Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Messinél jobb szezonnal a vb-2., La Liga-MVP Griezmann csak a 21. lett az Aranylabda-szavazáson

Takács Márton

Frissítve 03/11/2023 - 20:43 GMT+1

Nem csak Lionel Messi első helyét lehet kritizálni az idei Aranylabda-szavazás végeredményénél. A spanyol sajtó és e cikk szerzője sem érti, hogyan fordulhatott elő, hogy a vb-ezüstérmes franciáknál új posztján is villogó Antoine Griezmann, aki az Atlético Madridban az előző idényben 15 gólig és 17 asszisztig jutott és a La Liga legjobb játékosának választották, csak a 21. helyre fusson be.

Antoine Griezmann Atlético Madridnál nyújtott pazar teljesítménye semmit sem ért a France Football szavazóinál

Fotó: AFP

Ha Lionel Messi a katari vb alapján lett aranylabdás, akkor Antoine Griezmann nem lehet 21. az Aranylabda-szavazáson. Pedig az lett.
Az Aranylabda régóta vicc, az egykor rangos díjat éppen Lionel Messi agyondíjazása tette tönkre a leginkább (amiről nem ő tehet, persze).
Ahogy Mártha Bence kollégánk is célzott rá az Il Nostro Calcio-blogján a Facebookon, egy 56 gólos egyéni teljesítményt, Bajnokok Ligája-győzelmet, Premier League-elsőséget és FA-kupa-győzelmet (tehát triplázást), egy egész idényen át tartó kiegyensúlyozott szereplést nem írhat felül semmilyen, a katari világbajnokságon (összesen hét mérkőzésen) nyújtott teljesítmény, még ha a kieséses szakaszban tündöklő Messi aranyéremig is vezette az argentin válogatottat.
Kivéve a France Football szavazóinál, akik nyolcadszorra is Messit hozták ki győztesnek.
De volt még más botrányos döntés idén is.
A spanyol média szerint a világbajnoki ezüstérmes franciáknál új szerepkörében a fináléig tündöklő, az Atlético Madridban az előző idényben 15 gólig és 17 asszisztig jutó, a La Liga legjobb játékosának választott Antoine Griezmann 21. (!) helye az Aranylabda-szavazáson teljesen elfogadhatatlan.
picture

Antoine Griezmann kiváló vb-jét lenullázták a szavazók

Fotó: AFP

A cikk szerzője csatlakozna hozzájuk.
Griezmann 2016-ban és 2018-ban is harmadik volt, idén is beférhetett volna az első tízbe (ötbe), de még a legjobb húszba sem került be. Skandalum.
A Marca című spanyol napilap például a hetedik helyre sorolta listáján a franciát az idei Ballon d’Or-versenyben. "Egy olyan szavazáson, ahol a marketing és a médiazaj számít, az Atléticónál hátrányban vannak másokkal szemben” - olvashatjuk a Mundo Deportivo találó véleményét.
Hogy a bánatba fordulhat elő, hogy ha a világbajnokság ilyen szerepet játszik Messi díjazásában (nyilván nem a PSG-ben nyújtott, amúgy ősszel kiemelkedő teljesítménye döntött), és ezért megint az argentin lett az első, akkor az ezüstérmes francia válogatottban gyakorlatilag mélységi irányítót pazarul játszó, nála egyértelműen jobb klubszereplést produkáló Griezmann 20 hellyel végez mögötte?
picture

Griezmann és Messi a katari vb döntőjén

Fotó: AFP

Ha Messi így lehetett első, akkor Griezmann nem lehet huszonegyedik az Aranylabda-szavazáson. Mégis ez történt. A 31 éves támadó középpályás nagyszerű klubévadot produkált tavaly az Atlético Madrid színeiben, és a vébé öt legjobb teljesítményt nyújtó játékosa között volt.
Egyszerűen nem létezik, hogy ezek alapján Messi az első, Griezmann pedig a csak a 21. Pedig de. Létezik.
Ha a katari vb olyan súllyal esik latba a szavazóknál, ahogy az a végeredményből látszik, akkor Griezmannt nem előzhette volna meg Karim Benzema (úgy lett 16., hogy ott sem volt a vb-n, helló!), Ilkay Gündogan (14.), a U2 ír énekesének marrokói névrokona, Yassine Bounou (13.), Mohamed Salah (11.), Luka Modrić (10.), Bernardo Silva (9.), Victor Osimhen (8.) és Vinícius Júnior (6.) is.
Ha őket hátrébb rangsoroljuk nála (márpedig hátrébb rangsoroljuk, eb ura fuckoff ahogy Parti Nagy Lajos írta), máris nyertünk nyolc helyet Antoine-nak, és még így sem kerülne oda, ahová való.
picture

Oké, Griezmann frizurája szinte mindig borzasztó

Fotó: AFP

Ahogy 1998-ban Zinedine Zidane és 2006-ban Fabio Cannavaro esetében is a vébé-arany, és a vb-n nyújtott teljesítmény hozott a konyhájukra Aranylabdát.
Ellentétben Andrés Iniesta vagy Xavi esetével, akik 2010-ben szintén világbajnokok lettek, de nem egyikük lett aranylabdás, ahogy nem lett az az Interrel mindent megnyerő, plusz vb-ezüstérmes Wesley Sneijder sem. Akkor is Messit díjazták.
2019-ben a Liverpoolban egész évben zseniális védőmunkát produkáló, Bajnokok Ligáját nyerő Virgil van Dijknak járt volna az Aranylabda, Messi őt is megelőzte hét ponttal.
2014-ben is a klubfoci győzött, nem valamelyik német világbajnok futott be elsőként, hanem Cristiano Ronaldo. 2018-ban pedig Luka Modrić – teljesen megérdemelten.
Bíró Dávid és kollégánk, Szabó Christophe jót beszélgettek az idei szavazás végeredményéről a Hot Topic legutóbbi adásában. Mindketten kifakadtak Griezmann mellőzésén.
"Antoine Griezmann az első 15-ben nincs benne. Azt hogy? Ez még inkább zavar, mint hogy Messi valakik szerint jobb volt, mint Haaland. Az elmúlt szezonban szerintem Haaland jobb teljesítményt nyújtott. Ugyanakkor az, hogy Antoine Griezmann nincs az első ötben, a legnagyobb vicc, nevetségessé teszi az Aranylabda díjátadó gálát.” – említette Bíró Dávid.
picture

Tanárian focizott a vb-n

Fotó: AFP

Majd jött Chris, aki hozzátette, hogy "Griezmann 21. lett most az összesített rangsorban úgy, hogy az egész világbajnokságon fantasztikusan játszott, a döntőre még kezdett kicsit elfogyni. Az a Luka Modrić lett 10., aki 1700 percet játszott tavaly a Real Madridban, négy gólja és három gólpassza volt. Viszont vb-elődöntőt játszott, oké.
A tavalyi év tipikusan arról szólt, hogy Modrić elkezdett ereszkedni, de azért megtartják, mert egy rendkívül hasznos játékos a Real Madrid számára. De 10. hely?
Itt jön be megint az, hogy milyen narratívák élnek Luka Modrićról: hogy ’milyen szépen külsőzik’, meg ’hú, érik, mint a jó bor’. Antoine Griezmann-nak még nem alakult ki ilyen narratívája, és szerintem ezért van az, hogy nem tudják beazonosítani, hogy ő most mitől lenne ennyire jó. Nagyon sokat számít ilyenkor a személyes PR, a személyes imázs, hogy mit mondanak az emberek az adott játékosról az adott pillanatban.”
Az elmúlt 10 évben a France Football szavazói beárazták az Aranylabdát. Nagyot esett a BUX-indexe.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés