Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lesajnálták, mert vézna volt, majd Steph Curry egymaga változtatta meg az NBA-t

Takács Márton

Frissítve 31/08/2023 - 19:45 GMT+2

A négyszeres NBA-bajnok kosárlabdázóról Stephen Curry: Underrated címmel láthatunk egy kiváló dokumentumfilmet az Apple TV-n. A Golden State Warriors ikonikus alakjáról szóló doksiban annak az útnak egy részét ismerhetjük meg, amin végigmenve Curry 188 centis kosarasként a liga egyik legnagyobb játékosa lett – fókuszban a főiskolai éveivel, és a biztos családi háttér felvázolásával.

Steph Curry hendikeppel indult, majd mindent vitt

Fotó: AFP

Nem nézték ki belőle, pedig Stephen Curry az NBA legendás alakja lett.
"Jóval az NBA elvárásai alatt az erőt és a sportosságot illetően. 188 cm-es magasságával rendkívül kicsi az NBA 2-es pozíciójához. Ne bízd rá a csapatod vezetését!
Túllő és belefut dobásokba. Nem szereti, ha a védelem túl agresszíven játszik. Nem túl jó a kosárra dobásban magassága és testi adottsága miatt. Kell egy kis izom a felsőtestére, de úgy tűnik, mindig sovány marad."
Ez volt a jelentéstervezet Stephen Curryről, amit Reggie Miller olvas fel a Stephen Curry: Underrated (Stephen Curry: Alábecsülve) című, Peter Nicks által rendezett dokumentumfilm elején. A dokut idén januárban mutatták be a Sundance Filmfesztiválon, július 21-e óta pedig elérhető Apple TV-n, magyar felirattal.
Megnéztük és szerettük.
Reggie Miller szavai után láthatjuk, ahogy a pályafutása elején lesajnált Curry a 2021 decemberi felvételeken megdönti Ray Allen csúcsát az NBA-ben dobott hárompontosokat illetően (2973). Közben nézhetjük, ahogy Hall of Fame-játékos Miller a telefonján veszi fel videóra a történelmi pillanatokat. Már ez nagyon jó ötletnek bizonyult a kontraszt érzékeltetésére.

Gyakorlatilag ennek az útnak a felskiccelését, egy coming-of-age story-t láthatuk 110 percben, ahogy a kicsi és vékony Stephen Curry-ből az NBA történetének óriása, egyik legkedveltebb alakja lesz, akinek nagy hatása lett a kosárlabdára, és stílusával, csapata, a Golden State Warriors pedig a játékával kitörölhetetlen nyomot hagyott a ligában.
A film talán azért is olyan jó, mert nem azt emeli ki, nem rágja a szánkba, hogy milyen nagy istenség is a triplakirály, ezt konkrétan senki nem mondja ki a doksiban. Az utolsó utáni ilyen személy épp maga Curry lenne, ezért is annyira kedvelhető.
Ő soha nem énekelné Lovasi András után a Kispál és a Borz dalából magára utalva, hogy "az egyetlen forradalmár vagyok a városban".
Hanem az odáig vezető hosszú és kanyargós, buktatókkal teli utat mutatja meg önreflexív módon, jóval nagyobb hangsúlyt téve hősünk egyetemi éveire, rengeteg családi, vagy archív felvétellel.
picture

Steph Curry a Davidson mezében

Fotó: AFP

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy amikor betekintést kapunk a zárt körű New York-i buliból, amit az új csúcstartó, Steph tiszteletére rendeznek, az egyik első ember, akit meglátunk mosolyogni, az a Robert McKillop, aki a Davidson Wildcats egyetemi férfi kosárlabdacsapat vezetőedzője volt abban a három évben, amit Curry az intézmény falai között töltött.
Ez az ember, aki elképesztően szimpatikus figura a film alapján, a Holt költők társaságából ismert John Keating modernkori reinkarnációja, aki kiváló pedagógiai vénájának, empatikus vonásának köszönhetően felismerte a tehetséget tanítványában, és megadta a lehetőséget Stephnek az előretörésre. Ő pedig élt vele.
Pedig a nyitómeccsén, elsőévesként 13 labdaeladást produkált. De így is bíztak benne, a második mérkőzésén kezdett, és dobott vagy 32 pontot.
"Emlékezetes este volt, mert emlékeztettem, vagy meggyőztem magam arról, hogy az vagyok, akinek gondolom magam.” – mondta utólag visszagondolva arra a meccsre Steph Curry.
Majd nyilván Shakespeare Hamletjéből Polonius tanácsát magában mantrázva ("Mindenek fölött/Légy hű magadhoz") önmaga maradt.
picture

Robert McKillop és Stephen Curry a Sundance Filmfesztiválon

Fotó: AFP

McKillop az, aki azon a sajtótájékoztatón, és a film készítésekor is könnyes szemmel beszél, amikor Curry bejelenti, hogy a tervezettnél egy esztendővel előbb, már harmadévesen részt vesz az NBA-drafton.
Ennek a felnövés-történetnek egy része szenvedéstörténet. Piszkálták a magassága miatt, pont úgy ki akarták selejtezni fiatalon, ahogy a Barcelonánál világklasszissá fejlődő Lionel Messit, Xavit és Andrés Iniestát a kisebb és vékony termetük miatt.
De még három NBA-bajnoki címmel a háta mögött is leírták őt és a Warriorst, hogy már nem képes győzelemre vezetni őket. Amikor ezeket a véleményeket hallgatjuk, épp azt láthatjuk, hogy 2022-ben Steph Curry negyedszerre is megnyeri a ligát a csapattal, ő ráadásul a döntő MVP-je lesz.
Mint egy torta az arcba.
Mert a tehetség utat tört, alázattal, szorgalommal és rengeteg elvégzett munkával párosult, a közvetlen támogatói környezetben pedig kiteljesedett.
A szülei rengeteget segítettek neki, edzették az otthoni kosárpályán a naponta órákon át dobálgató Stephent. Láthatjuk, ahogy egyénileg edz napjainkban a Golden State Warriorsnál, még követni is nehéz a feladatokat a képernyőn. Egy csomó ilyen szuper, párhuzamos vágást láthatunk.
Curry édesanyja már kétgyerekes anyukaként fejezte be az egyetemet. Stephet már három pici várta otthon, amikor úgy döntött, hogy lediplomázik, megnyerő felvételeket láthatunk arról, ahogy az apuka a rá csimpaszkodó lányaival és fiával beszélget, játszik, miközben online konzultál a szakdolgozata témavezetőjével. Vagy ott van, ahogy láthatjuk a párhuzamot az egyetemi és az NBA-s vereségsorozata között. Eleve szédületesen van vágva ez a film.
picture

Curry bő tíz éve varázsol a Warriors mezében

Fotó: AFP

A tavalyi diplomaosztóját is láthatjuk a mindig mosolygós szüleivel, akik közül az elbűvölő édesanyja, Sonya Curry talán jobban örült annak, hogy világhírű és extra sikeres fia végül csak befejezte az egyetemet, minthogy nyert négy bajnokságot az NBA-ben.
Már a középiskolai edzője kimondta róla, hogy "művészet az, amit ez a kölyök művel a pályán, ő akar lenni a legeslegjobb".
Mit mondjunk, sikerült neki.
Nyert négy aranygyűrűt a Golden State Warriors ikonikus alakjaként, de megmaradt annak a szerény, csendes és visszafogott srácnak, aki volt középiskolásként és főiskolásként.
picture

Szárnyalás közben

Fotó: AFP

Ez a dokumentumfilm minden képkockájával azt sugallja, hogy Stephen Curry olyan, mintha egy lenne közülünk. Hétköznapiság-érzést sugall a mozi vele kapcsolatban.
Ahogy Aaron Sorkin Studio 60on the Sunset Strip c. sorozatában a televíziós producer Danny Tripp (Bradley Whitford) mondta frissen kinevezett főnökének, a csatornaigazgató Jordan McDeere-nek (Amanda Peet):
"Tudod, te éppen úgy nézel ki, mint ők, de éppen úgy beszélsz, mint mi."
Mint minden filmnél, itt is érdemes a vége főcím után is képernyő-közelben maradni, mert keretes szerkezetként Reggie Miller zárja a Stephen Curry: Underrated-et.
"Kell egy kis izom a felsőtestére, de úgy tűnik, mindig sovány marad. ’Pontosan ugyanezt mondták rám is. Azt hiszem, ami a legjobban meglepett, az a képessége, hogy távolról dobjon. Megváltoztatta, ahogy most az emberek néznek az NBA-re. Egyetlen játékos. Most mind a 30 csapat bázisa a hárompontos vonalon túl van, és ez Stephen Curry miatt van.'"
picture

A Davidson után a Golden State-ben is 30-as mezben játszott

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés