A BVB vezérigazgatója szerint sem a Bayern, sem a Dortmund nem kíván részt venni a sorozatban, mellette jelenlegi és korábbi játékosok is kritizálták a Szuperligát.

Bombaként robbant a hír, hogy az UEFA tiltása ellenére, vasárnap éjszaka 12 topklub bejelentette, hogy beindítják az európai Szuperligát. Az UEFA válaszként hivatalossá tette, hogy 2024-től bevezetik a korábban már megszellőztetett BL-reformokat. A Szuperliga megosztja a véleményeket, sokan az esélyegyenlőség megszűnésének, a pénzes és kevésbé gazdag csapatok teljes szétválásának tarják a kezdeményezést, illetve azt az álláspontot osztják, hogy a labdarúgás hagyományaival teljesen szembe megy a zárt sorozat. A háborgó szurkolók mellett focisták és edzők is felszólaltak a Szuperliga ellen.
Szembetűnő, hogy a Szuperliga 15 állandó taggal tervez, de csak 12 klub szerepel az alapítók között, és sem német, sem francia együttes nincs köztük. A Borussia Dortmund vezérigazgatója, Hans-Joachim Watzke kijelentése alapján ez nem véletlen, a dortmundiak hivatalos közleménye szerint a BVB és a Bayern München 100%-osan egyetért abban, hogy nem támogatják a Szuperligát. Ezzel a Dortmund az eddigi legnagyobb klub, mely hivatalosan is bejelentette, hogy nem kíván részt venni a sorozatban. Watzke kijelentése alapján hamarosan a Bayern is követheti a német rivális példáját, és sajtóhírek szerint a PSG is a BL megreformálását szorgalmazta a Szuperliga helyett.
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Brazil - Ivory Coast - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
32 PERCE
A játékosok és edzők közül többen helytelenítik a sorozatot. Arsène Wenger szerint a Szuperliga egy rossz ötlet, fontos lenne megőrizni a futball egységét. A francia edző, aki 1996 és 2018 között irányította az Arsenalt, úgy véli, nem sokáig jut a sorozat, mely nagy fenyegetést jelent a Premier League-re nézve. Wenger véleményét az sem befolyásolja, hogy az Arsenal is ott van az alapító csapatok között.

Arsene Wenger szerint a Szuperliga rossz ötlet

Fotó: Getty Images

A Manchester United legendája, Gary Neville egyenesen bűncselekménynek nevezte a Szuperligát, és undorítónak tartja korábbi csapata szerepét a történetben.
„Az Arsenal a ligában? Most játszottak döntetlent a Fulhammel. A szezon alapján kellene kiválasztani hat angol csapatot. Vicc az egész”- háborgott a Sky Sportsban.
40 éve vagyok Manchester United rajongó. Leginkább a Manchester Unitedot és a Liverpoolt találom visszataszítónak. A Liverpool tetteti, hogy ’You’ll Never Walk Alone’, az emberek klubja, a szurkolók klubja. A Manchester United 100 éve a környéken élő munkásokból nőtt ki, és most egy verseny nélküli ligába akar leválni, ahonnan nem lehet kiesni.
Neville korábbi csapattársa, Rio Ferdinand szintén szégyenkezik, amiért a United részt vesz a Szuperligában, a futball háborújának nevezte a helyzetet, és szerinte a sorozat mindennek ellen megy, amiről a foci szól.
„Megmutatja, hogy ezeknek az embereknek fogalmuk sincs a fociról. Tiszta üzleti akció, ennyi”- osztotta meg véleményét.
A Liverpool ikonja, Jamie Carragher szerint meggyalázzák az Anfield szellemét, és megcsalják a klub örökségét azzal, hogy részt vesznek a Szuperligában. Véleménye szerint a klub tulajdonosainak arroganciája károsítja a Liverpool hírnevét.
A PSG spanyol focistája, Ander Herrera úgy gondolja, a gazdagok tönkreteszik a világ legszebb sportját, a kisebb klubok rajongói elveszítik az illúziót, hogy legyőzhetik a világ legnagyobbjait. Szerinte a gazdagok ellopják azt, amit az emberek alkottak.
Mesut Özil a közösségi médiában fejezte ki problémáit a Szuperligával kapcsolatban. „A gyerekek úgy nőnek fel, hogy a világbajnokság és a Bajnokok Ligája megnyeréséről álmodoznak, nem a Szuperligáról. Az a legnagyobb élvezet a nagy meccsekben, hogy csak egyszer vagy kétszer történnek meg évente, nem hetente. Minden focirajongónak nehéz ezt megértenie”- posztolta a világbajnok.
Egy másik világbajnok, Lukas Podolski is kifejezte csalódását, és annak sem örül, hogy két korábbi klubja, az Arsenal és az Internazionale is az alapítók között van. Véleménye szerint az új sorozat sérti hitét: a foci a boldogságról, szabadságról, szenvedélyről, szurkolókról szól, és mindenki számára elérhetőnek kell lennie.
A Bundesligában a kiesés ellen küzdő Arminia Bielefeld kedden a Schalke elleni bajnoki mérkőzésen különleges mezben lép pályára, mellyel kifejezi tiltakozását a Szuperliga ellen. A Bielefeld annak ellenére, hogy az új sorozatba, nem meglepő módon, nem hívták meg, és egyelőre a BL-szereplésről is maximum csak álmodozhat, „A foci a szurkolók által él” feliratú mezzel fejezi ki véleményét a Szuperligáról.
Forrás: goal.com, wn.de
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Argentina - Egypt - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
EGY ÓRÁJA
Tokyo 2020
Tokió 2020 - France - South Africa - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
EGY ÓRÁJA