ben kapott kezdőként lehetőséget az Astana ellen, ahol végig is játszotta a kilencven percet. Egy héttel később lejátszotta első bajnokiját is kezdőként a Braga ellen. Végül 24 pályára lépésig jutott a szezonban, ezeken két gólt szerzett.
Igazi box-to-box középpályásról van szó Sanches személyében, aki erős, jól birtokolja a labdát és nagyszerű passzolási képességgel rendelkezik. Imádja diktálni a tempót a középpályán, ennek köszönhette elsősorban, hogy bejátszotta magát a Benfica kezdőjébe. Sokan Edgar Davidshoz hasonlítják, és nem csak a játéka, hanem a külseje miatt is. Legjobb meccse a szezonban talán a Zenit elleni BL-nyolcaddöntő első találkozója volt, ahol elsősorban védekező feladata volt - neki kellett megfognia az ellenfél legveszélyesebb támadóját, Hulkot, akinek neki köszönhetően igen csendes meccse volt. Emellett - ha az egész szezont nézzük - csapaton belül neki volt a legtöbb labdaszerzése, és a második legtöbb előrefelé irányuló passza, ez is mutatja, mennyire sokoldalú az ő játéka, és mennyire jól járt vele a Bayern, aki vélhetően Xabi Alonso helyére képzeli el a fiatal portugált.
"Tudom, hogy sok mindenben kell még fejlődnöm, de még csak 18 éves vagyok, így tudom, hogy az idő előrehaladtával, valamint a csapattársak segítségével ez sikerülni is fog. Az első felnőtt gólom örökké emlékezetes marad számomra, egy álom vált valóra. Soha nem gondoltam volna, hogy 18 évesen már a felnőtt csapatban fogok játszani" - mondta anno Sanches.
Ennél azonban sokkal érdekesebb, mások mit mondtak a fiatal titánról. Pep Guardiola, a Bayern leköszönt vezetőedzője nemes egyszerűséggel "Európa egyik legjobb fiatal játékosának" nevezte a portugált, "aki előtt nagyszerű jövő áll". Mindez történt, amikor a müncheniek a Benficával játszottak a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.
Diego Simeone, az Atlético Madrid vezetőedzője jól lövő, nagyszerű meglátásokkal rendelkező játékosként jellemezte a fiatal középpályást, míg Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern vezérigazgatója azt mondta róla, hogy egy "dinamikus, technikailag igen képzett középpályásról van szó, aki jól is szerel, és aki nagy hasznára lesz a csapatnak".
Könnyen elképzelhető, hogy nem kell a szezonrajtig várnunk arra, hogy igazán megláthassuk, mint tud Sanches, hiszen adott esetben a portugál válogatottban is kulcsszereplő lehet az Eb-n.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés