Jürgen Klopp, Josep Guardiola, Thomas Tuchel, Ole Gunnar Solskjaer, Carlo Ancellotti, Claudio Ranieri, Jose Mourinho. Csak néhány név azon topedzők közül, akik manapság Premier League-csapatot edzenek vagy tették ezt az elmúlt években

Kétségtelen tény, hogy a világ legjobb futballbajnoksága nívó mellé az évek során az edzők világbajnoksága különverseny is felzárkózott Angliában, amin azonban a topjátékosok odavándorlásának természetes hozadékaként fölösleges csodálkozni.
A Klopp-féle gegenpressing, a Guardiola-féle attraktív támadófutball, vagy a Tuchel alatt újjászületett Chelsea-t pártszimpátiától függetlenül öröm nézni, s laikusként akár azt is hihetnénk, hogy ezen csapatok különböző támadófutballt játszva érnek el jó eredményeket hétről hétre. A jelek szerint azonban nem is tévedhetnénk nagyobbat.
Labdarúgás
Döntött az UEFA a Szuperliga-klubok büntetéséről
09/06/2021 17:42
Az ellenvélemény megfogalmazója nem más, mint Sam Allardyce, aki manapság (még) a West Bromwich Albion menedzsere. A 66 éves Big Sam pályafutása során számos csapatnál megfordult, egészen birminghami szerepvállalásáig pedig azt a bravúrt is elmondhatta magáról, hogy irányítása alatt soha nem esett még ki csapat az angol futball első osztályából.
Mivel minden sorozat megszakad egyszer, Allardyce-t is utólérte a végzete, a West Brom ugyanis biztosan búcsúzik a Premier League-től. A kiesés biztos tudatában pedig a menedzser, talán a keserűségtől hajtva, még a Liverpool elleni hétvégi hazai bajnoki előtt igyekezett igazán nagyot mondani, ami szavait utólag elolvasva sikerült is neki.
„A futball egy egyszerű játék, amit sajnos túl sok ember bonyolít meg túlságosan. A Premier League nem lett taktilag keményebb, egyszerűen mindenki ugyanazt a játékstílust erőlteti. Mindenki agymosottként vakon hallgat azokra a hangokra, amelyek megmondják, hogy így vagy úgy kell játszatni a csapatod. A világ legjobb bajnokságában különböző játékstílust alkalmazó csapatok kellene, hogy versengjenek.”

Sam Allardyce

Fotó: Getty Images

Hogy Allardyce pontosan mire gondolt, arra nehéz rájönni, az mindenesetre tény, hogy az angol klubok játéka azért nem olyan kilátástalan, ennek alátámasztására elegendő megnézni például az európai kupaszerepléseket. A Bajnokok Ligájában például színangol döntőt rendeznek, a Manchester United pedig az Európa Liga döntőjében lesz érdekelt. Ha pedig kreativitás, akkor Big Sam-nek érdemes lesz majd visszanéznie csapata vasárnapi Liverpool elleni bajnokiját, a Vörösök győztes gólját ugyanis a 95. percben a szögletnél előrehúzódó Allison kapus fejelte.
https://i.eurosport.com/2021/05/16/3133982.jpg
Az egy mérkőzés erejéig az angol válogatott kispadján is megforduló, majd onnan botrányos körülmények között távozó Big Sam itt még nem állt meg, elkezdte félteni a fiatal edzőket is. A harmincas éveikben járó menedzserek ugyanis szerinte a Premier League-ben nem bontakozhatnak ki, hiszen megmondják nekik, hogyan kell játszatni a csapatukat.
„Ha minden fiatal edzőt ugyanabba az irányba terelnek, elvész az egyéni fejlődés lehetősége. Ez végül oda fog vezetni, hogy épp a kényszerből alkalmazott játékstílus lesz a vesztük, emiatt veszítik el az állásukat.”
https://i.eurosport.com/2021/04/21/3118857.jpg
Allardyce szavainak azon része, hogy a Premier League mennyire lehet a fiatal edzők terepe, talán megér egy vitát. A világ legnagyobb gazdasági erejével rendelkező bajnoksága ugyanis nem kifejezetten a kispályás, szárnybontogató edzők ugródeszkája lehet, hiszen minden csapatnál megvan a klubhoz mért elvárás a vezetőség részéről. Ugyanakkor, ellenpélda is akad, hiszen az Arsenal úgy nevezte ki Mikel Artetát a csapat menedzserének, hogy a spanyol egyetlen percet sem dolgozott korábban vezetőedzőként.
A legfrisebb példa pedig Ryan Masoné, aki kora alapján még bőven aktív labdarúgó lehetne, Jose Mourinho Tottenhamtől való menesztését követően mégis ő lett a Spurs egyelőre megbízott menedzsere. Az ő esetleges véglegesítése akár tesztelheti is Allardyce valóságtól azért bőven elrugaszkodó elméletét. Érdekes lehetett volna megfigyelni, hogy mire megy például Julian Nagelsmann Angliában, az épp a Tottenhammel hírbe hozott német azonban végül a Bayernhez írt alá.
https://i.eurosport.com/2021/05/02/3124787.jpg
A topligák közül még mindig az angol az, amelyik a legtöbb izgalmat és a legkielézettebb párharcokat tudja nyújtani, mondjuk ezt még annak tudatában is, hogy egy éve a Liverpool, idén pedig a City vitte fordulókkal a zárás előtt dűlőre a bajnoki cím sorsát. Ráadásul, épp ezt a két csapatot szokás manapság a kreatív futball mindapéldanyaiként emlegetni, hozzájuk pedig Thomas Tuchel érkezésével egyértelműen felzárkózott a Chelsea is. Van tehát bőven potenciál és variációs lehetőség a Premier League csapatokban, véleményünk szerint pedig a menedzserek élnek is kínálkozó lehetőségekkel.
Forrás: goal.com
Premier League
A kapus fejelt gólt a 95. percben, fordított a Liverpool
16/05/2021 17:57
Premier League
A Liverpool csatára szerint ez élete legrosszabb szezonja
12/05/2021 15:22