Vasárnap délutánig az európai futballközvéleménnyel együtt mi magunk is joggal gondolhattuk, hogy a hétvége két nagy eseményt tartogatott a kontinens futballrajongói számára.

Az egyik Hansi Flick szombati bejelentése, amely után világossá vált, hogy a Bayern München vezetői kezdhetnek új edzőt keresni a bajnoki címet szombati győzelmével jó eséllyel bebiztosító bajor csapat élére. A másik esemény inkább egy örömteli jelenség, hiszen az általunk is beharangozott brit újraindítási projekt első futball elemeként a Leicester City-Southampton FA-kupa elődöntőt nézők előtt rendezték meg a Wembley-ben.
Aztán vasárnap végül beindult egy olyan, egyelőre megállíthatatlannak tűnő nyilatkozat sorozat, amely zárójelbe tette a fenti eseményeket, az érintetteknek legyen mondva, erről nem ők tehetnek. A már többször is belengetett Európai Szuperliga kapcsán ugyanis a New York Times vasárnap megszellőztette, hogy az eddigi spekulációk helyett immáron konkrétumok is vannak a témában.
Foci-vb
Messi góllal tartotta versenyben Argentínát, Mexikónak sincs minden veszve
3 ÓRÁJA
Tizenkét vezető európai csapat ugyanis az amerikai napilap szerint elkötelezte magát a sorozat felé. A hírek szerint hat angol, valamint 3-3 spanyol és olasz klub készül arra, hogy nemzeti versenysorozataban való tagságát meghagyva hétközben ezentúl egy zárt rendszerben, csak nagyágyúkkal szemben lépjen pályára hétről hétre. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a csapatok búcsút intenek a Bajnokok Ligájának.
Jónéhány éve lebeg már az UEFA lelki szemei előtt a főleg a Juventus elnök Andrea Agnelli vezette European Club Association által jegyzett összeurópai elitliga fenyegetése. Agnelliék célja egyszerű: ahelyett, hogy hazai fronton 2-3, a nemzetközi porondon pedig további maximum 4-5 komoly ellenféllel találkozzon mondjuk a Juventus, a Cagliali, a Crotone vagy épp a Benevento elleni találkozókat szívesen cserélné mondjuk Liverpool, Real Madrid vagy Barcelona elleni derbikre.
A nézők nyilván vevők lennének egy ilyen elitligára a helyszíneken és a tévék előtt is, a támogatók látszólag megvannak, tulajdonképpen minden összeállt. Az UEFA-nak azonban az a baja ezzel a dologgal, hogy így a nagy klubok kiválásával a sportági szervezet versenysorozatai, főleg a Bajnokok Ligája, elvesztené az érdekeltségeinek jelentős részét. Mintegy válaszként tehát az Európai Szuperligára az UEFA is azt tervezi, hogy 2024-től drasztikusan belenyúl a Bajnokok Ligája jelenlegi lebonyolításába, amelyet 36 csapatosra bővít és ligarendszerűvé tesz.

Neymar, Joshua Kimmich

Fotó: Getty Images

Liverpool, Arsenal, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Atletico Madrid, Barcelona, Juventus, AC Milan, Internazionale FC ─ a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka megjelent közlemény szerint ez a tucatnyi csapat alapította meg az új elitligát. A szöveg szerint az alapítók további három klub felvételét tervezik az állandó tagok közé, a húszcsapatosra tervezett liga fennmaradó helyeire pedig pályázni lehetne. Ahogy pedig a hír végigsöpört az interneten, az érintett klubok és ligák képviselői, a szövetségek és a szurkolók is megnyilvánultak a létező összes platformon.
A nyilatkozatok tartalma egyöntetűen elutasító, azok csomagolása és indulata azonban eltérő, de jellemzően heves. A Sky Sports gyűjtése szerint Richard Masters, a Premier League ügyvezetője levelet írt a húsz PL-klubnak, amelyben leszögezi, egyik angol csapatnak sincs helye egy ilyen sorozatban. Megszólalt az UEFA is, amely a szakadár csapatok országainak szövetségeivel, valamint azok első osztályú ligáival közös közleményt jelentetett meg, amelyben elítélik a kezdeményezést.
Mint a közlemény fogalmaz, céljuk leállítani a „cinikus és öncélú projektet, amely olyan időben született, amikor a társadalmi összefogásra nagyobb szükség van mint valaha”. A meglehetősen kemény hangvételű szöveg szerint a felek minden létező jogi és sportszakmai fórumon fel fognak lépni azokkal szemben, akik valóban egy ilyen el nem ismert versenysorozat mellett kötelezik el magukat. Az Európai Labdarúgó Szövetség ugyanakkor köszönetet mond a francia, valamint a német szövetségnek, amelynek csapatai nem kívánnak résztvenni az elitligában.
A FIFA, egyetértésben annak hat tag-könföderációjával azt már korábban bejelentette, hogy azon klubokat, amelyek „átigazolnak” egy ilyen ligába, minden hazai, európai és interkontinentális versenysorozaton való részvételtől elitltja, játékosaiknak pedig megiltja a nemzeti színek képviseletét minden szinten. Ez utóbbi kitétel természetesen igaz az Európa-valamint a világbajnokságokra is – érdemes eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne mondjuk a közelgő Európa-bajnokság a fent nevezett tizenkét elitklub játékosai nélkül?

Sir Alex Ferguson

Fotó: EFE

A Premier League közvetítési jogait az Egyesült Királyságban részben birtokló Sky Sports egyik riportere, Mark Kleinman szerint a klubok motivációja egyértelmű. Az újságíró szerint a szuperliga mögött álló JP Morgan amerikai bank ötmilliárd dollárt készül szétosztani a résztvevők között, akik a pandémia miatt megrogyott gazdasági helyzetben ebben látják pénzügyi stabilitásuk kulcsát. Az időzítés ettől függetlenül botrányos, erre világított rá érzelmes és terjedelmes elemzésében Gary Neville is. A Manchester United és az angol válogatott korábbi védője és a Sky Sports jelenlegi szakértője szerint az érintett klubok tulajdonosainak semmi köze a szurkolókhoz, és gátlástalanul beleállnak bármibe:
„40 éve szukolok a Manchester Unitednek, de őszintén mondom, hogy ha ez a dolog igaz, akkor minden eszközzel fel kell lépni a kilépni szándékozó klubok ellen. Ezeknek a luboknak a tulajdonosai, beleértve a Unitedet is, még csak nem is angolok, fogalmuk sincs a klub hátteréről és magasról tesznek a szurkolókra. Szégyelljék magukat azok is, akik kitalálták ezt az egészet, meg azok is, akik támogatják.”
Megszólalt a témában többek között Sir Alex Ferguson is, aki saját európai kupákhoz fűződő élményeivel érvelt leginkább az elitliga ellen:
„A szuperliga ötlete az európai futball hetvenéves hagyományát söpörné le az asztalról. Annak idején a Dunfermline játékosaként, valamint az Aberdeen menedzsereként óriási élmény volt megnyerni a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Egy kis skót tartomány csapataként ez annyit jelentett nekünk, mintha megmásztuk volna az Everestet. A szurkolók világszerte így szereti a sorozatot, ahogy van.”

Manchester United missed out on transfer targets even under Sir Alex Ferguson, according to Gary Neville

Fotó: PA Sport

A hat PL-klub szurkolói csoportjai mellett az elitliga ellen foglalt állást többek között Roy Keane is, valamint a Southampton FA-kupa búcsúját követően Ralph Hasenhüttl, a „Szentek” osztrák menedzsere is.
A bejelentés másnapján azonnal felmerül a kérdés, hogy a hírek napvilágra jutását követően tapasztalt nagyon komoly felzúdulás képes lesz-e visszavonulóra késztetni a szakadár csapatokat. Mert ugyan manapság ezeknél a kluboknál jóval szerényebb gazdasági és játékerővel bíró egyesületek is tisztán gazdasági alapon működnek, egy Real Madrid szintű gigaklub például nehezen elképzelhető módon tudná megemésztetni szurkolóival, hogy ezentúl nincsenek Bajnokok Ligája szereplések.
Sokszor citáltuk már, hogy milyen mértékben kihalt az egészséges versenyszellem az elitfutballban, most itt ez a jelenség, amit a „népharag” terelhet vissza a helyes útra. Mert bármennyire is szeretnénk mindannyian hétről-hétre El Classico-kat, Derby della Madonnina-kat vagy Észak-Londoni derbiket látni, a nemzeti bajnokságok érdekeit ez nem szolgálná.
A járható út a Bajnokok Ligája óvatos reformja lenne, ügyelve arra, hogy a másod-vagy harmadvonalban mozgó országok bajnokcsapatai előtt legalább az illúzió ott lebeghessen, hogy ha csak ideig-óráig is, de ők is az európai elitfutball részei. A kérdéskör egészen biztosan rengeteg nyilatkozatot termel majd az elkövetkező napokban, amelyet követve igyekszünk naprakészen tartani olvasóinkat.
Forrás: skysport.com
Foci-vb
Mbappé kétszer villant, Franciaország továbbjutott
6 ÓRÁJA
Labdarúgás
Szerbia edzésben a Brazíliától elszenvedett vereség után
7 ÓRÁJA