Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

9 éve kezdődött a Process, de továbbra sem jön az átütő siker a Sixersnek

Péter Babos

Frissítve 18/05/2022 - 12:05 GMT+2

A Philadelphia 76ers ismét nem tudott megfelelni az elvárásoknak, öt év alatt negyedjére is a második kör jelentette a végállomást. A "The Process" néven elhíresült projekt után továbbra sem képes a Sixers elérni a paradicsomot jelentő bajnoki címet, de még a főcsoportdöntőt sem. Ebben a cikkben utánanézünk a kísérlet múltjának, jelenének és jövőjének.

Joel Embiid és James Harden

Fotó: Getty Images

"Trust the Process"

Történetünk 2013. májusában kezdődik, amikor a Philadelphia 76ers kinevezte általános igazgatójává Sam Hinkie-t. A Sixers az Allen Iverson-éra óta a kosárlabdázás purgatóriumának számító középszer alján tengődött, 12 szezon alatt mindössze négy alkalommal sikerült több mérkőzést nyernie a csapatnak, mint amennyit elvesztett.
Allen Iverson 2001-ben All-Star és alapszakasz MVP lett, valamit döntőbe vezette a Sixerst.
Bár a keretben voltak ígéretes fiatalok, mint Evan Turner és Jrue Holiday, nem tűnt úgy, hogy bármelyikük is első számú sztárként sikerre tudják vezetni a gárdát. Ráadásul Andrew Bynum is a csapathoz tartozott, akit a Dwight Howard-cserében André Iguodalaért szereztek meg. Mondhatjuk, hogy ő volt a korai Ben Simmons, hiszen egy évig ugyan a Sixers kötelékéhez tartozott, de egyetlen meccsen sem lépett pályára a franchise színeiben.
A Philly nem volt elég jó a rájátszáshoz, ahhoz pedig nem volt elég gyenge, hogy a draft legelején választhasson.
Hinkie addig GM-től nem látott módon kezdett bele a keret átalakításába, gyakorlatilag teljesen lebombázta a rostert draftjogokért cserébe, és remélte, csapata minél kevesebb meccset nyer, így jutva top cetlikhez a játékosbörzéken. Ahhoz, hogy ez a rendszer működjön, nagyon jól kell játékosokat kiválasztani, nézzük, ez hogy sikerült.

A 2013-as NBA-draft

Ennek érdekében berúgta az ajtót Hinkie új munkahelyén, és elcserélte a friss All-Star Holidayt, cserébe a hatodik picket kapta, amivel az alábbi játékost választotta ki:
  • Nerlens Noel
Noelt a legjobb játékosnak tartották a classból egészen addig, míg súlyos térdsérülése miatt ki nem kellett hagynia utolsó egyetemi évét. Nem váltotta meg a világot, az NBA-ben szolid cserecenter lett belőle, még ma is a ligában játszik.
  • Michael Carter-Williams
A saját cetlijével irányítót választott a Sixers, aki első évében valósággal letarolta a ligát, és megnyerte az Év Újonca díjat. Mint később kiderült, a vakok között ő volt a félszemű, később sohasem tudta megismételni. Mára már 6 csapatban játszott, legutóbb az Orlando Magicben.
Értékelés: A 2013-as egy gyenge draft volt, annak ellenére, hogy Giannis Antetokounmpo és Rudy Gobert is ebben az évben lett kiválasztva. Noel mellényúlás volt ugyan, de MCW-t a lehető legjobb pillanatban cserélte Milwaukee-ba Hinkie, amikor még viszonylag magasan volt az értéke.
Szezon: A Sixers borzalmas volt, 19-63-mal zárták az alapszakaszt.

A 2014-es NBA-draft

  • Joel Embiid
JACKPOT! Mint Noel, Embiid is sérüléssel bajlódott már egyetemen is, és bár az első két évét kihagyta a kameruni center, ma már a liga egyik legjobb játékosának számít.
  • Dario Saric
Elfrid Paytonért cserébe kapta meg a horvátot a Philly, tökéletes Process-játékos volt ő is, hiszen 2016-ig Európában maradt. Jimmy Butler megszerzésekor "küldte el" a Sixers, tavaly NBA-döntőt játszott a Phoenix Suns színeiben.
  • Jerami Grant
A draft egyik legjobb választása, kár, hogy nem Piladelphiában teljesedett ki. Egyelőre még a Detroit Pistons játékosa, de elég sok csapat érdeklődik iránta.
Értékelés: Gyakorlatilag 3/3!
Szezon: Sikerült alulmúlni a 2013-14-es mérleget, 18-64-el zártak, ami Hinkie furcsa univerzumában siker.

A 2015-ös NBA-draft

  • Jahlil Okafor
Na, '14-ben bejött 1/3-ra a magasember, miért ne csináljuk újra?! Nos, nem kellett volna, Okafor rettenetes védő volt mindig is, támadóoldalon pedig nyomott egy MCW-t, vagyis igazából csak az első szezonjában volt faktor. Manapság a kínai ligában kosarazik.
Értékelés: Nem jött össze. Ez sem volt egy erős draft, de Kristaps Porzingis, Myles Tuner, Bobby Portis és Terry Rozier is jobb pick lett volna. Pláne Devin Booker - igaz, ő egyetemen sem volt kezdő -, ma ő és Karl-Anthony Towns a class legjobb játékosai.
Szezon: Zsepiket elővenni, ez volt az az év, amikor hősünk, Sam Hinkie elköszönt... Az NBA-nek és a tulajdonosoknak nem igazán tetszett, hogy a Sixers direkt tankol, mondjuk az 1-21-es szezonkezdet nem kimondottan segítette a Philly álláspontját az ügyben. Sikerült egy 10-72-t gurítani, ami azért még szándékos tankolás esetén is kalapemelésért kiált.

A 2016-os NBA-draft

  • Ben Simmons
Ugyan őt már nem Hinkie választotta ki, de egyrészt a 10-72-es keretet még ő rakta össze, és Simmonsról tudni lehetett előre, bárki kaparintja meg az első választás jogát, őt viszi ki. Embiid mellett messze ő emelkedik ki a fent említett játékosok közül, de csúnya vége lett a közös sztorinak. Simmons most épp a Netsnél nem jászik.
Értékelés: Igazából nem volt kérdés, senki nem gondolkodott volna máshogy a helyükben.
Szezon: Az utolsó Process-év. Embiid bemutatkozott és annyira jó volt, hogy minden kétséget eloszlatott a szakértők fejéből. 28 győzelemmel zárt a Sixers, és a harmadik picket nyerték meg a lottery-n.

A 2017-es NBA-draft

Az utolsó, amivel foglalkozunk külön.
  • Markelle Fultz
A 76ers felcserélt 1/1-re, ami alapvetően a Celticsé volt a Nets mélyrepülésének köszönhetően. Szomorú történet az ővé, titokzatos idegi sérülés miatt az elsőpillanattól kezdve árnyéka volt önmagának. Az elmúlt öt évben sokat javult az állapota, az Orlando Magic játékosa.
Értékelés: Nem elég, hogy a Sixers "fizetett" a Celticsnek a cseréért, a Celtics járt jobban, hiszen Jayson Tatum hullott az ölükbe a harmadik helyen.
A 2017-18-as szezonban aztán berobbant a Philadelphia. 52-30-as mutatóval sikerült végre rájátszásba jutni, ahol végül pont Tatum és a Celtics jelentette a végállomást öt meccsen. Az idény ennek ellenére elképesztően sikeres volt, újra feléledt a kosárlabda Phillyben. A 2018-as drafton azért sikerült mellé nyúlni megint, Mikal Bridgest cserélték el Zhaire Smith-re. Az egyik NBA-döntőben járt 2021-ben a csapatával, a másik már nincs a ligában... Vajon melyik-melyik?
Mai napig a 2018-19-es szezonban járt legközelebb a Sixers a főcsoportdöntőhöz, a Nets sima kiejtése után a későbbi bajnok Toronto Raptors következett. A széira hetedik meccsig fajult, ahol Kawhi Leonard jött, látott és győzött:
Jimmy Butler aztán nyáron eligazolt Miamiba, ahol 2020-ban már a fináléba is bejutott.
2020-ban kisöpörte a Celtics a Philadelphiát az első körben, de 2020-21-es idényben úgy tűnt, semmi és senki nem állítja meg a Phillyt, első kiemeltként érkezett meg a csapat a playoffba, és az első fordulóban simán kiütötte a Washingtont. Ismét a második kör és 7. mérkőzés lett az együttes végzete, de az Atlanta Hawks elleni kudarc messze nagyobb károkat okozott a Sixersnek, mint egy átlagos kiesés.
Simmons összeveszett mindenkivel, és amint James Harden is megtette ezt Brooklynban, a két csapat cserélt egymással. A 76ers azt remélte, Harden és Embiid ellenállhatatlan duót fognak alkotni, ez azonban nem jött össze. Embiidnek előbb elszakadt egy szalag a hüvelykujjában, majd az arccsontja is eltört, a "Szakáll" pedig várakozásokon alul teljesített. Idén a Miami verte ki őket, Butler pedig nem győzte hangsúlyozni, hogy mekkora hibát követett el a Sixers, amikor Tobias Harrist tartották meg helyette.
Erről egyébként Embiidnek is megvolt a véleménye:
A jövő tehát kérdéses. Az biztos, hogy Doc Rivers marad a vezetőedző, ezt maga a GM Daryl Morey jelentette be. Sokakban felmerült a kérdés, hogy ez jó döntés-e, Riversnek igazán nagy sikere csak egy volt, az is 2008-ban mikor bajnok lett a Bostonnal. Mindenesetre ő maga biztos benne, hogy nagyszerű edző:
A keret nem rossz, Tyrese Maxey például kifejezetten ígéretes játékos, de Hardennal kapcsolatban komoly döntéseket kell meghozni, mert rájátszásbeli teljesítménye nem ér maximum szerződést.
És végül egy összegzés, hogy végzett a Process a többi keleti csapattal szemben:
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés