Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hiába a tavalyi döntő, a továbbjutásért is meg kell küzdenie a Ferencvárosnak

Rév Dániel

Frissítve 09/09/2023 - 16:31 GMT+2

Három magyar csapat indul a női kézilabda Bajnokok Ligájában, a Debrecentől bravúr lenne a továbbjutás, a másik két klubnál pedig új edző került a csapat élére, ami megnehezítheti a budapesti négyes döntőbe vezető utat. A Ferencváros ráadásul kőkemény csoportba került, ahol még a továbbjutás se teljesen egyértelmű, a Final4-hoz pedig bravúrok sorára lenne szükség.

Hiába a tavalyi döntő, a továbbjutásért is meg kell küzdenie a Ferencvárosnak

Fotó: AFP

Három magyar csapattal kezdődik meg a hétvégén a női kézilabda Bajnokok Ligája 2023-24-es szezonja. Amióta az EHF bevezette a 16 csapatos, 2x8-as csoportkört, amelyben hat csapat szabadkártyával játszhat, mindig sok vita volt arról, hogy melyik csapat kapott volna megérdemeltebben szabadkártyát azoknál, amelyek végül indulhattak a BL-ben, ám talán az idei döntés okozta a legnagyobb felzúdulást.
Három magyar csapat - de miért?
Elsősorban a skandináv sajtóban jelentek meg olyan cikkek az EHF júniusi döntése után, amely a saját sportdiplomáciájuk gyengélkedését, és a magyar dominanciáját firtatta. Dániából két csapat került a 16-os csoportkörbe, Norvégiából viszont csak egy, miközben harmadik magyar csapatként került a mezőnybe a Debreceni VSC, amely tavaly az Európa-liga csoportkörét sem élte túl - éppen egy dán és egy norvég csapat mögött esett ki harmadikként.
A csapat kerete nem sokat változott, a Ferencvárosba távozó Bordás Réka helyére a NEKA-tól igazolt egy fiatal beállót a Loki, ám Juhász Kata súlyos sérülése miatt a komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező holland Tamara Haggerty érkezett Debrecenbe. A kapuba Dunaújvárosból jött a horvát Gabrijela Bartulović, jobbátlövőként pedig a svéd Elinore Johansson az új igazolás.
Az biztos, hogy a Debrecen számára nagy lehetőség a BL-szereplés, és mivel (keretbőségtől függően) 6-8 magyar válogatott játszik a DVSC-nél, a válogatottnak is jól jöhet, ha ezek a játékosok heti szinten a világ legjobbjai ellen bizonyíthatnak. Alapesetben azt mondanánk, hogy sok nagy csapat megszenvedhet Debrecenben, de ez leginkább akkor igaz, ha az ultrák is ott lesznek a mérkőzéseken, márpedig a nyár a klubvezetés és a szurkolók közötti veszekedéstől volt hangos.
Ugyanakkor ha nem magyar szemüvegen keresztül nézzük a dolgot (bár lehet, hogy még úgy is), elég furcsa, hogy egy EL-ből kieső csapat jelentős erősítések nélkül hogy került a BL-mezőnybe, miközben komoly skandináv és francia csapatok kényszerültek a második számú sorozatba.
picture

Az Alba-Fehérvár otthonában kezdte mega bajnoki szezont a DVSC. (fotó: dvsckezilabda.hu)

Fotó: From Official Website

Teljesen új irány a Ferencvárosnál

Nagyon érdekes koncepció alakult ki az előző szezon óta a Ferencvárosnál. A klubvezetés 15 év után elköszönt Elek Gábortól, aki az utolsó szezonjában talán legnagyobb sikerét elérve vezette BL-döntőbe a csapatot. Helyére a dán Martin Albertsen érkezett, aki hazája mellett sikereket ért el Németországban, és öt éve a svájci női válogatott kapitánya, amely csapat óriási fejlődésen ment át ez alatt az idő alatt.
Gondolhatnánk, hogy az új edző új játékosokkal is érkezik, de nem ez a helyzet: mindössze három új játékos áll majd a dán szakember rendelkezésére. Bordás Rékáról feljebb már írtunk, mellette Győrből érkezett a szülés után visszatérő montenegrói Jelena Despotović, illetve az MTK-nál kölcsönben töltött egy év után visszatér az FTC-hez Simon Petra, aki nyáron a junior világbajnokság legértékesebb játékosa lett.
A távozók listája se túl hosszú: Szucsánszki Zita visszavonult, Alicia Stolle pedig hazatért Németországba. Ez azt is jelenti, hogy egyetlen balkezes átlövő, Klujber Katrin maradt a Fradi keretében, de Despotović kifejezetten hozzá van szokva ahhoz, hogy jobbátlövőt játsszon, és elég sok olyan játékos van a keretben (Tomori Zsuzsa, Kukely Anna, Cirjenics-Kovacsics Anikó), akik játszottak huzamosabb ideig azon a poszton is.
Az FTC mindenesetre bekezdett a magyar bajnokságban, a Dunaújváros és a Békéscsaba ellen is 40 gól fölött lőtt és jócskán 30 alatt kapott, amivel két forduló után vezeti a ligát.
picture

Márton Gréták a csapatfotózáson (fotó: fradi.hu)

Fotó: From Official Website

Győrben változatlanok a célok, de itt is új az edző

Az Audi ETO KC-nál most már egy évtizede minden szezonnak úgy mennek neki, hogy a hazai dominancia mellett nemzetközi szinten is minimum a BL négyes döntőjébe jutás a cél, de azért inkább meg kéne nyerni mindent - és ez akár minden meccsre is érthető. Ambros Martín spanyol szövetségi kapitány lett, a helyére pedig az az Ulrik Kirkely érkezett, aki a győrinél jelentősen gyengébb kerettel rendelkező Odensénél volt nagyon sikeres az elmúlt három évben (két dán bajnoki címmel távozott).
A támadójáték megerősítésére érkezett a Metztől a világ egyik legizgalmasabb játékosa, a brazil Bruna de Paula, akinek az indulócselei alighanem a legjobbak manapság a világon. A Bietigheimhez távozó Faluvégi Dorottyát a norvég válogatottal világ- és Európa-bajnok Emelie Hovdennel pótolták, a kapuba pedig a holland válogatott Rinka Duijndam érkezett, ez az egység Sandra Tofttal és az augusztusban kislánynak életet adó, de várhatóan még a szezon során visszatérő Silje Solberggel hozhatja a szokásos győri szintet.
A legnagyobb kérdés az, hogy Kirkely mikorra tudja összerakni úgy a csapat játékát, hogy az kihozza a játékosaiban rejlő potenciált, hiszen a bajnokság első két fordulója alapján bőven van még tennivaló. A várhatóan jó esetben a középmezőnyben végző Békéscsaba is megszorongatta az ETO-t az első fordulós mérkőzésük első félidejében, aztán szerdán a Mosonmagyaróvár ki is használta a győriek sokszor indiszponált játékát, és 33-30-ra megverte a megyei riválist, márpedig ez a két pont akár az ETO bajnoki címébe is belekerülhet.
picture

Bruna de Paula

Fotó: AFP

A csoportok

Ahogy azt már megszokhattuk, a nyolccsapatos csoportokból hatan jutnak tovább a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába. Az első két helyezett egyből a negyeddöntőbe kerül, a 3-6. helyezettek pedig az ún. play-off körbe, ahonnan a négy párharc győztese csatlakozik a negyeddöntőbe automatikusan bejutott csapatokhoz, hogy az oda-visszavágós párharcok végén kialakuljon a Final4 mezőnye.
Az A-csoportba került a három magyar csapatból kettő, az ETO és a DVSC. Pikáns, hogy ebben a csoportban van Kirkely előző csapata, az Odense, és két győri távozó (Faluvégi a Bietigheimmel, és remélhetőleg a sérüléséből felépülő Háfra Noémi a Budućnosttal) is pályára lép az Audi Arénában. A csoportelsőség kérdésébe a dán és a magyar csapat mellett biztosan bele szeretne majd szólni a Brest Bretagne és a CSM Bukarest is.
A Budućnost mindig sötét lónak számít, de azért a francia átlövővel, Niakatéval biztosan erősödni fognak. Várhatóan a playoffba odajuthat az előző szezonban elég szépen szereplő Bietigheim, és látva ezt a névsort, meglepetés lenne, ha a Sävehof vagy a Debrecen tovább tudna jutni.
A másik nyolcasban találjuk a tavalyi döntős Ferencvárost, amelynek kifejezetten nehéz dolga lesz, ha az első négybe szeretne kerülni. A Final4 résztvevői közül ide került ugyanis a Vipers és az Esbjerg, itt van a dán ezüstérmes Ikast, és az a Metz, amely a tavalyi negyeddöntőben másfél mérkőzésen keresztül a Fradi fölé tudott kerekedni.
Még a playoffba jutás sem egy teljesen egyértelmű történet, ha azt vesszük, hogy a Rapid Bukarest is sokat fejlődött, és a Krim Ljubljanával is mindig számolni kell, utóbbi ráadásul montenegrói válogatott játékosokkal erősített a nyáron. A csoportot a BL-újonc Zaglebie Lubin, a lengyel bajnok egészíti ki, nem valószínű, hogy túl sok sikerre számíthatnak a lengyelek.

A legfrissebb kézilabdás hírekért látogassatok el az eurosport.hu/kezilabda oldalra, a Bajnokok Ligája menetrendjét, eredményeit, tabelláját ezen a linken lehet elérni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés