Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nikola Karabatic jó úton jár, hogy visszatérhessen az olimpiáig

Minich Réka

Publikálva 25/05/2021 - 19:50 GMT+2

Sokan kétségbe vonhatták az olimpiai részvételét, miután október végén elszakította a keresztszalagját, de Karabatic akár még a BL final 4-ba is visszatérhet

Nikola Karabatic

Fotó: SID

Sokan már előre lemondtak Nikola Karabatic olimpiai szereplésérről, amikor október végén egy francia bajnokin rosszul fogott talajt és a jobb térdében elülső keresztszalag szakadást szenvedett. Az idősebbik Karabatic tavasszal ünnepelhette 37. születésnapját, így valószínűleg pályafutása utolsó olimpiája a tét.

Június 12-13, Köln: Bajnokok Ligája négyes döntő. Június 23: a francia válogatott olimpiai felkészülésének kezdete. Július 5: a végős keretszűkítés Tokió előtt. Nikola Karabatic számára ezek a fő dátumok, amihez felépülésének utolsó szakaszát igazítani kell, de meglepően jól halad a rehabilitációja.
Az ilyen sérülések esetén a felépülés általában 6-9 hónapig tart, így az kisebb csoda lenne, ha Karabatic 7 hónap után újra pályára tudna lépni, de mindenképpen szüksége lenne pár meccsre, hogy a válogatott szűkített keretébe bekerülhessen. Az olimpia hivatalos honlapjának még márciusban mesélt a rehabilitációjáról:
"Jól halad a felépülésem, a fizioterapeuták elégedettek és én is az vagyok. Február eleje óta minden reggel futok, illetve sok ugrógyakorlatot végzek. Közben persze passzgyakorlatokat is csinálok, hogy kicsit kézilabdásnak is érezhessem magam. Napi 3-4 órát edzek, ami szinte több is, mint amit idény közben szoktam a csapattal. Hosszú a folyamat és muszáj türelmesnek lennem, meg kell bíznom a testemben.
Azt, hogy mikor térhetek vissza a pályára nem tudom megmondani. A klubom sem tűzött ki elém dátumot, de ha minden jól megy, akkor májusban, vagy júniusban ismét játszhatok. Az a célom, hogy még az idény vége előtt pár meccsen ott lehessek. Nem tudom, hogy vissza tudom-e nyerni az erőnlétemet az olimpia előtt, de az a célom, hogy ott legyek Tokióban."
Az előző héten a L'Equipe írta meg a kellemesen meglepő híreket; Nikola Karabatic ismét a PSG első csapatával edz. A francia sportlap szerint az elmúlt hetekben már fokozatosan integrálták vissza a csapattal együtt végzett gyakorlatokba Karabaticot. Eleinte csak a bemelegítést és a lövőgyakorlatokat végezték együtt, de nemrég egy tradicionális "öregek a fiatalok ellen" bemelegítő focimeccsen is részt vett.
Közben a PSG idegenben játszott, így a francia válogatott irányítója addig a tartalékokkal edzett, de a május 27-i PAUC elleni meccsre már a többiekkel utazik. A PSG megint kétszer játszik idegenben, így egyelőre nem térnek vissza Párizsba. Nikola Karabatic nem fog még éles meccsen pályára lépni, de legalább addig is a csapattársaival együtt tud készülni.
Guillaume Gille szövetségi kapitány nagy dilemma előtt áll, hiszen a franciák éppen nem dúskálnak a csúcsformában kézilabdázó irányítókban, viszont a szűkebb keretek miatt extra nagy kockázatot jelethet egy nem teljesen fitt játékos kiutaztatása. Kentin Mahé helye annak ellenére sincs veszélyben, hogy keveset játszik a Veszprémben, hiszen ő remekül elboldogul a balszélen is, de ha nagyon ég a ház, akkor még átlövőt is tud játszani. Nikola Karabatic szintén bevethető a középső, jobbkezes posztokon, ráadásul klasszis védőnek is mondható.
Karabatic Franciaországban a sportág egyik legendája, a jelenleg is aktív játékosok közül ő rendelkezik a legtöbb válogatott szerepléssel és góllal is. A közönség imádja, igazi vezér a pályán, így ha a teste megfelelő állapotban lesz, akkor jó eséllyel juthat el Tokióba, hogy ismét megcélozza az olimpiai dobogót.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linkenlehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés