Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A liverpooli kölykök lenyomták a kékmilliárdos csapatot – Klopp pályafutása legkülönlegesebb győzelméről beszélt

Németh Dániel

Frissítve 26/02/2024 - 12:08 GMT+1

Virgil van Dijk 118. percben szerzett találatának köszönhetően a Liverpool 1-0-ra legyőzte a Chelsea-t az Angol Ligakupa döntőjében. Jürgen Klopp a találkozó után pályafutása legkülönlegesebb sikerének nevezte a mostanit, miután rengeteg sérülttel, az ifiket is bedobva sikerült legyűrni ellenfelüket. Gary Neville nem is kímélte a Chelsea-t, kékmilliárdos csődtömegként jellemezte a csapatot.

A Liverpool ifikkel is lenyomta a több száz millióból megerősített Chelsea-t - fotó: Glyn Kirk

Fotó: AFP

Elmaradt piros lap, visszavont gólok, kapufák, elpuskázott helyzetek, és egy utolsó pillanatos gól – emlékezetes meccset hozott az Angol Ligakupa döntője.

Durván egy hónappal ezelőtt a Liverpool valósággal átgázolt a Chelsea-n; a 20 éves Conor Bradley góllal és gólpasszal hívta fel magára a figyelmet, Szoboszlai Dominik megszerezte a harmadik gólját a Premier League-ben, a vége pedig 4-1 lett. Azt már akkor is tudtuk, hogy pár hét múlva ez a két csapat fog összecsapni a Ligakupa döntőjében, és elképzelhetetlennek tűnt, hogy ne a Liverpool legyen a mérkőzés esélyese.
Végül úgy alakult, hogy mégsem ugyanaz a két csapat találkozott a fináléban. Egyrészt azért, mert a Chelsea – ha nagyon lassan is – de kezdett életjeleket mutatni, ám nagyobbrészt mégis a Liverpoolt sújtó sérüléshullám miatt. Semmi túlzás nincs abban, ha azt mondjuk, a vasárnapi döntőben Jürgen Klopp az alapcsapatának nagyobb részére nem számíthatott: hiányzott Mohamed Salah, Szoboszlai, Darwin Núñez, Alisson, Trent Alexander-Arnold, Curtis Jones, Diogo Jota, Joel Matip és Thiago.
A létszám ráadásul már 28 perc elteltével tovább csappant, Ryan Gravenberchet ugyanis hordágyon kellett levinni a pályáról Moises Caicedo belépőjét követően. A VAR szobában úgy ítélték meg, hogy a középpályás csak „felelőtlen” volt, és nem „túlzott erőbevetésről” van szó, így az ecuadori megúszta lap nélkül az esetet. (Chris Kavanagh továbbengedte az akciót, és nem adott sárgát sem, a VAR pedig csak piros lapos szituációkban avatkozhat közbe.)
A körülmények ellenére a találkozó kimondottan izgalmasan alakult. Mindkét oldalon voltak kapufák, meg nem adott gólok, valamint jókora helyzetek és hatalmas védések. Đorđe Petrović 10, Caoimhín Kelleher 9 védéssel zárta a találkozót, utóbbi nem egyszer ajtó-ablak ziccerben állította meg a Chelsea támadóit. Klopp a második félidőben már a fiatalokat is elkezdte pályára küldeni, lehetőséget kapott Bobby Clark (19), James McConnell (19), Jayden Danns (18) és Jarell Quansah (21) is.
Lélekben talán már mindkét csapat a tizenegyesekre készült, a 118. percben azonban jött a csattanó: Kostas Tsimikas szögletét követően Virgil van Dijk emelkedett a legmagasabbra, és a kapuba bólintott - ezúttal a VAR szerint is szabályosan. A Liverpool tehát csodát tett, a kulcsjátékosai nélkül, egy halom suhanccal a pályán megnyerte a Ligakupát, így már biztos, hogy Klopp kupagyőzelemmel zárja az utolsó liverpoolos szezonját.

Gary Neville Van Dijk gólja után "kékmilliárd fontos csődtömegként" jellemezte a Chelsea-t, amely egy csapat kölyöktől is képes volt kikapni.

„Nem hallottam, mit mondott pontosan, de szerintem elég hasonló volt a két csapat életkora”mondta a meccs után Pochettino. „Változtattunk pár helyen, például Gallagher és Chilwell helyén a hosszabbításban. Az viszont igaz, hogy nem tudtuk fenntartani azt az energiát, amivel a második félidőt zártuk. Így is büszke vagyok, mindent beleadtak. Fiatal csapatunk van, amit nem hasonlíthatunk a Liverpoolhoz, csak mert fiatalokkal fejezték be a meccset.”
„Nem igazságos, ha valóban így fogalmazott. A továbbiakban is erősek leszünk, és hiszünk ebben a projektben” – magyarázta az edző, aki elismerte: nehéz egy utolsó pillanatos góllal elveszíteni a döntőt. „A játékosok csalódottak. 90 perc után nagyon közel álltunk, de kezdtek kifogyni az energiából. Chillwell nagyon fáradt volt, Gallaghert öt perc után váltani kellett. Talán úgy érezték a játékosok, hogy a büntetőpárbaj is jó lesz.”
picture

Jürgen Klopp

Fotó: Getty Images

Klopp érthető módon jobb kedvében volt a sajtótájékoztatón, pályafutása legkülönlegesebb győzelmeként jellemezte a mostani sikert.
„Amit ma láttunk, az kivételes. Talán soha többet nem lesz hasonló, ilyenek nem történnek a fociban. Simán ez a legkülönlegesebb trófea, amit nyertem. Azt kívánom, bár többször érezhetnék ilyen büszkeséget, és ennek most semmi köze sincs ahhoz, hogy talán ez volt az utolsó meccsem a Wembley-ben. Ezt az okozta, ahogyan mindenki hozzájárult a győzelemhez. A srácok arcának látványa. Ezt a sztorit senki sem fogja elfelejteni.”
„Nem foglalkozom az örökségemmel, nem ezért vagyok itt. Én csak a munkámat végzem. Rengeteget tanultam. Időről időre szükséged van valamire, amit igazán megünnepelhetsz, ezért is annyira különleges ez. Gondjaink voltak, a sérülések, egy bíró, aki nem nőtt fel az eseményhez – megint hiányzott a józan ész.”
Fogalmam sincs, kik léphetnek pályára szerdán. Olyan játékosokkal fejeztük be a meccset, akik sérüléssel bajlódtak. De ezt az estét nem fogjuk elfelejteni. Az sem baj, ha ezt más nem látja, de számomra igazán különleges emlék.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés