Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A szokásos torna eleji szenvedéssel, de győzelemmel kezdett női kézicsapatunk

Rév Dániel

Frissítve 02/12/2021 - 22:15 GMT+1

Döntetlenre végződő első félidő után kijött a magyar és a szlovák csapat közötti különbség a mieink első meccsén a spanyolországi vb-n. Ehhez kellettek a szlovákok hibái és a mieink feljavuló védekezése is. Folytatás két nap múlva, Csehország ellen.

Háfra Noémi, valamint a szlovák Marianna Rebicová és Nikoleta Trunková a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának első fordulójában, a Magyarország - Szlovákia mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 2-án. MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI

Nem túl pozitív előjelekkel készült a magyar női kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokság első mérkőzésére. Egyrészt a csapat egyik legjobbja, Schatzl Nadine megfertőződött a koronavírussal, így kénytelen volt kihagyni az első mérkőzést, és nem tudni, hogy csatlakozhat-e egyáltalán a vb során a kerethez. Szerencsére a helyére becserélt Fodor Csenge szintén hétről hétre a BL-ben edződik a Győri Audi ETO színeiben, és ő is junior világbajnok, mint poszttársa, Márton Gréta. Emellett Szöllősi-Zácsik Szandra sérülése sem jött még rendbe teljesen, így Tóvizi Petrával együtt ő maradt ki a 18-as keretből a Szlovákia elleni nyitó mérkőzésre.
Néhány hónapja, Golovin Vlagyimir kapitányi időszakának második mérkőzésén találkozott egymás ellen utoljára a két csapat, akkor - idegenben - eléggé megszenvedett a magyar válogatott, pedig a szlovák keret nagy része a nem túl erős szlovák ligában játszik, a legjobbak közül néhányan pedig a magyar NB1 csapatait erősíti. Külön érdekesség Oguntoye Viktória szerepe, aki ugyan már Dunaszerdahelyen kézilabdázik, de a magyar utánpótlás neveltje, játszott a magyar utánpótlás-válogatottakban is, ám a felnőttek között nem számítottak rá a magyar kapitányok, így - párkányi születésűként - a szlovák válogatottat választotta.
Márpedig a mérkőzés első félidőben a pályán megforduló kapusok közül ő teljesített a legjobban, és ugyan nem elsősorban a mieink támadójátékával volt a baj, sokkal inkább a védekezéssel, de több ziccert is kihagytak a magyar játékosok. Védekezésben viszont nem igazán sikerült felvenni a szlovákok ritmusát, a mérkőzés elején jól találták meg a szlovákok a beállójukat, Trúnkovát, majd amikor belül egy kicsit sikerült zártabbá és hatékonyabbá tenni a védekezésünket, akkor kívülről lőttek át minket a szlovákok, elsősorban a mosonmagyaróvári Lancz révén. Az elfogadható támadójáték és a gyenge védekezés eredményeként végig 1-2 gól volt csak a csapatok közötti különbség, vezettek a szlovákok is, és a mieink is, a szünetben igazságosnak volt mondható a 16-16-os döntetlen.
picture

Lukács Viktória (j), valamint a szlovák Marianna Rebicová (b) és Nikoleta Trunková a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának első fordulójában, a Magyarország - Szlovákia mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban - MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI

A második játékrész első felében aztán sikerült végre ellépni az ellenféltől, ami elsősorban a szlovák csapat eladott labdáinak volt köszönhető - ehhez persze kellett a magyar védekezés pici javulása is. Azt azért a mérkőzés során egyszer sem lehetett mondani, hogy őrült jól védekeztünk volna, de legalább voltak tűrhetőbb időszakaink hátul, és Szikora Melinda is bemutatott nagy bravúrokat. Ez arra lehetőséget adott a szövetségi kapitánynak, hogy a világversenyen újonc játékosok, Fodor, vagy a 20. születésnapját ma ünneplő Albek Anna is lehetőséget tudtak kapni a hajrában, hiszen eddigre 5-6 gólos előnyre tett szert a magyar válogatott. A hajrában a sok cserélgetés ellenére is megmaradt a támadójátékunk hatékonysága, hiszen a második félidőben 19 gólig jutott a magyar csapat, a végeredmény 35-29 lett.
Abból a szempontból nem lehet bennünk hiányérzet, hogy Golovin Vlagyimir a mérkőzés előtt is elmondta, hogy nem lesz egy sétagalopp ez a történet, hiszen szoknia kell még a játékosoknak egymást, az edzői stábot, és persze a csarnokot, és a vb körülményeit is. A védekezésben az egész mérkőzésen gyengélkedő szlovák csapat ilyen szempontból ideális ellenfél volt, több játékosunk, köztük az egyaránt 7 gólig jutó Háfra Noémi és Klujber Katrin is meg tudta szórni az ellenfelet, és a későbbi jó eredmény szempontjából kifejezetten fontos 2 pontot is sikerült begyűjteni.
A folytatás szombat este fél 9-től következik Csehország ellen, a cseh csapat az E csoport másik mérkőzésén 31-21-es vereséget szenvedett Németországtól úgy, hogy már a félidőben 7 gól volt a különbség. A nap másik viszonylag érdekesebb mérkőzésén Brazília végig vezetve legyőzte az Eb-bronzérmes Horvátországot, és ezzel elég nagyot lépett a legjobb 8 közé jutás felé.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés